Zdravstvo je ante finem

Položaj zdravstvenih djelatnika nikad nije bio gori!

Lifestyle / Zdravlje | 17. 07. 2012. u 06:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Položaj medicinskih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je sve gori.

Neovisni strukovni Sindikat djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a odavno upozorava kako je stanje u zdravstvu neodrživo, navodeći kako se svake godine ogromna sredstva izdvajaju za zdravstvenu oblast, a stanje zdravstvenih djelatnika nikad nije bilo gore, što izravno utječe i na pružanje zdravstvenih usluga.

Predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a Osman Tufek navodi kako su radnici izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim učinkom svih relevantnih struktura pa tako i županijskog ministarstva, na čijem je čelu dr. Mladen Bošković.

Problem u zdravstvu je i taj što su trećina zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a nezdravstveni djelatnici te što je u ovoj županiji nedovoljan broj zdravstvenih djelatnika u odnosu na broj stanovnika, ako se podaci kojima se raspolaže usporede s podacima iz zemalja novijih Članica Europske unije.

- Mi više nećemo mirno promatrati naše dagnje osiromašivanje i borit ćemo se za svoja prava, a ne prežemo ni od svih radikalnih mjera koje su nam zakonom dopuštene. Već pet godina zdravstvenim djelatnicima plaće nisu rasle, od 2007., najmanja satnica nam je 2 marke, što je ispod prosječne satnice u Federaciji. Tražimo da nam se poveća satnica s 2 na 3,20 maraka, kazao je Tufek.

Povećanje satnice na 3,20 maraka je zahtjev svih zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH. Istaknuo je kako unatrag nekoliko godina troškovi života rastu, a njima plaće ostaju iste.

- Nema usklađivanja vrijednosti rada s rastom troškova života, što je obveza po svim kolektivnim ugovorima o radu. Troškovi života su se u posljednjih nekoliko godina povećali za 200 posto, a nama se ništa ne mijenja. Mi smo zavrijedili više, tražili smo da nam satnica ide u rangu s prosječenom satnicom na području Federacije BiH, odnosno da nam se satnica bar povisi na 2,60 maraka, koliko iznosi u Sarajevu. Mi bismo time bili zadovoljni, kazao je Tufek.

Naveo je i kako ih je ministar Bošković primio u nekoliko navrata, ali da ti razgovori nisu polučili nikakve rezultate. I prije nekoliko dana poslali su mu zahtjev da ih primi, no odgovor nisu dobili.

- Kazano nam je kako nema novca, kako su bolnice u HNŽ-u u velikim financijskim dubiozama, što zbog dugovanja, što zbog kredita. Ali nismo mi krivi za takvu situaciju. Tražimo da se ima i razumijevana za naše probleme i želimo ozbiljne pregovore sa svim relevantnim osobama, kazao je Tufek, pozivajući i ovom prilikom ministra Boškovića da ih primi kako bi pokušali naći neko kompromisno rješenje.

Tvrdi kako su spremni ići i do kraja, pa organizirati i štrajkove.

- Spremni smo na najradikalnije poteze jer ovakvu situaciju ne možemo više trpjeti. Otvoreni smo za svaki razgovor i tražimo da se ima razumijevanja i za nas. Djelatnici su u jako teškom položaju, navodi Tufek.

Najgora situacija je, tvrdi, u Općoj bolnici Konjic gdje djelatnici svaki mjesec strepe hoće li dobiti svoje plaće ili ne, te im konstanto nad glavom visi blokiranje računa.

- Tek su primili plaću za treći mjesec, a doznajemo i kako nam je upitna i isplata regresa, kazao je Tufek.

 

Položaj medicinskih djelatnika, ali i cjelokupnog zdravstvenog sustava HNŽ-a u katastrofalnom je stanju. Veliki problem predstavku i tužbe zdravstvenih djelatnika protiv ustanova u kojima rade.

Tufek navodi kako iste vrijede oko 30 milijuna maraka, te da je RMC "Dr. Safet Mujić" dosad isplatio nešto više od 2,5 milijuna maraka na tužbe. Nakon što je kolektivni ugovor na osnovi kojih su tužbe presuđivane proglašen neustavnim, Skupština HNŽ-a zadužila je Županijsko pravobraniteljstvo preko Suda tražiti povrat sredstava.

Zdravstveni djelatnici su u međuvremenu odustajali od tužbi, tako da je u RMC-u broj tih tužbi s prvotnog broja od 360 angažmanom sindikata i uprave smanjen na 72.

 

Kopirati
Drag cursor here to close