Sastanak

Cijene nafte divljaju

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2012. u 10:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene sirove nafte su u Aziji porasle peti dan zaredom uoči sastanka američkog ministra financija Timothyja Geithnera i najviših europskih financijskih dužnosnika. Trenutno se očekuje da Europska centralna banka (ECB) poduzme akciju da spriječi produbljivanje španjolskih financijskih problema.

Američka "laka" nafta za orijentacijsku isporuku u rujnu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj burzi bila 40 centi u porastu i ugovarana je po 90,52 dolara za barel. Istovremeno je marka "brent" iz Sjevernog mora na burzi ICE u Londonu ojačala 26 centi, na 106,73 dolara za barel.

Nafta je poskupila nakon prošlotjednog obećanja predsjednika ECB Marija Draghija da će uraditi sve što je potrebno da očuva euro.

Slične komentare dali su i lideri Francuske i Njemačke, čime je pružena značajna podrška posustalom euru, čiji je opstanak ponovo doveden u pitanje nakon što je skok španjolskih troškova zaduživanja povećao mogućnost da će jedna od najvećih europskih ekonomija zatražiti kompletan paket međunarodne financijske pomoći.

Geithner će se sastati sa Draghijem i njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaubleom, da bi razgovarali o ogromnim izazovima koji prijete Europi i globalnoj ekonomiji, prenosi B92. Očekuje se da će dužnosnici nakon sastanka izdati priopćenje za javnost, koje se željno očekuje, da bi se vidjelo da li će ECB i američka Uprava federalnih rezervi uskoro najaviti nove korake za spas gospodarskog rasta.

Mogući podsticaj tražnji nafte mogla bi dati Kina, drugi po veličini svjetski potrošač tog energenta, iz koje stižu znaci da bi mogla da pojača stimulativne napore za pomoć ekonomiji, tako što bi dozvolila gradovima da povećaju ulaganja u infrastrukturu.

Kopirati
Drag cursor here to close