Sudbina nije zapečaćena

Novalić: MMF nije rekao da nove tranše kredita neće biti

Gospodarstvo / Flash | 16. 05. 2017. u 08:00 Sa.M.
Kopirati

Međunarodni monetarni fond (MMF) nigdje nije rekao da nove tranše kredita neće biti. Međunarodne financijske institucije su svjesne složene političke situacije u našoj državi i često nam izlaze u susret. Zato sudbina nove tranše još uvijek nije zapečaćena. No, čak i ako se dogodi najgore i MMF odustane od aranžmana, novca neće nestati, rekao je u intervjuu za magazin "Start" federalni premijer Fadil Novalić.

Kaže da isplata socijalnih davanja ni na koji način ne ovisi o stranim kreditorima i osigurana je kroz proračunska sredstva. Ne moraju, dakle, strepiti ni umirovljenici, ni liječnici, ni učitelji, ni drugi proračunski korisnici, dodao je Novalić.

Premijer kaže da su kreditna sredstva namijenjena isključivo u razvojne svrhe - za izgradnju infrastrukture i poticanje novog zapošljavanja.

''Ni gradnja, ni otvaranje novih radnih mjesta neće stati bez MMF-a, samo bismo mogli očekivati značajno usporavanje u ove dvije oblasti. Osim toga, nije sve u parama. Ono što je mojoj vladi i meni posebno bitno, možda i bitnije od novca , jeste stručna pomoć koju nam pruža MMF. Reforme koje provodimo ne bi bile ovoliko kvalitetne bez savjeta i podrške međunarodnih eksperata. Meni lično više od novca nedostajao bi upravo ovaj dio aranžmana sa MMF-om'', kazao je Novalić.

Smatra i da će odluka parlamenta BiH o neusvajanju trošarina sigurno usporiti izgradnju autocesta. Trošarine su, po njegovim riječima, najsigurniji i najlakši model razvijanja infrastrukture.

''Kad pogledate države u našem okruženju vidjet ćete da su sve one upravo zahvaljujući trošarinama postigle najveći napredak na tom polju. Nije to, naravno, jedini model. U ovom trenutku u pripremi su dva zakona: zakon o koncesijama i zakon o javno-privatnom partnerstvu. Kroz ova dva zakona mi ćemo omogućiti dovođenje velikih kompanija koje bi izgradile određene dionice autoceste. Federacija bi određivala koja dionica da se gradi, velike kompanije bi izgradile taj dio i naplaćivale korištenje autoceste određen broj godina dok ne bi vratile uložena sredstva i nakon toga bi te dionice predale u vlasništvo Federacije. Nažalost, naše ceste nisu dovoljno frekventne pa ne možemo garantirati da će postojati interes za takav način njihove izgradnje. Zato su trošarine najbolje rješenje i ja se nadam da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti da uvjerimo parlamentarce u neophodnost njihovog usvajanja'', rekao je, između ostalog, premijer FBiH u intervjuu za "Start".

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.