Iznimna kvaliteta

Nevesinjski sir iz mijeha postaje brend

Gospodarstvo / Flash | 31. 01. 2013. u 18:27 Z.J.
Kopirati

Nevesinjska obitelj Glogovac je sa svojim visokokvalitetnim sirom iz mijeha na sajmu autohtonih jela “Terra Madre” u Torinu ostavila izuzetan utisak na probirljive degustatore, prešavši na taj način jednu od posljednjih stepenica ka brendiranju ovog proizvoda.

U mnogo širi projekt zaštite sira iz mijeha sa ovog prostora Glogovci su se uključili još prije nekoliko godina, zahvaljujući talijanskoj organizaciji “Oksfam” i resornom ministarstvu, koji rade na valorizaciji autohtonih proizvoda ovoga kraja, pa je do sada njihov sir dostigao stupanj “slow food presidiuma”, što je samo korak do konačnog bredniranja i zaštite imena.

“Držimo se pravila da kvaliteta uvijek bude maksimalna, ali se uz to mora održavati i jedan standard, prema kojem sir uvijek mora biti isti, da se ne razlikuje onaj u jednom mijehu od onoga u drugom”, kaže Miro Glogovac, koji se sa ocem i majkom bavi proizvodnjom ovog sira.

Tehnologija proizvodnje ovoga sira, koja se nije mijenjala stotinama godina, naizgled je jednostavna, a prema njoj, sir se stavlja u ovčiji mijeh i u njemu odstoji oko 60 dana, dok ne dostigne maksimalnu punoću sazrijevanja, prenose Nezavisne novine.

Ono što je zanimljivo kod ovoga procesa, a što su potvrdile i analize rađene u institutima, sir koji toliko vremena odstoji u mijehu ne može sadržavati ni brucelozu, niti bilo koji drugi virus.

Miro kaže da je u Italiji imao problem dok je najvećem proizvođaču ovčijeg sira u toj regiji dokazao da njegov sir nije ovčiji nego kravlji, ali da je okusom vjerovatno podsjećao na ovčiji, jer je dva mjeseca stajao u ovčijem mijehu.

“Ovaj naš sir razlikuje se od svih drugih sireva i ovdje i u svijetu, valjda zato što se, pored visokog kvaliteta i ukusa, ovakav sir ne proizvodi nigdje drugdje, pa je nekako i logično što se uskoro, ako uradimo sve što je potrebno, može naći i na tržištima drugih eurospkih zemalja”, kaže Miro.

Glogovci, koji su počeli sa četiri muzne simentalske krave, koliko su ih imali u ratu, njihov broj su povećali na 12, ali su trenutno, zbog krize i slabije platežne moći stanovništva, smanjili njihov broj na sedam do osam grla, iako se nadaju ponovnom povećanju, s obzirom na to da očekuju i proširenje tržišta, koje se za sada ograničava uglavnom na Hercegovinu.

Osim povećanja broja muznih krava, planiraju početi i tov bikova, gdje za početak računaju s prodajom tek nekoliko grla, jer, kako kažu, njihov cilj nije zarada novca na brzinu, već su se opredijelili za nešto sporiji, ali sigurniji put.

Inače, većinu onoga što su do sada postigli, Glogovci su uradili uz pomoć kredita.

“Jedina materijalna pomoć koju smo dobili je 5 000 KM od UCODEP-a i 5 000 od resornog ministarstva RS, kada smo izgradili objekt koji nas je koštao 20 000 KM, a sve ostalo su bili komercijalni krediti”, kaže Miro.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.