Prototip

Pred nas stiže ultralaki auto na vodik

AutoMoto / Testovi | 18. 02. 2016. u 23:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riversimple Rasa je dvosjed sa pogonom na vodikove gorive ćelije, koji zahvaljujući lakoj konstrukciji teži samo 580 kg.

Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći koja će vrsta alternativnog pogonskog sustava naslijediti aktualne benzinske i dizel motore sa unutarnjim sagorijevanjem, ali jedan od kandidata svakako je tehnologija vodikovih gorivih ćelija. Najnovije vozilo sa ovim pogonom nosi oznaku Rasa i dolazi iz Velike Britanije, a razvijeno je u kompaniji Riversimple uz pomoć vlade Walesa.

Riječ je o dvosjedu koji ima specifične aerodinamičke karakteristike, ali i malu masu, zahvaljujući čemu može prijeći i do 480 km sa jednim punjenjem goriva (1,5 kg vodika). Rasa je još uvijek u fazi prototipa, a u narednih godinu dana očekuju ga testiranja na cestama kroz Europu.

Prilikom izrade automobila konstuktori su koristili materijal od ugljeničkih vlakana, ali i druge ultralake komponente, tako da vozilo ima masu od samo 580 kg.

Vodikove gorive ćelije proizvode dovoljno energije za pokretanje četiri elektromotora ukupne snage 8,5 kW/12 ks koji se nalaze u točkovima automobila, a maksimalna brzina je 96 km/h.

Dio energije kočenja se regenerira i također pretvara u električnu struju kojom se napajaju elektromotori. Kompanija Riversimple podržana je od velške vlade sa 2 milijuna funti (oko 2,6 milijuna eura), navodi B92.

Do sada je proizvedeno 20 prototipova namijenjenih testiranju i homologaciji, a serijski model planiran je za 2018. godinu, do kada se očekuje i proširenje infrasturkture vodikovih stanica u Europi.

Proizvođač će kupcima osigurati da automobil iznajme kroz neku vrstu leasinga, pri čemu će ugovorom biti pokriveni troškovi goriva, popravki, održavanja i osiguranja. Cijena za sada nije poznata.

Kopirati
Drag cursor here to close