Vozili smo: VW Arteon 2.0 Bi-Tdi R-Line

I, što kažu one, Arteone?

Aerodinamičan profil, bočni prozori bez okvira, upečatljiv dizajn stražnjeg dijela - novi Arteon ne oduševljava samo na prvi pogled.
AutoMoto / Testovi | 15. 11. 2017. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurkuma žuta boja je u modi. To smo se uvjerili ljetos testirajući osvježenog Golfa u toj istoj boji, a sada nam je još jasnije stavljeno do znanja. Rijedak je bio prolaznik koji nije pogledavao u pravcu testiranog automobila. Dobro, nije samo zbog boje, ima nešto i u Arteonu. Arteon i kurkuma žuta, u simbiozi s tamnim Rosario naplacima od 20 cola, koji dolaze u R-Line opremi,  djeluju baš, onako, što bi prost narod rekao – je**čki!

Foto: Bljesak.info / Volkswagen Arteon 

Za one koji sumnjaju, ali nisu baš sigurni, Volkswagen Arteon je uspješna stilska vježba na temu „Kako na osnovu Passata opet napraviti poželjan CC“ i kao takav je zbilja trenutno najatraktivniji Volkswagen. Iz njemačkog koncerna su otpočetka inzistirali da gledamo u zamamno izvučene linije bokova i stražnjice, da obratimo pozornost na moćni prednji dio. I jesmo, baš to smo prvo i zapazili na Arteonu. Jer tek na drugi pogled onda skužiš da Arteon, ma kako na prvu izgledao kao iz drugog svijeta,  i dalje ima jako puno veze s Passatom.  Posebno u unutrašnjosti. Što je nekima loše, ali nama je OK. Uostalom, teže je danas naći proizvođača koji ne presipa čitave spojeve iz modela u model, nego džudžana kako vas pristojno čeka da mu otvorite kokošinjac.

Lijepo građena momčina

Hajde da prvo krenemo od kritičara - napolju VW, vjerovali ili ne, ima problem s imidžom. Zapravo, iako se smatra vrhunskim brendom, malo tko ga drži premium proizvođačem  (to je mjesto rezervirano za Audi), pa čim neki VW zakuca na vrata premiuma, krene kolutanje očima i uspoređivanje cijena, te ona priča kako za te pare možeš uzeti nešto s atraktivnijom značkom bla, bla, bla... Uostalom, taj nedostatak premium naslijeđa  je glave došao VW Phaeton, koji je, među znalcima se to ne krije, bio zapravo kompletniji auto od Audija A8. U onaj vakat.

Foto: Bljesak.info / Volkswagen Arteon 

I prošli CC je prošao isto sito i rešeto kritičara. Ali se, kao u inat, prodavao sasvim solidno. Sad je VW odlučio još malo nagaziti, pa je Arteon još za jedan korak smjeliji automobil od CC-a. No, rekli smo, još uvijek ne toliko smjeliji da raskida sve veze s Passatom. Nisu u Volkswagenu baš toliko šašavi, svaki izlet u potpuno drukčije skupo se plaća već u startu.  Arteon će zato teško izbjeći usporedbe s Passatom, , a s druge strane će vam stalno trubiti kako se za ove pare može i mora gledati u pravcu Audijevog A5, BMW-a 4, Mercedesa…

Nametljiv?  Da, ali s razlogom

Izbjeći ćemo za sada takve usporedbe, jer nismo vozili (još uvijek) sve gore navedene. Nećemo se upuštati ni u to koliko je zbilja gornja granica koliko smije koštati neki VW, niti lamentirati o imidžu (Koji je kod nas, hvala na pitanju, kod VW-a prilično dobar), usredotočit ćemo se na automobil. Znači, 'a-ha efekt', odnosno reakcija prolaznika i drugih vozača na Arteon je zapanjujuća! Dakle, taj prvi test, kojeg danas malo teže prolaze čak i premium brendovi, uspješno je položen. Je li zbog kurkuma žute, niskog, a širokog Arteona ili R-paketa ne znamo, ali imali smo osjećaj da nas svi gledaju.

Drugi test – užitak za onoga tko ga ima. Ako ste kupili Arteona samo da ga pokazujete, nadamo se da ste to učinili prvi u gradu. Jer samo tako ćete imati svu pažnju na sebi. Pogotovo ako je ovako žute boje. Iako, da budemo korektni i prema drugim bojama, tamnije bije mu također stoje, jer se posebno tada ističu mnoge kromirane linije, posebno one na svjetlima.  Ako kupujete auto i zbog svog vlastitog užitka, a ne samo promidžbe, da vam kažemo i to da ovakav Arteon ima dizel motor sa 240 „konja“! I da je upregnut sa već nadaleko poznatim DSG mjenjačem i još ima 4-motion pogon na sva četiri kotača.

Jede cestu kad stisneš gas

Stvoren je za otvorenu cestu, što znači da će se po gradu u ovoj kombinaciji malo dosađivati, toliko da će vam se učiniti da mjenjač i motor ponekad iz dosade zajebavaju jedan drugog, što rezultira zalaskom u više okretaje tamo gdje biste vi odavno mijenjali  brzinu naviše i prepolovili ih. Ali, to se zaboravi čim dođete u priliku stisnuti gas, pa vas isti taj motor i mjenjač zalijepe za sjedalo. DSG je korektan, jedino i dalje ne voli kada iz rikverca hoćete brzo prijeći u start naprijed. Što se motora tiče, mogu vam govoriti svašta protiv dizelaša, ali još uvijek je divan osjećaj kad se negdje iz dubine naglo javi sirova snaga, pa uz potmulu tutnjavu  240 masnih konja pređete trojicu pred sobom u jednom cugu. I kad pogled na potrošnju nakon svega kaže – gle, pa nije uopće puno!  Potrošnja je mješovito inače na testu iznosila 7,1 litra na 100 kilometara, ali se bez problema može spustiti na barem 6,5 litara. Što nije puno za automobil koji vas lako potjera do 220 km/h i ubrza od 0-100 za 9 sekundi. Što ne izgleda puno, ali znajte ipak da se radi o 1700 kg teškom automobilu. S tim da je međuubrzanje između 60 i 110 km/h fenomenalno i daje vam bogovski osjećaj moći na cesti.

Foto: Bljesak.info / Volkswagen Arteon 

Arteon je parktično GT automobil sa petora vrata i ono što se od takvih automobila očekuje on i ispunjava - u svakom trenutku leži na cesti sigurno, udobnost je također na razmjerno visokom nivou, ali ipak, iz perspektive premium automobila,  nedostaje jedan nivo udobnosti više da biste rekli kako se radi o drumskoj lađi s kojom možete na kraj svijeta.  Također, nedostaje i jedan nivo više kod osjećaja za volanom  da biste rekli kako je sportski užitak vožnje ono što definira vaše druženje sa ovim VW-om i što vas stalno priziva da ga vozite i kad vas sila ne tjera. Što će reći da smo otprilike u pravu kad smo rekli da je Arteon još uvijek neraskidivo vezan s Passatom.

Dobro jutro, gospodine Passat!

To se najviše vidi u dizajnu interijera, gdje je ista ruka crtala instrument tablu i sva ostala rješenja, što se najbolje zrcali ako je auto, baš  kao i ovaj  naš, u crno – titanijumskoj kombinaciji,  uključujući i lijep detalj klasičnog sata na središnjoj poziciji u automobilu. Veliki zaslon na centralnoj konzoli, skupa s kamerom i pogledom iz ptičje perspektive na Arteon, dio su koji nam se najviše sviđa i koji pokriva sve mrtve kutove kakve ovakav oblik karoserije sa sobom neminovno nosi.

  / Volkswagen Arteon 

 Središnji instrumenti, koji su također digitalni, zadnji su krik mode, iako ne bismo imali ništa protiv ni da su klasični. Ergonomija Arteona je takva da je lako odmah se snaći u njemu ako ste bar jednom u životu vozili bilo koji VW zadnjih dvadeset godina. Ono što nije postojalo u vašem VW-u začas ćete naučiti, a ono što ste najčešće koristili na istom je mjestu i u Arteonu, pa neke prekidače možete pronaći i spovezom na očima. S tim da mala zamjerka ide klasičnom prekidaču za svjetla, koji je na istom mjestu kao i prije dva desetljeća, ali je ovaj put nekako najdalje od lijeve ruke, pa se morate malo protegnuti  da ga dohvatite.

Općenito gledajući interijer  moramo reći da je izrada besprijekorna, ali da za ciljanu klasu ipak očekujemo malo bolji dojam plastike na vratima i središnjem grebenu. Nedostaje malo više mekoće, pogotovo u usporedbi sa sjedalima, koja nude primjeran položaj sjedenja, koji je moguće napraviti po svačijoj mjeri. Na oba prednja sjedala se sjedi raskošno, automatski auto memorira odabrane položaje različitih vozača, pa je ulaz u auto za nenavikle pravi spektakl, kao i izlazak iz njega, kad se uz automatsku prilagodbu sjedala automatski spuštaju i prozori (zbog nepostojanja okvira).

Stil uzima danak

Sjedenje nazad je također raskošno, sve dok ne dođemo do glave, kada linija krova naprosto zakida one više od 180 centimetara. Što je šteta, jer Arteon je straga zbilja širok, a prostor za noge zadovoljio bi i više ljude od Bojana Bogdanovića. Slično je i sa prtljažnikom, ogroman je, ali zbog spuštene linije stražnjeg kraja ipak malo plitak (zato ukupno zaprema 563 litra, makar dužina sugerira i duplo više), što jasno govori da Arteon nije za prijevoz kredenci  i šporeta, ali zato štapovi za golf, tri sportske torbe, skije i zimska jakna mogu stati, uz još obilje prostora za ostale sitnice.

Ono što je kod Arteona besprijekorno je sigurnosni paket. Ako vam se 100.000 maraka i više za ovakav auto čini puno, onda znajte da to za cijenu života nije ništa, a za tu cijenu Arteon je opremljen svim dodacima koji vam ga mogu u ključnom trenutku i  spasiti. Čitava plejada raznih elektroničkih i senzorskih asistenata, uz već  upozorava vas na sve opasnosti koje vrebaju u prometu, a ako vam nije žao novca, Arteon će sam prepoznati da vam nije dobro, ili ste zakunjali, pa će vas sigurno zaustaviti, umjesto da završite negdje u grabu ili, gluho bilo, jezeru. A da ne zaspete potrudit će se i Dynaudio sustav sa 11 zvučnika ukupne snage 700W.

Cijena je najvažniji faktor

Što se cijene tiče, znate već kako se kod VW-a može konfuigurirati sve i kako je cijena koštanja nekog modela veoma rastezljiva. Arteon kreće od 73.686 KM, a sa porastom apetita po pitanju motora i opreme, lako vam je nabrati duplo više.  Dizelaš od 190 KS, s R-Line optikom i pogonom na sva 4 kotača košta u startu 87.000 KM, ali to nije konačna cijena jer je mnogo toga opcija, pa je lako dosegnuti 120.000 KM, pogotovo tražite li ptičjeg mlijeka, a naš testirani model je otišao daleko preko toga. Uostalom, nudimo vam link na KONFIGURATOR.

Da zaključimo, Arteon je zanimljiv pokušaj daljeg prodora Volkswagena u premium klasu, pogotovo sa najjačim i najopremljenijim verzijiama. Po našem mišljenju sasvim je to dovoljno za jasan odmak od plebejske zajednice proizvođača i standardne srednje klase, a koliko će se nametnuti među najrazmaženijom klijentelom, ostaje za vidjeti. Činjenica je, da ma kako mu neki zamjerali nedostatak premium naslijeđa, VW ipak ima premium cijene, što bi, po našem mišljenju, trebala biti i najveća smetnja pri udaranju na novčanike onih koji novca za Arteon imaju. Jer, oni za te novce već mogu svašta birati. S druge strane, nema sumnje da će Arteon, kao i CC, biti jedan od favorita među polovnjacima na našem tržištu, u kategoriji poslovnih limuzina s dodatkom za razonodu i pokazivanje.

Foto: Bljesak.info / Volkswagen Arteon 
Kopirati
Drag cursor here to close