Nedostatak kadra

Poslodavci zidare i varioce rezerviraju već u školama

Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2017. u 06:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko su neki zanati traženi pokazuje podatak da poslodavci učenicima koji obavljaju praksu kod njih nude zajamčeno radno mjesto, pa tako već u školama rezervirau naprimjer zidare i varioce.

Nakon završene trogodišnje škole, posao je mnogima zajamčen, kažu u srednjim strukovnim školama. Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole u Banja Luci, kaže da su oni koji završe zanat rezervirani još tijekom prakse kako bi odmah nakon školovanja počeli raditi.

"Recimo, iz prošle generacije učenika zidara svi su se zaposlili", kazao je Bajić.

Dijana Šobot, direktorica Strojarske škole u Prijedoru, rekla je za "Nezavisne" da imaju izuzetno dobru suradnju s poslodavcima kada su u pitanju praksa i obuka, ali i kasnije zaposlenje.

"Strojarski tehničari imali su nedavno priliku nazočiti besplatnoj obuci za programski jezik 'Solidworks' u jednoj strojarskoj firmi. Oni su po završetku obrazovanja dobili posao. Predložili smo sedam učenika i svi su prihvatili obuku, a oni odaberu najbolje učenike koji tamo kasnije ostaju raditi", rekla je Šobotova.

Pored toga, kako ističe, imaju dobru suradnju s "Bosnamontažom", gdje učenici trećeg stupnja, zanimanja varioc, obavljaju stručnu nastavu i ostaju raditi po završetku, odnosno dobiju radno mjesto.

"Metalna industrija Prijedor isto tako prima učenike na praksu za zanimanje varioc, traže i bravare, ali djeca se ne žele obrazovati za bravare tako da to ne upisujemo", rekla je Šobotova i dodala da je posao zajamčen učenicima trećeg stupnja. Imaju, kaže, dobru suradnju i s tvrtkom "Klaster drvo" Prijedor.

"Dio vježbi iz stručnih predmeta uz pratnju profesora realiziran je u tom poduzeću, koje se bavi proizvodnjom namještaja, a značajan broj učenika je dobio posao", navela je Šobotova.

Vesna Bogičević, direktorica SŠC "Milutin Milanković" u Milićima, kaže da imaju odličnu suradnju s Rudnikom Boksit Milići, koji traže različite profile, ali najviše radnike u oblati šumarstva i obrade drveta.

"Stolari tu dominiraju, pa ove godine imamo jedno odjeljenje upisanih stolara. Vidim da se razvija ta svijest kod ljudi i da su svi prepoznali da treba na neki način obrazovanje da usmjerimo tako da mladi ostaju u svojoj općini", rekla je Bogičevićeva.

Dodala je da imaju odličnu suradnju s još niz gospodarskih subjekata te da će u tom smjeru i dalje razvijati obrazovanje u svojoj školi. Jedan učenik koji se školuje za strojarskog tehničara kaže da se za to odlučio upravo jer se raspitao i saznao da brzo može pronaći radno mjesto.

"Najvažnije je da ne budem dugo na zavodu za zapošljavanje jer mi u obitelji samo otac radi. Ipak dosta mojih prijatelja bježi od zanata, svi bi na fakultete ili nešto što se ne radi u tvornicama", rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close