Motor

Velika promjena u auto industriji - povećavanje motora

AutoMoto / Testovi | 18. 10. 2016. u 18:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne automobilske kompanije počet će ponovno povećavati radne zapremine motora, nakon što je utvrđeno da sve manji pogonski agregati neće moći proći nove, stroge testove emisije ispušnih plinova koji će se provoditi u realnim uvjetima.

Kako izvještava Reuters, kompanije kao što su Volkswagen, General Motors i Renault obrnut će takozvani 'downsizeing' proces koji je posljednjih godina naročito uzeo maha i doveo do toga da su motori ispod jednog litra zapremine uobičajena pojava u manjim automobilima.

Navodi se da je uočeno da mali benzinski motori izbacuju 'znatnu količinu finih čestica i ugljen-monoksida', a da toplota koju generiraju kompaktni turbo dizel agregati rezultira povećanim očitavanjem azotnih oksida, čak 15 puta iznad dozvoljenih granica, prenio je B92.

Tako se, na primjer, očekuje da će zbog problema sa previskoim emisijama štetnih plinova Volkswagen ukinuti trocilindarski 1.4 litarski dizel, i zamijeniti ga 1.6 litarskom jedinicom sa 4 cilindra.

Renault bi također trebalo da u budućnosti poveća zapreminu svog 1.6 dizel motora za 10-ak pocenata, dok će slijedeća generacija pogonskih agregata General Motorsa, koja će se pojaviti 2019. godine, također biti veća za 25-30% u odnosu na aktualni 1.2 litarski dizelaš.

Da su nove tendencije u proizvodnji motora izvjesne, potvrđuje i izjava koju je nedavno dao direktor Renault-Nissana zadužen za pogonske sustave, Alen Raposo.

"Tehnologija koju smo do sada koristili za smanjenje kapaciteta motora više nam ne omogućava da ispunjavamo postavljene emisione standarde. Dostigli smo granicu u 'downsizeingu'", rekao je Raposo na upravo okončanom sajmu automobila u Parizu.

Analitičari procjenjuju da će zbog striktnih testova koji će se obavljati u realnim uvjetima vožnje, a ne kao do sada u kontroliranom laboratorijskom okruženju, u budućnosti nestati benzinci ispod 1.2 litra zapremine, kao i dizelaši ispod 1.5 litara.

Kopirati
Drag cursor here to close