Pogled na Dubrovnik

Bosanskohercegovački "Beverly Hills": Ivanica najveće gradilište u zemlji

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2014. u 07:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ivanici, naselju udaljenom svega nekoliko stotina metara od istoimenog graničnog prijelaza Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, gradi se od jutra do večeri, u što se uvjerila i ekipa Anadolu Agency (AA) koja je boravila u tom mjestašcu na krajnjem jugoistoku Hercegovine.

Na desetine građevinskih kompanija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa stotinama radnika angažirano je na izgradnji novog apartmanskog naselja, obnovi ranijih kuća uništenih u tijekom rata, ali i izgradnji novih. Cijeli prostor Ivanice je veliko gradilište.

Mjesto koje je prije rata imalo oko 300 objekata sada ih ima duplo više, a isto je i sa stanovništvom koje se uduplalo. Ivanica ima ured mjesne zajednice, dobrovoljno vatrogasno društvo, područnu osnovnu školu, policijsku ispostavu, trgovinu, nekoliko ugostiteljskih objekata.

Ivanica je mjesto koje je već prozvano bosanskohercegovačkim "Beverly Hillsom", jer su u završnoj fazi izgradnje na desetine luksuznih vila i apartmana koji su veoma traženi. Zainteresirani kupci se već javljaju, ne samo iz Bosne i Hercegovine već i susjedne Hrvatske i Crne Gore, Srbije, ali i velikog broja država Europe i svijeta.

Pogled na Župu dubrovačku i Cavtat

Zašto je Ivanica posljednjih godina postala hit mjesto na kojem svako želi za sebe osigurati komadić zemlje: jer se sa nje pruža pogled na Župu dubrovačku i Cavtat.

Doslovno, s prozora i balkona velikog broja kuća pruža se nezaboravni pogled na Jadransko more.

Vlasnik objekta u Ivanici, u Bosni i Hercegovini, ima pogled u drugu državu - Hrvatsku i, praktično, na Europsku uniju. Ispod Ivanice s lijeve strane u neposrednoj blizini su Kupari, Mlini, te Cavtat, najatraktivnija i najpoznatija turistička odredišta dubrovačkog zaleđa.

Naselje je udaljeno svega šest kilometara od središta jadranskog bisera Dubrovnika. Sam grad smješten sa desne strane i sa Ivanice se ne vidi, ali se pogledom može doseći Srđ, uzvisina iznad Dubrovnika, ispod kojeg je smješten dubrovački Stari Grad sa svojim čuvenim zidinama.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1992.-1995, Ivanica je pripala novoosnovanoj Općini Ravno, u bosanskohercegovačkom entitetu FBiH. Od središta Ravnog udaljena je 50-ak kilometara i nalazi se na samom rubu istočnog dijela općine, koja je, inače, i nastala izdvajanjem tog područja iz nekadašnje Općine Trebinje.

Cijena metra kvadratnog općinskog zemljišta koje je u unutrašnjosti mjesta iznosi 40 KM (oko 20 eura), ali se teško može naći, dok se ono u privatnom posjedu sa pogledom na more penje do vrtoglavih 100 eura po metru kvadratnom. I njega se teško može naći, jer se uglavnom kupuju već završeni objekti ili oni koji su bili izgrađeni prije rata, a u tijekom sukoba devastirani.

Kada bi se riješilo pitanje infrastrukture, navodi u razgovoru za Anadolu Agency Pero Sredanović, potpredsjednik Općinskog vijeća Ravno, koji inače živi u Ivanici, to mjesto tek onda bi doživjelo pravi procvat. Došlo bi do ekspanzije, ne samo u razvoju već i u zapošljavanju.

"Već duže godina sa lokalnim vlastima radimo na rješavanju pitanja vodoopskrbe. To je pitanje svih pitanja. Nadamo se da će se uspjeti to ubrzo riješiti sa Dubrovnikom čiji je gradonačelnik izrazio spremnost da pomogne u dovođenju vodovoda iz tog grada u Hrvatskoj. Tada bi se riješilo pitanje i kanalizacije, ali i asfaltiranja putova. To bi značilo da bi Ivanica tek onda bila još interesantnija za bavljenje turizmom i postala pravo turističko naselje", naglasio je Sredanović.

Gradnja po propisima

Stanovnici Ivanice, stalni ili povremeni trenutno vodu skladište u rezervoare: dovlače je cisternama iz susjednog Trebinja ili sakupljaju kišnicu jer svaka kuća ima čatrnju za te namjene.

Ivanica je navodi Sredanović prije rata bila planirana kao zdravstveni centar za plućne bolesnike.

"Na tom lokalitetu se miješa planinska i morska klima. To pogoduje plućnim bolesnicima i asmatičarima: oni se tako dobro osjećaju na Ivanici da ne moraju uzimati ni terapiju. Blizina Dubrovnika i Trebinja čini lokalitet Ivanice ugodnim za smještaj sam od sebe", naglašava Sredanović.

U Općini Ravno vode brigu da na Ivanici bude sve u skladu sa propisima i nadaju se da će to mjesto, između ostalog, biti generator njihovog ubrzanog razvoja.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Ravno Stana Burić istakla je u razgovoru za Anadolu Agency kako se inicijativa za izgradnju Ivanice kao turističko - ugostiteljskog kompleksa pojavila već samim osnivanjem općine Ravno, 1998. godine, od kada se izgradnja na tom području prati u kontinuitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close