Kako do polica marketa

VIDEO | Ništa ne treba biti barijera za prodaju domaćeg proizvoda

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 14:47 Sa.M.
Kopirati

Početničke domaće kompanije teže uspijevaju ući u lance marketa. Nužno je platiti određeni iznos da bi njihovi proizvodi bili postavljeni na police marketa.

O tom problemu nedavno su razgovarali s kantonalnim ministrom trgovine Mirsadom Gluhićem koji je najavio novi sastanak s predstavnicima trgovinskih lanaca. Kako kaže, ništa ne treba biti barijera za prodaju domaćeg proizvoda.

Za nešto više od dvije godine postojanja farmaceutska kompanija iz Gradačca uspjela je stvoriti više do 200 proizvoda, od čega su više od 80 proizvoda kozmetički preparati i dodaci prehrani.

''Plasman je prvenstveno u BiH, zatim zemlje regije i EU, a nadamo se i Bliski Istok'', kazala je predstavnica ''MaxiVita'' Gradačac Nahida Vuković.

Mlada kompanija zaposlila je sedam stalno zaposlenih farmaceuta i tehnologa. Unatoč činjenici da su pribavili sve potrebne certifikate i da pripremaju izvoz na Bliski Istok, još se suočavaju s problemom distribucije svojih proizvoda u domaćim lancima marketa.

Kažu, to je uobičajeno za tzv. početničke tvrtke.

''Mi prvenstveno trebamo platiti ulistavanje proizvoda da bi se našli u marketu, pa tek onda plaćamo zakup police i sve ostalo'', rekla je Vuković.

O ovom problemu su upoznali i nadležnog kantonalnog ministra, koji navodi da su Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo, već nekoliko puta organizirali sastanke s predstavnicima većih trgovinskim lanaca, a na kojima su jasno naznačili da prednost treba dati domaćem.

''Ja sam apelirao na predstavnike trgovačkih centara da omoguće i da bude susretljivi prema domaćim tvrtkama jer upošljavaju domaću radnu snagu. Kada koristimo te proizvode 80 posto sredstava nam ostaje, što daje mogućnost otvaranju radnih mjesta'', istaknuo je ministar za trgovinu, promet i turizam TK Mirsad Gluhić.

Unatoč sporazumima o otvorenom tržištu, ministar Gluhić smatra da ne smije biti ikakvih barijera za davanje prilike kupcu da odabere domaći proizvod. Zbog toga će ponovo organizirati sastanak na kojem će inzistirati da tzv. prve police budu rezervirane upravo za domaćeg proizvođača i domaći proizvod.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.