Ulaganje

Kompanija 'VE Grebak' gradit će vjetropark na području općine Nevesinje

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2017. u 11:19 D.K
Kopirati

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima kompanije „VE Grebak“ Erihom Prajslerom iz Mildšteta kraj Hamburga (SR Njemačka) i Admirom Rahimićem iz Mostara o ulaganju u projekt izgradnje vjetroparka na području općine Nevesinje.

Predstavnici kompanije „VE Grebak“ istaknuli su da u oblasti izgradnje vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i financijske resurse ulože u ovaj projekt.

Izvršni direktor firme „VE Grebak“ Miralem Čampara je rekao da ima podršku lokalne zajednice, te da bi izgradnja vjetroparka potaknula razvoj gospodarstva u općini Nevesinje.

"Naš plan je da u periodu izgradnje angažiramo domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti osigurana i nova radna mjesta, naveo je Čampara.

Prema projekcijama, vjetropark „Grebak“ će biti instalirane snage 49,5 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od oko 130 GWh električne energije. Ukupna investicijska vrijednost iznosi oko 65 milijuna eura, a očekuje se da projekt bude realiziran u naredne dvije godine.

Ministar Đokić je izrazio spremnost da pruži podršku ovoj inicijativi, ističući da je istočna Hercegovina zbog klimatskih uvjeta veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana, priopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

"Republika Srpska je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka 'Grebak' predstavlja razvojnu šansu za općinu Nevesinje, rekao je Đokić i dodao da je ta investicija značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva.

Istaknuo je da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a, s ciljem postupka pokretanja dodjele koncesije, dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.