Razgovori dva ministra

Od jeseni uvođenje nove 'talgo' linije Bihać - Mostar

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2012. u 15:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najesen bi trebalo da bude uspostavljena putnička linija na relaciji Bihać - Bosanski Novi - Banja Luka - Zenica - Sarajevo - Mostar novim niskopodnim vlakom, proizvedenim u tvrtki "Končar" u Hrvatskoj i "talgo" vlakova, najavili su nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Hadžić je nakon sastaka rekao u izjavi novinarima da su u posljednih nekoliko dana izdate i četiri dozvole na nivou BiH za "talgo" vlakove.

"To znači da bismo već od jeseni, na osnovu usuglašenih stavova, mogli imati putničku liniju za koju će dvije entitetske željeznice definirati formalne okvire za uspostavljanje ove linije", naglasio je Hadžić, izrazivši zadovoljstvo što će to biti prvi put da se uspostavlja linija koja će integrirati cijeli prostor BiH, od svjeverozapadnog dijela, preko sjevernog pa do gotovo samog juga, odnosno do Mostara.

On ističe da se na ovaj način pokušavaju riješiti pitanja koja su u BiH dugo prolongirana. "Mislim da će putnički promet na ovaj način zaživjeti", kazao je državni resorni ministar, naglašavajući da će u narednih mjesec dana biti razmotrene sve tehničke karakterstike za uspostavljanje ove linije, pa i o pitanju instrastrukturnih ulaganja na pojedinim dionicama.

Na sastanku, kojem zbog obaveza nije prisustvovao i ministar transporta i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić, razgovarano je i o modalitetima subvencioniranja spomenutih linija, ali su to pitanje ostavili za početak jeseni kada će i službeno biti objavljen početak putničkog prometa na ovoj liniji.

Ministri Hadžić i Čubrilović danas su dogovorili i IPA programiranje, odnosno da na nivou ministara imaju usuglašen stav o tom pitanju za oblast transporta na nivou BiH. Budući da RS nema "talgo" vlakove, Čubrilović je dodao da će zato biti u funkciji vozne kompozicije Željeznica FBiH.

Očekuje i da izvođač završi dokraja radove na rekonstrukciji pruge Doboj - Banja Luka, te podsjeća da su zbog produženja rokova platili i "penale" u iznosu od nekoliko milijuna. Uvođenje ove putničke linije, smatra on, trebalo bi da poboljša stanje u putničkom željezničkom prometu i "vrati putnike u vlakove".

Na sastanku je bilo riječi i o kontroli zračnog prometa u BiH, te o digitalizaciji, kao jednom od krupnih koraka koji mora biti završen do polovine 2014. godine. Ministar Hadžić je rekao da sve ove projekte pokušavaju što više ubrzati, izrazivši zadovoljstvo što je suradnja resornih ministara u BiH na zavidnom nivou.

Ministar prometa i veza RS-a je također rekao da problemi na Željeznicama RS-a, na koje je ukazao i premijer RS-a Aleksandar Džombić, nisu od jučer, a da se i zaključci koji su usvojeni na tematskoj sjednici o potrebi jasnog plana spašavanja tog poduzeća od daljnjih gubitaka i propadanja "treba da budu vjetar u leđa" menadžmentu da nastavi rad.

Očekuje i podršku Udruženja europskih željeznica (CER), sa čijim predstavnicima je danas razgovarao, a u rješavanje organizacijskih problema u Željeznicama RS-a, davanjem stručne pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close