Na baterije

Opel vam donosi elektromobil koji može preći više od 400 km

AutoMoto / Testovi | 16. 09. 2016. u 21:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Chevrolet objavio da njegov električni automobil Bolt sa jednim punjenjem baterija može prijeći do 383 km, Opel je priopćio kako sestrinski model Ampera-e može da se vozi i više od 400 km, prije nego što ostane bez struje.

U njemačkoj kompaniji tvrde da je Ampera-e prevazišla najveći nedostatak prisutan kod električnih automobila – strepnju vozača zbog male autonomije u vožnji. Naime, u skladu sa novim Europskim voznim ciklusom (NEDC, aktualni standard za poređenje vozne autonomije različitih vozila), Opelov električni automobil može probiti magičnu barijeru od 400 kilometara.

Ovaj rezultat izdvaja Amperu-e kao elektroautomobil sa najvećim radijusom kretanja na tržištu. Poređenja radi, BMW i3, čak i kada je opremljen opcionom, velikom baterijom od 33 kWh, može pokriti 300 kilometra u NEDC ciklusu, Nissan Leaf može prijeći 250 kilometara, Renault Zoe 240 kilometara, a VW e-Golf 190 kilometara.

U praksi, faktori poput karakteristika ceste, vremenskih uvjete, stila vožnje ili faktor dodatnog opterećenja, mogu uticati na autonomiju. Međutim, Opel tvrdi da Ampera-e može prijeći i preko od 300 kilometara, čak i ako se vozi u svakodnevnim, prosječnim uvjetima.

Ampera-e, sa dužinom od 4,17 m, spada u kompaktne automobile. Ona također nudi prostor za pet osoba i prtljažnik od 381 litar, što je iznad prosjeka za automobile slične dužine. Ovo je omogućeno pametnim pozicioniranjem deset baterijskih modula. Čitav paket nalazi se u podu automobila i "skrojen" je u odnosu na konture vozila. To znači da je sav slobodan prostor maksimalno iskorišten.

Baterija se sastoji od 288 litijum-jonskih ćelija, sa kapacitetom od 60 kWh, a razvijena je u suradnji sa LG Chem. Opel Ampera-e za pogon koristi elektromotor čije su performanse ekvivalentne snazi od 150 kW/204 ks, dok je maksimalni obrtni moment 360 Nm.

Automobil ubrzava od 0 do 50 km/h za 3,2 sekunde, dok je za međuubrzanje od 80 do 120 km/h, koje je posebno važno u realnoj vožnji prilikom preticanja, potrebno 4,5 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 150 km/h zbog očuvanja vozne autonomije.

Ampera-e osigurava gotovo nečujno krstarenje, u isto vrijeme puneći baterije tijekom kretanja. Da bi se to ostvarilo, vozač samo treba podići stopalo sa papučice gasa u 'Drive' režimu. Automobil tada automatski rekuperira energiju.

Efekat kočenja motora je povećan kada vozač prebaci režim vožnje u 'Low', te se na taj način dodatno poboljšava iskorištavanje energije. Pored toga, vozač se, putem polugice iza volana, može prebaciti na 'Regen on Demand' za maksimalnu regeneraciju energije.

Otpor obrtnog momenta motora je toliko visok u 'Low/Regen on Demand' režimima da papučica kočnice se ne mora koristiti da bi se reducirala brzina sve do potpunog zaustavljanja, u uvjetima normalnog prometa. Ampera-e na taj način može sigurno biti kontrolirana samo pomoću pedale gasa ('vožnja uz pomoć jedne papučice'). Naravno, papučica kočnice i dalje će se koristiti kada je to neophodno.

Inicijalne simulacije kojima su bila podvrgnuta test vozila, pokazale su da vozači mogu povećati autonomiju do pet posto - u odnosu na 'Drive' režim - kada se koristi 'vožnja uz pomoć jedne papučice' u suradnji sa potpunom rekuperacijom energije pri 'stani-kreni' prometu.

Ampera-e posjeduje najnovije generacije IntelliLink multimedijalnog i Opel OnStar sustava – online tehnologije i servisne asistencije, koje nude Wi-Fi pristupnu točku za do sedam uređaja (u zavisnosti od tržišta).

Apple CarPlay i Android Auto funkcije, kompatibilne sa IntelliLink sustavom, uvode svijet pametnih mobilnih telefona u Amperu-e, na taj način omogućujući putnicima da imaju kompletan pristup omiljenoj glazbi ili mogućnosti gledanja filmova putem streaminga.

Opel Ampera-e imat će premijeru na sajmu automobila u Parizu, početkom listopada. Cijena i datum početka prodaje za sada nisu poznati, navodi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close