Za ugodniju i tišu vožnju

Bose razvija tehnologiju za utišavanje buke u automobilima

Boseova tehnologija smanjit će buku koja nastaje od vibracija, što će biti naročito korisno u električnim vozilima.
AutoMoto / Flash | 10. 01. 2019. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Bosea su najavili novu tehnologiju nazvanu QuietComfort, s kojom će se smanjiti buka u automobilima tako da će vožnja biti tiša i ugodnija i putnici će moći razgovarati, slušati glazbu i telefonirati (naravno, samo handsfree) bez dosadne pozadinske buke.

Tehnologija se ne odnosi na utišavanje buke motora, već buke koje nastaje tijekom vožnje i vibracija, što će posebno biti korisno u budućnosti kada cestama zavladaju električni automobili čiji su motori puno tiši u odnosu na benzince i dizelaše.

Smanjenjem buke motora više će doći do izražaja buka nastala vibracijama, no zahvaljujući Boseu takva buka ipak neće biti toliko smetati tijekom vožnje, javlja Zimo.co.

Njihovo rješenje za aktivno upravljanje zvukom bazirano je na akcelerometrima smještenim u vozilu koji konstantno prate vibracije s guma i ovjesa automobila te algoritam na temelju tih informacija izračunava signal za utišavanje buke koji koristi zvučni sustav samog automobila.

Algoritam se prilagođava uvjetima na cesti, novim gumama, lošijoj infrastrukturi, rupama na cestama i slično, a važnu ulogu pri smanjenju buke imaju i mikrofoni smješteni unutar vozila koji mjere jačinu buke i optimiziraju performanse tehnologije.

QuietComfort trenutačno je još u razvoju te će Bose surađivati s proizvođačima automobila tijekom daljnjeg razvoja, a prva vozila s implementiranom tehnologijom za utišavanje buke na cestama bi se trebala pojaviti tek krajem 2021.

Za nekoliko godina očekujemo da će uvelike porasti prodaja električnih automobila te bi Boseova tehnologija mogla biti prilično zanimljiva proizvođačima i kupcima e-vozila, tj. vozačima i putnicima kojima će omogućiti još veće uživanje u tihoj vožnji.

Kopirati
Drag cursor here to close