Šminker

Vozili smo Peugeot 208: Prava gradska faca

Bez ikakvih iluzija da će osvojiti ljude veličinom, Peugeot 208 zaigrao je na drugu kartu – ako se već uglavnom vozite sami ili udvoje – ja sam izbor za vas!
AutoMoto / Testovi | 02. 03. 2020. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peugeot 208 je zapravo nastavak priče koju Peugeot gradi još od modela 104. Ako ste previše mladi da bi pamtili taj mali Peugeot iz sedamdesetih, onda ćemo blagonaklono reći – Peugeot se novim modelom 208 vratio tamo gdje je bio nekad s modelom 205! Te legendarne 205-ice se morate sjećati, uostalom, tu i tamo ih još ima na ulicama.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Bio je to pravi moderni supermini svog vremena, lagan i agilan, čak i sa najmanjim benzincem, a da ne govorimo o legendarnom GTi modelu! Pritom je mjesta za putnike naprijed uvijek bilo, ali se prostor za život uvijek smanjivao kako se krene unazad, prema prtljažniku.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Sada, trideset i sedam godina nakon što je prvi 205 startao, a nakon toga Peugeot pomalo eksperimentirao s visinom i veličinom modela kroz razne generacije naziva 206, 207 i 208, zadnja generacija zadnje brojke, dakle 208, vraća se na početak priče. Bit će to, rekli su u Peugeotu, zabavan auto za vožnju, agilan i udoban, a o veličini prtljažnika i mjestu na zadnjoj klupi pričat ćemo kasnije!

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

I evo ga, crveni Peugeot 208, sa sabljastim LED svjetlima kao podsjetnik da su i on i opaki 508 iz iste familije. Dizajn je opet od onih koji se sviđaju većini ljudi, stila ima, a ne pretjeruje. Lijep je. S boka su po dvoja vrata. Stražnja odmah govore kako natrag mogu samo manji ljudi i djeca. Kome treba mjesta za noge i glavu, te malo veći prtljažnik od ovih 311 litara (što svakako nije katastrofa za ovu klasu), eno mu novi 2008! Skoro da ima jednako stila kao 208, ali je više obiteljski i za ove što vole crossovere. Ovaj 208, pak, ostaje ono što mali gradski Peugeot mora biti – ulični fajter, zavodnik ispred kafića, omiljeni muški auto svake žene!

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Vozili smo model sa novim i – cockpitom, to vam je u prijevodu trodimenzionalna igra instrumenata pred vama, koja svakako boravak u autu čini zabavnijim i općenito je vrlo informativan i pregledan. Inače je unutrašnjost sprijeda raskošno dimenzionirana, ali nedostaje malo živosti na inače razigranim linijama plastike. Hoću reći da je malo previše crnila unutra. Klavirske tipke i multimedija na sredini klasična su već Peugeot priča, kao i mali volan, koji morate malo duže namještati da biste postigli opimalan položaj za vožnju, jer često obruč počne smetati. Pritom ne pomažu dosta sirove i zabačene „komande“ za namještanje sjedala, a za kolut kojim namještate naslon morate uvući ruku dublje nego mislite.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Oprema Allure je ona ispod koje ne smijete ići. Postoje i bolje opremljene verzije, ali one će vas podsjetiti kako mali Peugeot zna biti i neugodno skup. Ovaj model, u ovoj boji i opremi trenutno na popustu stoji 32.700 KM, što će neke natjerati da prigovore jer je činjenica da je ispod haube trocilindarski benzinac, koji ima 12 ventila, ali i turbo punjenje. Iz 1199 kubika on izvlači 102 KS, što je na granici na kojoj danas vozač želi voziti auto. Naime, Peugeot 208 teži je od jedne tone i ovih 102 KS, usprkos šeststupanjskom mjenjaču, pod opterećenjem zna biti nedovoljno. No, ako pretpostavimo kako će Peugeot 208 kupovati prije svega oni koji žele auto voziti sami ili u paru, onda je ova snaga sasvim OK.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Potrošnja je kao i kod svakog malog turbo benzinca. Najviše mu godi magistrala, na auto putu već malo zapinje zbog zapremine, a u gradu ipak voli gas. Tvornički deklariranu potrošnju u gradu od optimističkih 5,2 litra odmah zaboravite – ona će ići i preko 7 litara, što nije strašno, ali vozite li mješovito, onda već možete razmišljati o 6 litara i manje, a vozite li uglavnom magistralom onda vam je, uz pažljivu vožnju, pet litara sasvim na dometu.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Pritom je ubrzanje nekih 10 sekundi do stotke, a maksimalno se Peugeot 208 može natjerati i preko 185 km/h. Dakle, auto za manje zahtjevne vozače, ali ipak dovoljnih performansi da se ponekad uz malo mašte možete ufurati da vozite dalekog Ferrarijevog rođaka, što Lavovi iz Sochauxa ustvari i jesu zbog veze preko Pininfarine iz slavnih dana.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

Pritom ćemo se opet vratiti na unutrašnjost gdje mali volan, klavirske tipke uređaja i minimalističko uređenje pomalo mogu bacati na sportski GT automobil. Uz osjetno viši nivo završne obrade nego prije, tišu vožnju i općenito jak dojam čvrstoće Peugeot 208 ima smisla. I da, udobnost vožnje je na nivou, možda i najbolja u klasi, uz novi Renaultov Clio. Dinamika vožnje čak i nešto bolja nego kod ljutog konkurenta.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208

No, ono što ovaj Peugeot 208 zbilja stavlja kao logičan izbor je činjenica da je lijep, svjež – i dovoljno malen da u današnjim ludim okolnostima vožnje i parkiranja po gradu itekako ima smisla kao prvi izbor automobila. Jednako šmeker kao što je upotrebljiv, pomalo baca i na one dane kad su se auta birala srcem, a ne pukim razumom. Čime ćete mu oprostiti i neke mane i konstrukcijske igre – kao što su izrazito debeli srednji nosač krova (B nosač), na koji se trebate naviknuti, te izrazito nisko sjedenje za današnje doba kada većina razmažena SUV-ima i Crossoverima traži da im guza brzo dotakne sjedalo.

No, rekosmo li da uz malo mašte možete zamisliti da vozite neki Ferrari? Dodatna oprema košta, ali je mašta još uvijek ovdje besplatna.

Foto: Bljesak.info / Peugeot 208
Kopirati
Drag cursor here to close