Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT

Zovite je Zvjezdana!

Trendovski automobilski vjetrovi otpuhali su monovolumene kao da ih nikada nije bilo, tako da je i Mercedes učinio da B Klasa nije više monovolumen, ali mjesta za sve i dalje ima...
AutoMoto / Testovi | 18. 12. 2019. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da nam se vratiti petnaestak, dvadeset godina unatrag, svjedočili bi dvjema zakonitostima među automobilima – turbo dizeli i monovolumeni su sadašnjost i budućnost! Početkom milenija, naime, nije bilo razloga ne vjerovati u to – dizeli pogonjeni turbinom frcali su snagom i, uz sve to, bili štedljivi, pa su benzinci, jad i žalost, morali ustuknuti pred konačnim rješenjem. A što se tiče karoserijskih oblika, sve se vinulo u visine, pa su monovolumeni bili ne samo trend, nego i najlogičnija opcija za sva vremena – obilje prostora za sve ukućane i njihov prtljag, a pritom daleko od nezgrapne kockaste forme kombija. Da, dragi moji, činilo se kako smo dotaknuli tada kraj razvoja automobila – sve smo imali – prostor, udobnost, snagu, brzinu, sigurnost i najmanu moguću potrošnju!

A onda je netko rekao da to nije to! Dizeli preko noći od pogona za sva vremena postadoše zli i otrovni, prava čudovišta iz tamnih dubina, a monovolumeni već naredne noći ispadoše iz mode i ustuknuše pred SUV modelima, koji su zapravo, ako malo mućneš glavom, dalji razvoj automobila u pravcu nepotrebnog. Ali opet, hajde ti to objasni ljudima koji se lože na povišene aute sa plastičnim dodacima ili oblikom koji podsjeća na automobislku varijantu Badže, vječnog Popajevog neprijatelja, koji, kao što znamo, samo grubo izgleda, ali u osnovi je salonski ljevičar, bundžija i galamdžija, kojeg Popajeva desnica lako svlada!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT

Uglavnom, što je tu je, mnogi proizvođači hitro potrčaše mijenjati filozofiju, pa iz ponude izbaciše donedavne glavne im favorite, samo da bi u kataloge metnuli SUV automobile svih boja i fela, a na spomen monovolumena samo nervozno okreću glavu i kažu – ne znamo o čemu pričate! I Mercedes je tako svoju A odavno vratio u gabarite koji su nekoć važili za kompakte i, evo, već u drugoj generaciji zaredom osvaja kupce novim konceptom. Za ljubitelje SUV vozila tu je, naravno, GLA, a što ćemo sa B klasom, zapitali su se u Mercedesu, onom istom koja je zamišljena kao A klasa za (veću) obitelj i šire potrebe? E, ona je čekala razvoj situacije sa A klasom – i, evo, konačno je dobila novu definiciju.

Ona više nije monovolumen, više je, kažu, kompakt za cijelu obitelj, ali ipak, nije se preko noći baš moglo poništiti sve ono na čemu je filozofija nastanka i postojanja B klase sazidana. Naime, i dalje se, čak i na prvu, vidi koji su joj bili osnovni postulati, ali su sada malo spušteni u kompaktnije gabarite, što je u kompletu čini dinamičnijom pojavom. Pogotovo ako je u ovoj „napucanoj“ AMG optičkoj varijanti. No, i dalje je, usporedite li je sa A klasom, koja joj je polazna točka, viša u svakom smislu – sjedi se skoro deset centimetara više, viša je linija krova, sva vrata su jako velika i široka – i zapravo se čovjek s pravom upita – je li ovo i dalje monovolumen? I jes', ali i i nije!

Za razliku od ljudi, recimo onih komunista koji su promijenili dres, ali u suštini ostali isti oni rigidni karijeristi sa svim manama kao i ranije, samo s novim simbolima, B klasa je automobil – i njezina promjena dresa više je, onako nogometnim riječnikom, prelazak iz tima poput Borusije Dortmund u tim poput Manchester Cityja. Znači, sve kvalitete ostaju, ali idu na jedan viši nivo svijesti, učinka i majstorstva, a sve manje dobre stvari s peglaju i polako nestaju. Pritom i simboli mogu ostati. Eto, tako je najlakše objasniti ovu evoluciju B klase.

Znači, tri stvari odlikuju novu B klasu – i dalje jako veliki prostor za klasu u kojoj je auto (znači, zapišite: kompaktna ili Golf klasa), zavidna dinamika vožnje i veoma solidne dinamičke karakteristike i sama udobnost vožnje. Prostor naprijed izdašan, nazad ogroman, a i prtljažnik s osnovnih 455 litara zapremine i otvaranjem vrata na struju je top!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT

Osnovne značajke tehnologije u novoj B klasi su instrumentna ploča razvučena u ogromni dvostruki tablet pod krinko jednog, sve moguće sigurnosne i obavještajne agencije sublimirane u razne pomagače, dojavljivače i uzbunjivače, tako da se osjećate sigurnim poput Donalda Trumpa ili kolege Putina, a o čvrstini karoserije nećemo ni trošiti riječi! Mercedes tu zna znanje već desetljećima.

Da ste u Mercedesu jasno vam je odmah – sve što se može pokrenuti na struju pokreće se na struju, izdašno će se tako voziti i povijati sjedala pod vašim dupetom i leđima, otvarati panoramski krov, lijepo odvojen za vas naprijed i one natrag, a na mjestu gdje se inače u većini drugih automobila nalazi mjenjač, ovdje je „touch pad“ kojim rukujete pokretom prsta kao na laptopu i „štelite“ informacije i birate menije na desnoj strani velikog tableta, odnosno onog ekrana koji se i kod ostalih proizvođača nalazi na sredini instrumentne ploče.

Drugi dio infotainmenta je onaj na mjestu gdje su do jučer bili klasični instrumenti i jedan je od najboljih do sad viđenih, ne samo u ovoj klasi. Trebat će vam, doduše, malo vremena da se naviknete kako pohvatati sve informacije koje nudi, ali animacije i pristup menijima je jako lagan, no ipak zahtjeva pogledavanje u upute, da bi se sve pohvatalo.

Kad smo kod laganih stvari u ovoj B klasi, na volanu je i dalje dosta tipki, a jedina prava zamjerka ide tipki u obliku koluta koja služi za pojačavanje i smanjivanje zvuka, jer je veoma osjetljiva, pa pri malo jačem okretanju volana i manevriranju u gradskom prometu, često se dogodi da slučajno iznenada smanjite ili pojačate glazbu. Kako i priliči automobilu koji stoji nešto preko 90.000 KM, i ova B klasa opremljena je svjetlosnim efektima i ugođajem koji bi prije deset godina bio pravi sci – fi, a i dalje nam se sviđa iluminacija preko svjetlećih otvora za zrak, što je zaštitni znak svih modernih Mercedesa.

Da bi sci – fi ugođaj bio potpun, za vaše pare možete uživati i u laganom pretvaranju Mercedesa B klase u vašeg osobnog wellness asistenta i vašeg osobnog prijatelja koji vam u svakom trenutku na vaš upit (na engleskom, njemačkom, francuskom ili talijanskom jeziku) može dati adekvatan odgovor, ugodnim ženskim glasom. Već viđeno na A klasi, zove se Linguatronic i dio je MB – ovog MBUX sustava, ali i dalje fascinira kao prvog dana, te govori o tome kakva nas budućnost čeka iza ugla. Vi koji ste bacili cigarete pripremite se za budućnost u kojoj ni kad ste sami nećete biti sami! I u kojoj će vam ženski glas (slobodno je nazovite Zvjezdana, odmilja!) tjerati samoću na dugim putovanjima ili u gradskoj gužvi.

 E sad, sve to košta još uvijek prilično novca, pa ćete B klasu moći konfigurirati prema svojim preferencijama – osnovna kreće od nekih 48.000 maraka, a oprema vas može doći još toliko, pa i više od toga!

Udobnost je na visokom nivou za klasu, a mogućnost biranja opcija vožnje je također tu – laganim odabirom moda možete voziti sportski, udobno ili normalno, pa i po želji birati po svojim preferencijama, a zanimljivo kako nam se sportski, dinamični, najviše svidio. No, u svakom od spomenutih modova mjenjač će se malo svađati s motorom u nižim stupnjevima, što će rezultirati glasnim negodovanjem motora koji će se lako pri proračunu brzina zabiti u nešto više okretaje nego li očekujete. To malo odudara od visokih očekivanja koje sebi pretpostavi onaj koji sjeda u jedan Mercedes, a koji usput zna da je veza između motora i mjenjača Mercedesov Dynamic Select sustav, a ručica mjenjača iza volana kazuje da je izmjena brzina automatska sa duplim kvačilom. Ili što bi Mercedes rekao – 7G DCT mjenjač.

Inače, čim se malo otrgne iz gradske vožnje, sustav motor – mjenjač djeluje puno bolje, a novi 1,33 benzinac s turbo punjačem, razvijen skupa s Renaultom daje do znanja kakav mu je karakter. Odlično vuče, po Mercedesovoj konfiguraciji voli malo i muški zagalamiti ako nagazite pedalu gasa (najveću snagu razvija na visokih 5.500 okretaja), tako da će vas, pogotovo ako doplatite AMG look i na listi želja uzmete još ponešto, natjerati da se ufurate kako sjedite u nekom pravom AMG rasturaču konkurenata na cesti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes B klase (W 247) B200 7G DCT

Uostalom, ako je pod haubom 163 KS, onda već govorimo o nečemu što zadire u domen sportskog, o nečemu što će vas lako potjerati do 220 km/h i dati ubrzanje dovoljno da prešišate većinu sudionika u prometu. Dakle, ispod 9 sekundi od 0 – 100 km/h (kolege su izmjerile 8,3 sekunde). Pri tom je potrošnja tvornički junački odmjerena na 5,6 litara benzina u mješovitoj vožnji, što mi, da nam Mercedes oprosti, smatramo znanstvenom fantastikom (sci-fi, još jednom), ali penzionerskom vožnjom zbilja može mješovito ići ispod 7 litara, ali pod uvjetom da pola ceste prevaljujete magistralom.

Po gradu, potrošnja skače na iznad 10 litara, ali teško da ćete igdje naći benzinski motor koji tako ne pije, pogotovo ako pogoni ovako masivan i težak automobil, s puno opreme i finih materijala, gdje nam se jedino nije svidjelo to što su oplate vrata neko drhtave pri zatvaranju i tu nam fali nekog boljeg osjećaja, jer i ručke za potezanje vrata nekako cvile pod rukom. I da, ključ i dalje nije „hands – Free“, što bi, za ovu lovu, ali ovu razinu sci-fi opreme, trebao biti.

I na kraju, kao i uvijek – zaključak, najveći problem za B klasu na našem tržištu je činjenica da za ovako opremljen auto i 90.000 KM ili više od toga na tržištu imate izabrati svega. Čak i oni koji žele Mercedes, vjerojatno sa 90.000 KM kalkuliraju s nekim većim autom limuzinskog oblika, pa bi upravo nedostatak kritične mase kupaca za baš ovaj tip auta mogao biti problem za prodaju novog. No, zato kad jednom B klasa malo ostari, to će biti već druga priča. No, to vam je već poznato, zar ne?

 

Kopirati
Drag cursor here to close