Izvoz

Ruske sankcije europskim kompanijama šansa za BiH

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2014. u 13:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor zabranit će uvoz voća i povrća iz EU kao i svih poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a. Prethodno je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o primjeni određenih specijalnih ekonomskih mjera s ciljem sigurnosti Ruske Federacije.

Zabrana će, prema ukazu predsjednika Putina, biti na snazi godinu, s mogućnošću produženja. To je odgovor Rusije na sankcije Europske unije i SAD-a zbog rata u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina nije među zemljama koje su uvele sankcije za ruske kompanije, te stoga nije ni među onima na koje se odnose kontramjere Rusije, što otvara prostor da BiH iskoristi zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusiju i plasira svoje proizvode na ovo tržište.

Bh. izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju je do sada bio na prilično niskom nivou. U prošloj godini smo u ovu zemlju izvozili uglavnom voće. U Rusiju je 2013. izvezeno 889.485 kilograma voća u vrijednosti 1,2 milijuna KM (oko 600 000 eura). U prvih šest mjeseci ove godine izvozili smo povrće, i to 105.511 kilograma u vrijednosti 101.149 KM (51.716 eura).

Ekonomski analitičar iz Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić za Oslobođenje kaže kako je izuzetno značajno da BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU prošle godine, nađe alternativna tržišta za agroindustrijske proizvode.

- Alternativu za proizvode životinjskog porijekla uspjeli smo pronaći u Crnoj Gori i djelimično Kosovu, s tim što je situacija sa Kosovom zakomplicirana nepriznavanjem. Ovo sa Rusijom je dobra prilika za naše kompanije, bez obzira na to što je Rusija daleko i što su troškovi transporta visoki. Mora se računati i na to da će europske i američke kompanije posljedice embarga osjećati duže od godinu, koliko traje zabrana uvoza, jer će izgubiti tržište. Bilo bi dobro da bh. vlasti, izvoznici i asocijacije gospodarstvenika pokušaju pronaći način da se naši proizvodi nađu na tom tržištu", rekao je Hasić za Oslobođenje, te dodao kako ne bismo smjeli propustiti ovu šansu.

Kopirati
Drag cursor here to close