Najmoćniji Renault do sada

TEST| Renault Koleos 2,0 dCi Initiale Paris - Drugo pa muško!

Koleos ulazi u ring gdje nema milosti – tržište SUV-a više klase je sve napućenije, što je i logično s obzirom da je potražnja u stalnom rastu.
AutoMoto / Testovi | 31. 10. 2017. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke velike mudrosti nema, nakon što je tržište vrlo dobro primilo  Kadjar (izgrađen na osnovi Nissan Qashqaija), Renault je ponovio radnju s većim Nissan X-Trailom – a rezultat je vjerojatno najkompletniji Renault do sada. Nissanovo znanje i iskustvo upregnuto u novu modu iz Pariza, a sve sređeno i uređeno u skoro pa germanskom stilu, gotovo da u startu miriše na uspjeh!

Koleos ulazi u ring gdje nema milosti – tržište SUV-a više klase je sve napućenije, što je i logično s obzirom da je potražnja u stalnom rastu. Da se ne bi ponovile greške kao sa starim Koleosom, koji je bio nedorečen u previše općih mjesta i objektivno nedorastao ponudi konkurenata, Renault je sada puno ozbiljnije ušao u projekt, tako da nikoga ne treba čuditi što je od starog modela ostalo tek ime. Što, zapravo, sasvim jasno govori da Renault vjeruje u novi Koleos upravo toliko puno da im ne smeta što nosi isto ime kao i prethodni, ne baš tržišno proslavljen model.

Bljesak.info / Koleos u bespućima Hercegovine

Tokom testa jako puno ljudi je stajalo pored Koleosa i zagledavalo ga, pitali su nas koji je to auto i djelili s nama oduševljenje dizajnom. Izgleda moćno, da, dizajn je pogođen – Koleos se doima robusnijim od brata X – Traila, prednji kraj je podignut i sugerira moć, kao što rekosmo, dizajn se doima pravom teutonskom baštinom. Koleos izgleda kao da je pobjegao s crtaće daske u Audiju, s tim da je netko odlučio u međuvremenu dodati još malo više kroma i staviti prepoznatljiva nova Renaultova prednja i stražnja svjetla. Dovoljno da prolaznicima privuče pažnju.

Bljesak.info/Asco / Renault Koleos na vrhu 

Interijer je također oduševljavajući, potpuno različit on Nissanovog, u sredini je dominantan „tablet“ s touch funkcijom (poznat sa svih novijih Renaulta), a uređenje je u stilu trenutne perjanice Renault Talismana. Pogotovo u ovoj najvišoj varijanti opreme, Initiale Paris, nema mjesta zamjerkama. Pri tom je prostranost modela izuzetna. Unutra ni naprijed, a ni straga nema klaustrofobije, putnicima i vozaču na raspolaganju je i previše prostora, a ni onaj treći u sredini stražnje klupe neće morati skupljati noge. Kožom presvučen gdje god pogledaš, od volana i vrata, preko sjedala, pa do donjeg djela instrumentne ploče, Koleos je sasvim solidno sklopljen, nema ni traga latinskom šarmu, kako smo često „od milja“ znali zvati šlamperaj u izradi. Sva trenutno zamisliva tehnologija (a koja nije nepotrebno pretjerivanje) je u njemu, lagan je na rukovanju i asistenciji, vožnja Koleosom je bezbrižna i „smooth“, a opet nudi onaj osjećaj moći u prometu.

Bljesak.info / Na putu prema vrhu 

Upravljanje 250 kilograma manje od dvije tone teškim vozilom je kao da vozite običan auto C segmenta. Može vijugati i po gradu, s tim da ravno odrezane stranice čine vožnju kroz uže ulice intuitivnom. Volan je progresivan, još uvijek ne perfektan, ali vidi se da je Renault radio na osjećaju, koji je puno bolji nego li je Renault nudio ranije. Vidljivost je posvuda jako dobra za današnje vrijeme, jedino ćete se morati naviknuti na premasivan sklop unutrašnjeg retrovizora koji zaklanja petinu vidika kroz vjetrobran. Ali, baš zato je tu dojavljivač pješaka i prepreke i prema naprijed i s boka! I još „stotinu“ drugih asistenata, zlu ne trebalo.

Koleos je udoban, što je od Renaulta očekivano, pa s lakoćom upija svaku neravninu, a pritom se gotovo limuzinski drži ceste. Nema ljuljanja i naginjanja kojima su bili skloni neki raniji SUV-i. Kočnice su dobre, nagli stisak pedale ne zakucava auto nosom u pijesak, ali bi zahtjevniji vozači mogli poželjeti još bržu reakciju i kraći put kočenja.

Bljesak.info/Asco / Renault Koleos u zlatni sat 

Motor je dvolitarski turbo – dizel, moćan stroj od, zaokruženo,  175 KS, već ranije predstavljen u Nissanu, a sada pokreće i perjanicu Koleos linije. Poletan i jak, motor tek ponekad zna biti malčice sputan od strane mjenjača, koji usprkos izgledu ručice nije DSG s dvije spojke, kakvog znamo iz Talismana, nego 7-stupnjeva automatike, kakvu znamo iz X-Traila (zato se valjda i zove X-Tronic).

Japanski mjenjač, doduše, traži prilagodbu, neće vas zakucati za sjedište pri naglom polasku iz nulte točke (ima tu i mase vozila kao otežavajuće okolnosti), ali će, kad savladate start, kasnije itekako biti na usluzi, iako ćete se s vremena na vrijeme malo čuditi njegovom neobičnom proračunavanju brzina i zalaskom u više okretaje, što se obično odrazi tek na zvuk motora, ne i na vožnju. Čim se dokopate ravnijeg djela osjetite svu moć okretnog momenta od 380 Nm, pa Koleos lako potegne skoro kao sportski auto.

Bljesak.info/Asco / Renault Koleos u zlatni sat 

Što se vožnje tiče, po noći ili po danju sasvim je svejedno, jer moćna Koleosova LED svjetla noć pretvaraju i dan i tu zamjerki nema. Nema zamjerki ni na prtljažnik (osnovni oblik nudi 579 litara, ali se modularno može povećati i preko 800). Pogon na sva četiri kotača možete birati ručno (pritiskom na dugme) ili staviti u automatski, a naš testni je bio opremljen i blokadom diferencijala do brzine od 40 km/h, što daje modelu sasvim ozbiljne terenske mogućnosti ili, u najmanju ruku, uspješan obračun s blatom.

Već spomenuti snažni dizel nije čudo štednje, što s obzirom na veličinu Koleosa (4 metra i 67 centimetara), namjenu i cjenovni rang vozila, i nije u prvom planu. Tvorci Koleosa obećavaju 5,9 litara potrošnje dizela, ali ne očekujte baš da vam ovakav auto troši kao upaljač. Ono, u realnim okvirima to je bliže osmici, a ako ste od onih koji auto gaze gdje god  stignu, a Koleosa možete gaziti i preko 200 km/h, onda računajte sa devet litara goriva na stotinu kilometara u mješovitom režimu vožnje. Da, štedljivijih ima, ali su ti štedljiviji uglavnom i skuplji, pa računica ima smisla. Ionako je Koleos kao stvoren za poslovno – obiteljsku vozilicu, s naglaskom na ovo prvo, pa ćete gorivo ionako plaćati s računa firme, zar ne? A i ako bude iz džepa, nije previše. Pogotovo ako ste već iskeširali 76.000 maraka za ovakav ful, ful, ful opremljen Koleos sa opremom Initiale Paris i ove tako divne 19 inčne naplatke.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close