Nova generacija

Peugeot uskoro na tržištu sa modelom 5008 sa sedam sjedišta

AutoMoto / Testovi | 09. 09. 2016. u 12:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam godina nakon lansiranja prve generacije modela 5008, francuski proizvođač predstavio je nasljednika ovog vozila. I dok je prethodnik bio MPV sa primjesama crossovera, novi 5008 je klasični SUV.

Peugeot 5008 je na prijelazu iz jedne u drugu generaciju doživio sličnu metarmofozu kao i novi 3008, koji je prikazan u svibnju 2016. Odluka da se tržištu ponude funkcionalniji automobili, koji mogu da se voze i izvan urbanih sredina i asfaltiranih cesta, posljedica je rastuće popularnosti SUV/crossover modela, kako u Europi tako i u drugim regijama širom svijeta.

Dizajn 5008-ice nadovezuje se na aktualnu obitelj Peugeot modela, prije svega na SUV/crossover vozila francuskog proizvođača, navodi B92.

Unutrašnjost također nije nepoznanica, s obzirom da je u pitanju druga generacija takozvanog i-Cockpita, koja je debitirala na 3008-ici. Kokpit je vizualno orijentiran više prema vozaču, sa izdignutom instrument tablom u koju se gleda preko vrha volana, kako bi onaj koji sjedi za upravljačem što manje spuštao pogled sa ceste ispred sebe.

Najveća novina je uvođenje velikog 12,3 inčnog digitalnog displeja umesto klasičnih analognih instrumenata. Izgled ekrana moguće je prilagoditi ukusima i potrebama vozača.

Druga značajna promjena u odnosu na prvobitni i-Cockpit iz 2012. je pomjeranje touchscreena multimedijalnog sustava na vrh centralne konzole, iznad središnjih ventilacijskih otvora. Navigacija se može koristiti i na ovom, osmoinčnom displeju, a Peugeot tvrdi da je poboljšao odziv na dodir prsta prilikom zadavanja komandi.

Novi i-Cockpit, poput prethodnika, karakterizira manji broj konvencionalnih dugmića, koji su pretrpjeli redizajn u odnosu na aktualnu verziju. Volan je također restiliziran tako što je 'zasječen' i na gornjem dijelu, kako bi se osigurala bolja preglednost instrument table, s obzirom da je jedna od glavnih primjedbi vozača bila da im obruč upravljača zaklanja instrumente.

Novi 5008 postavljen je na modularnu EMP2 mehaničku platformu PSA grupacije. Automobil je čak 16,5 cm duži i 11 cm širi od prethodne verzije, prenosi B92.

Kabina je projektirana za smještaj do 7 osoba, pri čemu su sjedišta u drugom i trećem redu međusobno razdvojena i mogu se obarati nezavisno jedno od drugog. Peugeot je želio da, čak i konfiguraciji sa svih sedam podignutih naslona, korisnici raspolažu sa dovoljnim prtljažnim prostorom za duža putovanja. Kada se u automobilu prevozi 7 putnika, zapremina prtljažnika iznosi 640 litara.

Obaranjem zadnja dva sjedišta, zapremina raste na čak 1.060 l. Kada se uz to preklopi i naslon suvozačevog sjedišta, u novoj 5008-ici mogu se prevoziti predmeti dužine do 3,2 m.

U početku, paleta motora obuhvatat će dva benzinca i četiri dizelaša. Osnovnu benzinsku verziju pogoni trocilindarski 1.2 PureTech agregat sa 130 ks, uparen sa šestobrzinskim manulanim ili opcionim automatskim mjenjačem sa istim brojem prijenosnih stupnjeva.

Snažniji, četvorocilindarski 1.6 PureTech isporučuje 165 ks i dolazi isključivo sa šestostupanjskim automatikom.

Oni koji se odluče za dizel verziju, mogu da računaju na 1.6 BlueHDI, koji je dostupan u verzijama sa 100 i 120 ks. Slabiji dizelaš povezan je sa petobrzinskim manualnim mjenjačem, dok se snažniji motor može naručiti kako sa manualnim, tako i sa opcionim automatskim mjenjačem - oba imaju šest stupnjeva prijenosa.

Kupci koji žele potentnije dizel motore, imaju na raspolaganju 2.0 BlueHDI, u opcijama sa 150 i 180 ks. Izbor mjenjača isti je kao kod 1.6 verzije sa 120 'konja'. Bez obzira o kom motoru je riječ, Peugeot nudi isključivo varijantu sa prednjim pogonom, bez opcije 4x4. Ipak, za one koji žele da 5008-icom prođu zahtjevnijim terenima, tu je opcioni Advanced Grip Control sustav sa 5 predefiniranih modova vožnje: Normal, Snow, Mud, Sand i ESP Off.

Peugeot je priopćio da će sve verzije nove generacije modela 5008 standardno biti opremljene širokom paletom sustava asistencije. Vozaču je na raspolaganju sustav koji ga upozorava na rizik od frontalnog udara u prepreku - bez obzira da li se radi o drugom vozilu ili o pješaku - koji automatski aktivira kočnicu kako bi se izbjegla nesreća u slučaju procjene da je sudar neizbježan.

Osim toga, na raspolaganju je i sustav upozorenja na neželjeno napuštanje kolničke trake, koji je u stanju da automatski korigira putanju i zadrži vozilo u traci kojom se kreće.

Dio standardne opreme bit će i sustav za automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, tehnologija koja upozorava vozača na prisustvo drugog automobila u mrtvom kutu, kao i sustav za 'čitanje' prometnih znakova.

Novi Peugeot 5008 imat će svjetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu, u prvoj polovini listopada, a početak prodaje najavljen je za proljeće 2017., prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close