Zaštitne cijene

Prosvjedi pred zgradom Vlade FBiH i blokada graničnih prijelaza

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 08. 2011. u 06:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH najavila su za ponedjeljak blokadu graničnih prijelaza Izačić, Orašje i Doljani te prosvjede ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja iz prošle godine te reviziju i stavljanje van snage Programa novčane podrške za 2011. Traže i hitno sazivanje izvanrednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije zbog problema u poljoprivredi i donošenje zaštitnih cijena za mlijeko i pšenicu.

Predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husein Selimović ranije je izjavio da se na prosvjedima pred Vladom, koji će početi u 10.00 sati, kada počinje i izvanredna sjednica Vlade, očekuje dolazak oko 3.000 poljoprivrednika.

Odluku o održavanju prosvjeda te blokadi graničnih prijelaza predstavnici više udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH donijeli su nakon nedavno održanog sastanka u Bihaću.

Iz federalnih udruženja i saveza poljoprivrednika ističu da ne mogu prihvatiti Program koji je usvojila Vlada, jer je u suprotnosti sa Zakonom o poticajima i Strategijom razvoja poljoprivrede.

Izvanredna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, najavljena za ponedjeljak, bit će posvećena analizi mogućnosti za obeštećenje poljoprivrednika koji su u četvrtom kvartalu prošle godine ostali bez poticaja iz državne kase.

Ovakvo kandidiranje dnevnog reda ranije je potvrdio dopremijer i ujedno resorni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović.

"Nesporazum bivše vlade i poljoprivrednika proizveo je da u 4. kvartalu 2010. nije bilo poticaja za poljoprivredu. Oštećeni su poljoprivrednici pa ćemo na sjednici Vlade analizirati stanje da bismo vidjeli kako im nadoknaditi štetu", rekao je Lijanović.
Kopirati
Drag cursor here to close