Test

Nova Astra na NCAP testu dobila pet zvjezdica

AutoMoto / Testovi | 07. 12. 2015. u 19:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na najnovijem testiranju, čiji su rezultati objavljeni početkom prosinca, Euro NCAP je nagradio novu Astru sa maksimalnih pet zvjezdica. Opelov hatchback ostvario je visoke ocjene u svakoj kategoriji ispitivanja – zaštiti odraslih putnika, zaštiti djece, zaštiti pješaka i sigurnosnoj asistenciji.

Opelov cilj, kada je u pitanju sigurnost putnika u putničkim automobilima i lakim komercijalnim vozilima, je optimizacija zaštite u realnom prometu i u slučaju sudara, kažu u toj kompaniji, objavio je B92.

Nova Astra nije izuzetak, a osnovu pruža integrirani koncept pasivnih i aktivnih sigurnosnih sustava. Putnički odjeljak je dizajniran u cilju osiguravanja što minimalnijih deformacija i u isto vrijeme pružanja što je moguće više prostora za preživljavanje prilikom sudara.

Da bi se adekvatno apsorbirala energija prilikom sudara, prednji dio, bokovi i zadnji dio putničkog odjeljka su okruženi deformabilnim zonama, koje osiguravaju kontrolirano oštećivanje.

Unutar kabinskog prostora, novu Astru karakterizira trodelni pristup sustavu zračnih jastuka, koji se sastoji od prednjeg i bočnog zračnog jastuka za zaštitu grudi i karlice vozača i suvozača, uz zavjesaste zračne jastuke pune dužine za putnike naprijed i pozadi.

Pasivnu zaštitu prate i suvremeni aktivni sigurnosni sustavi asistencije. Sustavi upozorenja izlaska iz vozne trake i održavanja vozila u željenoj voznoj traci, ne samo što upozoravaju vozača, već i blagom asistencijom korigiraju upravljanje ukoliko Astra odluta van svoje trake.

Osim toga, prednji sudari mogu biti izbjegnuti ili ublaženi zahvaljujući automatskom kočenju, asistenciji pri kočenju, upozorenju na mogućnost čeonog sudara i indikaciji o rastojanju u odnosu na vozilo ispred.

Sustav upozorenja je optimiziran nizom svijetlećih, crvenih LED dioda, koje se projektiraju na vjetrobran u vozačevom vidnom polju ukoliko je rastojanje u odnosu na vozilo ispred suviše malo, a sudar neizbježan. Sustave aktivne sigurnosti i vozačke asistencije u novoj Astri zaokružuje tehnologija upozorenja na prisustvo vozila u 'mrtvom kutu' (koja koristi ultrazvučne senzore sustava asistencije prilikom parkiranja), prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close