Opet smo na začelju

VIDEO | U BiH malo pozitivnih, jer nas se puno ne testira

Od ovih pet novozaraženih osoba, tri su iz Širokog Brijega, a dvije iz Mostara.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2020. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod još pet osoba potvrđeno je prisustvo virusa korona, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 173.

Od ovih pet novozaraženih osoba, tri su iz Širokog Brijega, a dvije iz Mostara, prenosi N1.

Prema zadnjim službenim informacijama u  HNŽ 26, u ZDK osam, USK šest, BPK četiri, u ŽZH šest, u posavskom jedna i u SBŽ jedna osoba je pozitivna. HBŽ i Tuzlanski katon nemaju zaraženih osoba.

Tri smrtna slučaja potvrđena su do sada, po jedan u Bihaću, Sarajevu i Konjicu.

Doc.dr. Rusimr Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS je rekao da je BiH jedna od zemalja koja je na vrijeme krenula s mjerama protiv širenja korona virusa.

"Ona se ne može liječiti lijekovima, smanjite kontakt. Jedini način da se zaustavi i prekine širenje je ako se budemo pridržavali uputa. Ne izlazimo, da prekinemo infekciju. Ako se budemo toga pridržavali, možemo reći za dvije-tri tjedna da imamo smirivanje situacije", poručio je Baljić.

On je rekao da će broj oboljelih sigurno rasti.

"Ali ako zajedno budemo sudjelovali u ovome, sredinom ili krajem aprila ćemo imati silaznu putanju. Sve druge zemlje su uspjele na taj način. Sve su krenule sa restriktivnim mjerama kada se pandemija počela da razvija", naveo je.

Samo izbjegavanjem kontakta i poštovanjem mjera i uputa - zajednički se može dobiti ova bitka, njegova je poruka.

Ljekarska komora FBiH: Proširite kriterije i testirajte sve sa simptomima!

Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalnog Ministarstva zdravlja i Federalnog Ministra zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH, ali i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju.
Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan, poručuju iz Ljekarske komore FBiH.

"Isto tako je neprihvatljiva priča federalnog ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o 'racionalnom' postupanju u testiranju. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO-a. Praksa drugih zemalja Evropske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Evropske unije po broju testiranih građana na milion stanovnika", poručuju iz komore.

Zato Federalna ljekarska komora predlaže:

- Izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišena tjelesna temperatura i/ili kratkoća daha).

- Obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način u kontakt s pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt. (U Italiji su 24 liječnika umrla u tijeku ove pandemije, a u Španjolskoj je 12% zdravstvenih radnika zaraženo COVID-om 19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije).

"Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO-a", naglašavaju iz Ljekarske komore.

Federalna ljekarska komora još jednom apeluje na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji, koje predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID-a 19 da se liječnicima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti osigura dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme.

"Bitku protiv ove pandemije vode ljekari i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može desiti italijanski ili španski scenarij", zaključuje se u reakciji.

Kopirati
Drag cursor here to close