Sustav nepotpun

VIDEO: Je li hrana u BiH sigurna?

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2016. u 07:02 A.M.
Kopirati

Dok se u zemljama Europske unije radi na jačanju nacionalnih sustava sigurnosti hrane i sigurnosti među zemljama članicama, u BiH nema transparentnosti u ovoj oblasti. Iako zemlje Unije stalno uvode nove standarde i primjenjuju direktive da bi jačali sustave sigurnosti hrani, događaju se propusti, jer je riječ o području u kojem ne postoji nulti rizik.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Laboratorijske analize pokazuju da se u BiH jede zdravstveno ispravna hrana. Tako tvrde u referentnoj državnoj institucija koja se brine o sigurnosti hrane u našoj zemlji.

"Postoje situacije u kojima dolazi do kontaminacije u BiH, ali i u drugim zemljama. Globalizacija hrane uvjetovala je pojavu zdravstveno neispravnih proizvoda u svijetu", kaže glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane u BiH Dalibor Vidačak za Federalnu televiziju.

Postojanje zdravstveno ispravne hrane u BiH je dobar podatak s obzirom na to da naša zemlja još radi na procesu sigurnosti hrane te treba preuzeti dosta prakse članica Europske unije. Ponajprije kad je riječ o osiguranju preduvjeta za trajnu kontrolu hrane u svim fazama proizvodnje. Najveći problem u BiH je razuđen sustav nadležnosti, neusklađenost zakonodavstva, ali i sustava kontrole namirnica.

"Laboratorije za kontrolu hrane djeluju u okviru institucija zdravstva, sveučilišta, fakulteta, veterinarskih zavoda. Ima određen broj laboratorija u privatnom sektoru", napominje Vidačak.

Bez obzira na veliki broj laboratorija u BiH još ne postoji jedna u kojoj se može vršiti potpuna kontrolu hrane. No, ni laboratorije nisu garant jer apsolutna sigurnost hrane ne postoji nigdje u svijetu, ali zemlje EU-a pronalaze nove načine nacionalnog sustava zaštite. Aktualni su novi načini proizvodnje, kao ekološki uzgoj u što prirodnijem okolišu, posebno u mesnoj industriji.

Kopirati