Nema posla, nema novca

Građevinski sektor u RS-u na korak do kolapsa

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2012. u 09:27 M.M.
Kopirati

Građevinski sektor u Republici Srpskoj (RS) je nekonkurentan, a statistički pokazatelji govore o sve težem stanju u toj oblasti.

Da su globalna ekonomska kriza, nedostatak javnih i privatnih investicija doveli domaći građevinski sektor na korak do potpunog kolapsa, ocijenili su i u Udruženju ekonomista RS - Swot.

Od siječnja do ožujka ove godine vrijednost izvršenih građevinskih radova u RS-u dodatno je smanjena za 14,3 posto, dok je broj angažiranih radnika bio manji za 7,4 posto.

Negativan trend građevinare je pratio cijele prošle godine. Ukupna građevinska aktivnost u prvom kvartalu 2011. bila je manja za 4,9 posto, u drugom za 2,3, u trećem za čak 14,7, dok je četvrtom smanjena za dodatnih 4,2 posto.

Nesporno je da nedostatak krupnih investicija privatnog i javnog sektora ne doprinosi oporavku domaće građevinske operative. Međutim, značajno ograničenje ovom procesu, kako naglašavaju ekonomisti je i zbog nivoa (ne)konkurentnosti i osposobljenosti građevinskih poduzeća da se nose sa zahtjevnijim poduhvatima međunarodnog karaktera.

Tako su se na nedavno zaključenom tenderu za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj prijavile samo dvije tvrtke iz RS-a, koje taj projekt namjeravaju realizirati u suradnji s partnerskim firmama iz inozemstva.

Time je dugo najavljivano formiranje konzorcija domaćih građevinskih poduzeća, koja su trebala da se zajednički uključe u utrku za dobivanje ovog izuzetno vrijednog posla, ostalo samo na ideji.

Na tender za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj, u ukupnoj dužini od 37 kilometara, pristiglo je 12 ponuda od 31 poduzeća. Za financiranje izgradnje Vlada RS-a je osigurala kreditna sredstva EBRD-a u iznosu od 150 milijuna eura.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.