Upitni milijuni

Egrlić: Nepristupanje Transportnoj zajednici bio bi veliki gubitak za BiH

Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2017. u 09:10 Sa.M.
Kopirati

Zastoj u pristupu Transportnoj zajednici zapadnog Balkana znači prije svega nemogućnost apliciranja i dobijanja određenih sredstava, tako da već sada imamo upitnih 500 milijuna KM za različite projekte – izjavio je za Fenu predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Pojasnio je da nam još nisu uskraćena prava na njih, već da je to odgođeno i dat dodatni rok za usuglašavanje stavova u BiH da bismo pristupili Transportnoj zajednici.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Samitu u Trstu nisu prisustvovali potpisivanju Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - kopnenog i pomorskog prometa između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Egrlić je dodao da je transportna politika vrlo važna i složena i da ona ubrzava promet ljudi i robe, novca i doprinosi boljem razvoju regiona. Naglasio je da regioni koji nemaju izgrađene puteve nemaju nikakvu perspektivu i ne mogu biti konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu.

''Očekujem da će doći do usaglašavanja stavova jer bi u suprotnom nepristupanje Transportnoj zajednici bio jedan ogroman gubitak i svojevrsna izolacija u transportnom smislu'', dodao je Egrlić.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.