MHE Buna

Poplave i hidrocentrale plaše stanovnike Bune

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2015. u 11:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''99 posto stanovnika na Buni protivi se izgradnji male hidrocentrale MHE Buna 1 i Buna 2, u njihovom mjestu. Ja sam blizu ušća rijeke i već smo dva puta plavili od mosta preko Neretve. Nakon izgradnje hidrocentrale više će poplava bit, sve će plivati'', rekao je za Bljesak.info Miroslav Barišić iz Mjesne zajednice Buna.

Barišić je rekao kako rade na peticiji pomoću koje će se svi stanovnici bunskih naselja moći izjasniti žele li mini hidrocentralu u svom mjestu.

Stanovnici Bune, Blagaja, Ortiješa, Jasenice svoje nezadovoljstvo su već iskazali na prvoj i jedinoj Javnoj raspravi koja je održana o ovom projektu u srpnju.

''Iz Ministarstva nismo dobili nikakav odgovor kako se definirala ta rasprava jer je prekinuta. Hoće li biti nova zakazana i kada to ne znamo'', rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet dodavši da je 150 ljudi tada reklo ''Ne'' mini hidrocentrali.

Na ovoj Javnoj raspravi predstavljena je studija Studiju o utjecaju na okoliš za male hidroelektrane Buna 1 i Buna 2 koju je izradio mostarski Građevinski fakultet.

''U ekološkoj studiji koju je radio Građevinski fakultet bilo je sve šturo opisano, nema nikakvog utjecaja na okoliš. Eto kakva im je studija'', rekao je Barišić.

Kraj Rijeke (sa prevodom)

Opće je misljenje da proizvodnja obnovljive energije iz snage voda nije štetna za prirodu i okoliš. Međutim, pitanje je koliko je to istina?Pogledajte zašto nove minihidroelektrane postaju zabranjene u Europi, a stare se ruše, i pogledajte šta nas čeka ako dozvolimo izgradnju minihidroelektrana na Buni i Neretvi.Podijelite ovaj video jer je edukativan i pomoći će svima da shvate kakva je korist od minihidroelektrana i kome, a kakva je šteta svima nama.

Posted by Stop izgradnji mini Hidroelektrana na BUNI on 23. studeni 2015

Kaže kako se na terenu trenutno ne radi ništa, te kako su dosad investitori samo označili kvote. Dodaje kako bi prema njihovim informacijama gradnja male hidrocentrale treba početi u lipnju 2016. godine, no kako će se potruditi zaustaviti to.

Arapović smatra kako se ljudi, osim straha od poplava koje imaju, protive uništenju prirodnog krajolika.

''Ovo je spomenik prirode, proglašen 70-tih godina, prirodno stanište endemskih vrsta koje su izumirale i ugrožene. To znači ostat ćemo bez svega toga. Ova rijeka je prirodna staza za kajakaštvo, to su se nekad svjetska prvenstva organizirala. Zašto uništiti jedan takav spomenik da bi jedan pojedinac dobio hidroelektranu i izvlačio od toga koristoljublje'', rekao je Arapović.

Podsjećamo, koncesiju investitoru ''Hercegovina građevinsko zanatstvo'' d.o.o. Podružnica – Obnovljivi izvori Mostar za izgradnju malih hidroelektrana Vlada Hercegovačko neretvanske županije dala je u listopadu prošle godine.

Studiju o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju male hidroelektrane (MHE Buna 1 i Buna 2), za investitora je izradio Građevinski fakultet Mostar – Građevinski istraživački centar d.o.o., te je ista dostavljena Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

''Izgradnja objekta MHE Buna predviđena je u području korita rijeke Neretve nizvodno od utoka rijeke Bune, u južnom dijelu općine Mostar. Lokacija izgradnje pripada području naselja Buna u općini Mostar Jug. Nalazi se na 43º23´ geografske širine i 17º83´ geografske dužine. Nadmorska visina područja iznosi oko 30 metara. MHE Buna 1 i MHE Buna 2 planirane su na lijevoj i desnoj obali Neretve nizvodno od mosta preko Neretve koji spaja lokalnu cestu na desnoj obali s magistralnim putem Čapljina – Mostar. Ovaj most je lociran cca. 300 m nizvodno od ušća Bune. MHE Buna 1 smještena je na desnoj obali Neretve cca. 80 m nizvodno od mosta, dok je MHE Buna 2 locirana na lijevoj obali cca. 360 m nizvodno od mosta'', navedeno je u Studiji.

Kopirati
Drag cursor here to close