Ponos obitelji

Rade ljudi: Otvorena farma muznih krava ''Farma milk''

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2012. u 20:36 M.M.
Kopirati

U naselju Konjević Polje, kod Bratunca, danas je svečano otvorena farma muznih krava „Farma milk“ vlasnika Muhameda Mehmedovića, povratnika u ovo mjesto.

Farmu su službeno otvorili nizozemski veleposlanik Sweder Van Voorst tot Voorst, zatim Aleksandro Prieto iz UNDP -a, Branislav Mičić direktor Regionalne savjetodavne služba za poljoprivredu Bratunac, Refik Begić, savjetnik potpredsjednika Federacije BiH i Mirsada Čengić, BBI Sarajevo.

Mehmedović se po povratku 2000. godine počeo baviti poljoprivredom i intenzivnim uzgojem stoke, da bi do ovoga trenutka zahvaljujući grupi poduzetnika na čijem je čelu on bio, kroz zadrugu Agromilk, na ovom prostoru bila razvijena jaka mreža otkupa mlijeka u kojoj oko 220 obitelji sebi osigurava prihod.

Od 2008. godine, kada je osnovana Zadruga, vrši se organizirani otkup mlijeka na osamnaest otkupnih stanica u Bratuncu, Milićima i Srebrenici, sa kapacitetom od oko 2,5-3 milijuna litara mlijeka. „Farma milk“ postoji od 2005. godine, a trenutno ima 15 muznih krava i 10 steonih junica.

- Krenuo sam u proizvodnju sa dva grla i predavao mlijeko u mljekaru Bjanka Zvornik i to 20 litara na dan. Sa ozbiljnom proizvodnjom mlijeka krenuo sam 2005. godine kada sam prošao u projektu UNDP-a za razvoj podsektora mljekarstva za ovu regiju. U startu projekta dobio sam 10 visokokvalitetnih muznih grla kao jedan od 10 demo farmera na području Bratunca i Srebrenice. U tom periodu prošao sam brojne edukativne obuke kao i studijska putovanja unutar i van Bosne i Hercegovine, ispričao je Muhamed Mehmedović, vlasnik „Farme milk“, te dodao da sad ova farma posjeduje strojni prsten sa kojim se uspijeva proizvesti i dovoljno stočne hrane.

- Kao vrhunac mog dosadašnjeg dana rada je ovaj suvremeni objekt koji je ponos moje obitelji. Moj krajnji cilj je da ovaj objekt bude pun i to sa 42 grla u proizvodnji, rekao je Mehmedović.

Nova farma osigurat će i dva nova radna mjesta, te angažman velikog broja kooperanata u lancu proizvodnje.

Visina investicije kreće se oko 250.000 KM, a podršku izgradnji farme dali su UNDP koji je donirao deset muznih krava, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Vlade Federacije sa građevinskim materijalom u vrijednosti od 15.000 KM, Općina Bratunac koja je investitoru sufinancirala plaćanje taksi, Bosnia Bank International sa povoljnom kreditnom linijom i mnogi drugi, prenosi BMG Bosanska medijska grupa.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.