Poslovanje

Preuzimanje Klasa najbolji poslovni potez u 2014.

Gospodarstvo / Flash | 31. 12. 2014. u 10:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preuzimanjem dionica sarajevskog Klasa, AS Group iz Tešnja napravila je najbolji poslovni potez u 2014. godini, ocijenio je portal Indikator.ba.

''Ova financijska operacija 'teška' nekoliko desetina milijuna KM ujedno je i najveća akvizicija u BiH u minuloj godini. Njom je Klas praktično u zadnji tren spašen od bankrota a Sarajevo od nestašice kruha'', navodi Indikator u analizi i dodaje kako su učinci tog preuzimanja, obavljenog početkom godine, već vidljivi.

Prema ovoj analizi, na području regije primat je pripao hrvatskom koncernu Agrokor.

''Nakon što je konačno i uspješno preuzeo slovenski trgovački lanac Mercator, njegov vlasnik Ivica Todorić najavio je posao stoljeća: izlistavanje dionica za inicijalnu ponudu i izlazak na burzu (najvjerojatnije Londonsku), što bi se moglo dogoditi u 2015. godini. Očekivani rezultat listanja trebao bi biti procjena vrijednosti ove kompanije na četiri milijarde eura'', navodi Indikator.

U europskim relacijama najboljim poslovnim potezom ovaj portal smatra spajanje francuskog giganta Lafarg sa švicarskim rivalom Holcim čime je formirana najveća svjetska cementna grupa. Novi gigant pod imenom LafaregeHolcim će u 90 zemalja zapošljavati 136.000 ljudi, imat će godišnji promet od 32 milijarde eura. Očekivana nova vrijednost osnovnog profita je 6,5 milijardi eura što bi u sljedeće tri godine trebalo generirati ekonomiju obujma od 1,4 milijarde eura.

Najboljim poslovnim potezom u svijetu globalne ekonomije u 2014. godini po rezultatima ovog istraživanja proglašena je odluka državnog vrha Kine da pozajmicama i na druge načine pomogne drugim zemljama u prevladavanju krize.

''Time je Kina od Međunarodnog monetarnog fonda definitivno počela preuzimati ulogu vodećeg svjetskog kreditora. U toj namjeri u najskorije vrijeme za područje Balkana najavljeno je investiranje deset milijardi američkih dolara'', objavio je portal Indikator, koji je ovo rangiranje obavio u suradnji s novinarima, gospodarskim analitičarima i urednicima ekonomskih i biznis rubrika bh. medija.

Kopirati
Drag cursor here to close