Iskustvo sa staze

Vozili smo novu Supru: Dostojna legendardnog imena

U Toyoti su prepoznali tri bitne stavke koje bi ih trebala dovesti do pravog sportskog automobila, a to su međuosovinski razmak, širina između točkova te položaj težišta.
AutoMoto / Testovi | 05. 06. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imali smo priliku da kao novinari iz Bosne i Hercegovine sudjelujemo na dinamičnoj prezentaciji nove Toyote Supre GR koja se održala u Madridu.  Proteklih mjeseci moglo se dosta pročitati o novoj Supri i suradnji Toyote sa BMW-om na svim relevantnim automobilskim internet stranicama, dok smo mi imali čast sjediti sa tvorcem Tadom Tetsuyom koji nam je objasnio kako je nastala nova Supra i zašto BMW!

Tu temu ovaj put nećemo obrađivati, nego ćemo se posvetiti onome čemu se i Toyota posvetila, a to je razvoju sportskog automobila. Nećemo spominjat ni zapreminu prtljažnika, niti potrošnju, jer ukoliko vas to zanima kod ovakog automobila, budite sigurni da nije za vas. Auto je čvrsto, tvrdo, troši i ima predivan zvuk. Želje svakog 'petrolheada' u startu su ispunjene, a prostora za nadogradnju su naravno ostavili, jer je to Toyotina stara filozofija, koja dopušta ljudima povezivanje s autom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novu Toyotu Supru GR

'Brzi i žestoki'

Prve tri generacije Supre da budemo iskreni i nisu se nešto proslavile. Slava je stigla sa legendarnom četvrtom generacijom i motorom 2JZ,a nije  odmoglo ni pojavljivanje u filmu "Fast and Furios" kad Vin Diesel izaziva pokojnog Paul Walkera na finalnu utrku. Pred Tadom Tetsuyom bio je ogroman izazov, a pristupio mu je radikalno jer je znao što fanovi očekuju.

U Toyoti su prepoznali tri bitne stavke koje bi ih trebala dovesti do pravog sportskog automobila, a to su međuosovinski razmak, širina između točkova te položaj težišta.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novu Toyotu Supru GR

Jako ozbiljna, štreberska i pomalo luđačka matematika krije se iza stvaranja nove Supre.  Brojni proračuni i analize vodili su se kako bi konačni izračun dao brojku 1,55 što je omjer između dužine međusovinskog razmaka i širine kotača kako bi se postigla velika agilnost i superiorno upravljanje u što smo se mogli uvjerit vozeći se preko tri sata zavojitim španjolskim cestama. Za primjer, Porsche 911 i Ferrari imaju nešto veći omjer oko 1,60 što je i dalje u granicama odličnog. Svemu tome doprinosi i idealno raspoređena težina u omjeru 50:50, te motor koji iako je naprijed postavljen,  50%  motora stoji iza prednjeg ležaja, što Toyotini inženjeri kroz šalu nazivaju srednje postavljen motor naprijed.

X faktor i 'mesnata' stražnjica

Ispod dugačke haube nalazi se trolitreni BMW-ov šestak na kojem je Toyota inzistirala s obzirom da je svaku Supru do sad krasio motor sa šest cilindara. Motor uz pomoć turba razvija 340 konjskih snaga te 500 Nm a do stotke juri za 4,3 sekunde, 'zeru' brže nego BMW Z4. Japancima su brojke konačne brzine i ubrzanja do stotke bile negdje sa strane, jer sve što su željeli od automobila je iskustvo u vožnji. Osjećaj koji budi X faktor. Uglađeni šestak uparen je sa automatskim mjenjačem koji je odličan. Ok, i sami smo čangrizavi jer ne postoji za sad opcija manualnog mjenjača, ali ovaj mjenjač radi posao jako dobro, kako u normalnoj vožnji tako i na stazi.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novu Toyotu Supru GR

Što se tiče samog dizajna nova Supra razvijena je u Condensed Extreme, dizajnerskom stilu.  Krasi je dugačka hauba, krov sa dvije različite linije, te pravo 'mesnata' stražnjica koja svojim volumenom podsjeća na branik Supre četvrte generacije.  Ime Condensed Extreme ukazuje na kratki međusovinski razmak, široke kotače veličine 19 inča koji popunjavaju skoro do kraja prostor između blatobrana i gume. Prednja svjetla su jako stilizirana, a rešetka, prednji dio i poklopac motora su doslovno izbušeni otvorima za zrak za dodatno 'napajanje' kočnica, hladnjaka i motora, ali zatvoreni. Ostavljena je opcija za tu nadogradnju imajući na umu ljude koji žele od Toyote napraviti full trkaći automobil.  Fun fact što se tiče dizajna je prvo slovo S na logu Supre koje nosi oblik jedne od brojnih S krivina  Nürburgringa.

Brake. Apex. GO!

Postavljena ruta na navigaciji od hotela vodila nas je ka bivšoj stazi Formule 1 Jarama kombinacijom autocesta i brdskih zavojitih cesta kraj Madrida. Odmah po izlasku na 'slobodni' dio autoceste, bez radara, pada brojka od 263 kilometra na sat gdje kazaljka dalje ne ide, iako su u Toyoti naveli nešto nižu brojku,ali kako smo rekli ovo ih nije pretjerano zanimalo.  Supra u 'Normal' režimu rada je sasvim ugodna za voziti, sportska sjedala obuhvaćaju vozača i suvozača te ne letite kroz automobil dok jurimo krivinama, a svejedno nisu neudobna. Pozicija je prava vozačka, te vas višesatna normalna vožnja neće slomiti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novu Toyotu Supru GR

 Nakon dosadne autoceste, dolazimo do nekih od najboljih vozačkih cesta u Europi. Krivine se redaju jedna za drugom. Mjesta za uživanje u krajoliku i nema previše s obzirom da smo se skoncentrirali na vožnju  i pokušavamo uživat u vrhunskom japanskom inženjeringu.  Supru krasi  fanastično upravljanje. Ukrućena šasija, tunirani ovjes, te aktivni diferencijal doslovno ubijaju krivine. Nakon tri sata 'lude' vožnje stižemo na konačnu destinaciju koja je šlag na torti. Trkaća staza Jarama na kojoj i dan danas rekord drži Gilles Villeneuve koji je napravio u Ferrari 312T4, 1979. godine.  Nakon kratkog sigurnosnog brifinga, sa instruktorima, prekaljenim trkačima, odlazimo na krug upoznavanja staze nakon kojeg sjedamo za volan i spremamo se iskusiti Supru u njenom najboljem obliku. 

Zaljubili smo se u prvom zavoju, što nije ni čudo za jedan automobil koji je godinama razvijan na Nürburgringu. Kroz svaku krivinu možemo osjetit automobil te znamo što radi u svakom trenutku. Upravljanje više nego odlično, jako precizno zbog kojeg se vozač osjeća i više nego sigurno dok juri kroz krivine. Ponajviše nam se svidio raspon snage motora koji u svakom trenutka dopušta da malo prokližemo u krivini, onako za dušu. Vrijedna stavka koju treba spomenuti jesu velike Brembo kočnice koje pomažu u zaustavljanju nove Supre. 

Nakon desetak odvoženih krugova u novoj Supri na trkaćoj stazi, osmijeh ne silazi s lica, čime se vraćamo na izjavu glavnog inženjere da je bitan osjećaj, a ne brojke.  Auta su postala generalno dosadna, ne računajući velikane sa sportskim pedigreom, te je nova Supra pravo osvježenje u automobilskom svijetu.  Okorjeli fanatici četvrte generacije reći će vam 'ovo nije prava Toyota Supra', ali gledajući ukupni dojam , Supra je sjajan sportski automobil, stvoren kako za cestu tako i za stazu, te će sigurno pronaći put do kupaca. Za ovu godinu rasprodani su svi primjerci, što dovoljno govori o ovom automobilu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novu Toyotu Supru GR
Kopirati
Drag cursor here to close