Vozili smo: Volvo S60 T5 A R-Design

Prava alternativa njemačkom trojcu

Iako segment klasičnih limuzina stenje pod pritiskom SUV-ova, još uvijek su najbrži i najudobniji transport koji poslovan i obiteljski čovjek može poželjeti.
AutoMoto / Testovi | 11. 09. 2019. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volvo S60 limuzina je u premiumskoj srednjoj klasi.  To znači otprilike da ima mnogo istih značajki kao i  „admiralski brod“ S90, ali u dosta kompaktnijem izdanju. Što nije loše, jer upravo su dimenzije u kojima postoji Volvo S60 prava mjera između reprezentacije, dinamike i upotrebljivosti u svim uvjetima.

Kad kažeš „premium“, odmah se sjetiš Audi, BMW ili Mercedes automobila. No, ako iole bolje poznaješ aute, onda znaš da postoji proizvođač koji, ne samo da nije, poput ostalih ne – germanskih proizvođača, digao ruke od utrke sa njemačkim trojcem, nego konstantno pokazuje zube. I to nove, blistave, bez imalo karijesa. Otkad je u vlasništvu Kineza, nadaleko poznati brand stasao u Švedskoj još je agilniji, brže reagira na visoke zahtjeve tržišta – a priznati se mora da je do kraja izbrusio odluku donesenu još sredinom devedesetih – Volvo mora prestati biti samo siguran i pouzdan, vrijeme je da bude i uzbudljiv i razigran. I tako, dvadeset i nešto godina kasnije – Volvo S60 stigao nam je u ruke, samo da bi to potvrdio.

Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design

U osnovi, limuzine u ovoj klasi kojoj S60 pripada uglavnom su obučene u poslovna odijela – uglavnom su neke neutralne tamnije boje, samo se felgama malo izdižu iz, možemo reći, sivila, ako ne i crnila. Pritom aludiramo na boju vozila, ne na ono što auta nude. I naš Volvo je bio crni, što je šteta, jer bi mu neka svjetlija nijansa bolje pristajala uz veoma dinamično oblikovanu karoseriju. Ovako ga crna definitivno zatvara, ali tko smo mi da sudimo ukusu poslovnjaka, koji obično staje na crnoj. K'o da im je stara izreka Henry Forda, ona da njegova auta mogu biti bilo koje boje, samo da je crna, stoji kao zakon nad glavom.

I to nas je ponukalo da ovaj test odradimo kao da smo poslovni ljudi. Koji imaju obitelj. Dvoje djece, recimo. I ženu. Za dojam statusa, koji je jako važan u poslovnom svijetu (ili - odijelo ne čini čovjeka, malo sutra!) Volvo S60 dobiva čistu peticu. Nije Nijemac, ali ne zaostaje ničim, čak odaje određenu dozu alternativnijeg razmišljanja i malo drugačijeg ukusa vlasnika. Što neki poslovni partneri jako cijene. Za putovanje je S60 uvijek spreman. Poznat je po tome što nema dizelski motor u ponudi, pa će ga svaki naš wannabe poslovnjak odmah popljuvati, jer bez dizela kao da nisi kadar dobaciti do Zagreba ili Njemačke. No, kakav si „gazda“ ako gledaš na litru, dvije goriva više?

Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design

Pogotovo jer  nabrijanija varijanta motora u S60, a to je ova testirana sa 250 KS, uzvraća mirnim radom (ne čuje se živ), odličnim ubrzanjima (0-100 km/h za 6, 4 sekunde), visokom krajnjom brzinom (240 km/h), a potrošnja na putu je pritom niska. Ako ga gazite uglavnom otvorenom cestom onda možete računati i na 6,5 litara, ali naravno, čim se spustite u gradski i prigradski zvjerinjak, onda potrošnja raste preko deset, čak i jedanaest. Ipak je to benzinac. No, opet, hajdemo to postaviti u ono razmišljanje – kakav si ti „gazda“ ako gledaš na te sitnice?

U ovom segmentu je normalno da imate mogućnost odabira modaliteta vožnje. U vožnji je komforan način najbolji, ako na displeju, odnosno maloj tipki između sjedala odaberete dinamični način vožnje, volan će se ukrutiti, motor malo više napregnuti, auto još više stisnuti, no smatramo da je komforni  već dovoljno pogođen i sa sasvim dovoljno dinamike za svakodnevnu vožnju. Za komfor se brinu savršena sjedala – kažemo savršena bez pretjerivanja, jer u pitanju su zbilja lijepo dizajnirana, dovoljno udobna, a opet ne baš mljackava sjedala, koja su presvučena izrazito finim materijalima, tako da će vam uvijek biti drago ponovo sjesti. Kao što se od benzinca očekuje, vožnja je udobna i tečna, a tome pridonosi i izuzetno kvalitetno proračunata automatika, sa osam stupnjeva. Dakle, sjedi i vozi! Do Zagreba, Minhena, Berlina…

Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design
Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design

Jedina stvar koja bi vam mogla zakomplicirati život, a ona vuče za sobom dosta drugih stvari, je središnji displej. Naime,  dok head – up displej odlično radi svoj posao i obavještava vas o trenutnoj brzini i ograničenju brzine na cesti, također i displej ispred vozača (nema više klasičnih instrumenata) daje sve parametre o vožnji, na središnji displej, koji ima 12,3 inča dijagonale, prebačeno je uglavnom sve ono što je prije radilo na tipke na centralnoj konzoli. Kako je konzola sada raščišćena (čime je ostavljeno više mjesta za ostavljanje sitnica i ekstravagantne otvore ventilacije), funkcije poput klime i ventilacije nalaze se samo na displeju. Znači, touch screen varijanta. Iako je raspored dosta logičan, trebat će vam vremena da se naviknete, a upast ćete u situacije u kojima ćete skretati pogled s ceste na displej, ne bi li pogodili željeni dio ekrana. Nije to problem samo kod Volvoa, ali nekako nam tu nedostaju „inteligentna rješenja iz Švedske“.

A kad smo već kod inteligencije, dizajnerima svaka čast jer su, unatoč očito spuštenoj liniji krova u kupeovskom stilu,  na ukupnoj dužini od 4,75 metara uspjeli napraviti prostran auto, kako naprijed, tako i nazad, a tu je još i 422 litre prtljažnika. Za poslovnjaka sasvim dovoljno, za obitelj ipak nešto manje po pitanju „gepeka“, ali to je danak unutrašnjoj prostranosti. Završilo je vrijeme kockastih Volvo automobila, koji su više izgledali kao ormar, ali zato nudili beskrajnu prostranost u gepeku.

 I za obitelj i za posao S60 nudi visoku razinu sigurnosti, kako aktivne, tako i pasivne, pa osim osjećaja čvrstoće čitave karoserije, tokom vožnje odmah zapažate odličan aktivni tempomat sa Pilot Assist funkcijom, koja spašava glavu u slučaju ne daj Bože. Također, tu su grijane mlaznice brisača, u slučaju jake zime izuzetno korisno, a općenito mlaznice bacaju vodu iz brisača, a ne po njima, što je super rješenje koje predlažemo svim proizvođačima. Odlična su „Thor“ aktivna svjetla LED tehnologije, lijepo je imati grijan volan i sjedala, a lijepo je i kad vas miluje veoma solidan Harman/kardon zvučni sustav.

Foto: Bljesak.info / Volvo S60 T5 A R-Design

Sve to i još mnogo toga više očekuje vas za ukupnih 109 tisuća i 180 maraka. Opa!? Dobro, dobro, stanite malo, nismo nabrojali svu opremu kojom je nakrcan ovaj testni auto, tu je uključena i R-design dizajnerska škola koja je svaki detalj dotjerala da svi koji ugledaju auto ili uđu u njega kažu – vau!Ako vam je cijena naoko prevelika, znajte da je svaki premium auto, bilo ovaj ili neki Audi ili BMW ili Mercedes, napravljen tako da oprema može ići i do duplo od početne cijene. Tako i Volvo S60, ako puno „điđate“ eto vam i konačne cifre koja se čini dosta masnom. No, pametnom konfiguracijom i, recimo, odabirom slabijeg, 190 KS motora, cijenu možete  spustiti i do 75.000 KM, a opet imati isti dojam na susjede i prolaznike. Pritom će vam nedostajati nešto „prepeličjih jaja“, ali koga briga, ako samo vi za njih znate da ih nemate? I opet, na kraju, zašto ne upitati – kakav si ti, uopće „gazda“, ako gledaš uštedjeti koju tisućicu pred ovakvom ljepotom?

Kopirati
Drag cursor here to close