Vozili smo

Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh: Sasvim ozbiljna priča

Sportage se, svejedno, i dalje bitno razlikuje od Hyundai Tucsona, s kojim dijeli sve osnovne tehničke značajke, pa opet možemo govoriti o dva bitno različita automobila, a ne o nekakvom „badge inženjeringu“
AutoMoto / Testovi | 09. 03. 2019. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova Kia Sportage, s novim dizelskim 1,6 motorom, zadovoljit će svakog onoga kojem treba prostran, čvrst i solidno motoriziran kompaktni SUV. Pritom se izvedbom, ali i cijenom,  sve više primiče premium igračima.

Već u svojoj prethodnoj generaciji Kia Sportage je privukla pozornost, a nova generacija ide korak dalje. Još je za potrebe prezentacije novog dizel motora i dodatno utegnuta, što bi naš narod rekao – restilizirana, makar ćete razlike u odnosu na prošlogodišnji model tražiti povećalom.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Sportage se, svejedno, i dalje bitno razlikuje od Hyundai Tucsona, s kojim dijeli sve osnovne tehničke značajke, pa opet možemo govoriti o dva bitno različita automobila, a ne o nekakvom „badge inženjeringu“. Iako se, pogotovo ako pogledamo dizajn boka i kabine, u novom Sportageu osjeti duh prethodnika, naoštren dizajn prednjeg i stražnjeg kraja pomalo vuče na „porscheovsku“ kuhinju. Agresivan dizajn prednjeg dijela nešto je što vam se odmah svidi ili ćete u momentu odmahnuti rukom, ali svakako preporučujemo da pogledate barem još jednom. Ipak je to rad Petera Schreyera, čovjeka koji je u devedesetim godinama zaokrenuo dizajn Audija prema onome što ta njemačka tvrtka predstavlja danas, a koji već godinama radi za korejskog proizvođača i prilično dobro kreira svaki Kia model.

Korejski Nijemac

Ne znamo koliki je utjecaj Schreyera na ukupan ugođaj automobila, ali ono što novi Kia Sportage odlikuje je onaj osjećaj germanske solidnosti. Ne, ne pretjerujemo! Zatvorite li oči i nakon što otvorite izuzetno masivna, da ne kažemo teška vozačka vrata, od prvog sjedanja i hvatanja volana u ruke, pa čak i nakon što upalite motor, imat ćete dojam da ste u nekom Audiju. Zašto to kažemo? Zato što je osjećaj da je Sportage kao napravljen iz jednog komada, što je glavna značajka proizvođača sa četiri prstena,  zbilja prisutan svuda oko vas. A motor, taj novi 1,6 turbo – dizelaš, koji razvija 136 KS, tako je dobro prigušen da ga jedva čujete. Nema nikakvih vibracija, niti možete prepoznati po zvuku je li u pitanju dizelaš ili neki benzinac. Inače ovaj motor dolazi i u nešto slabijoj varijanti od 115 KS, ali smo dojma da je jača verzija ona bolja.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Uređenje Sportagea unutra je vizualno ipak više bliže tradicionalnijim južnokorejskim rješenjima, što opet ne znači da u tome ima ičega lošeg, jer je sve kvalitetno i nadohvat ruke. U oči će vam upasti solidan upravljač sa mnogo komandi raspoređenih na obje strane i prilično nisko postavljeni instrumenti iza volana, što u današnje vrijeme kada dizajneri namjerno podižu instrumentnu ploču, ne bi li vozač dobio dojam veće sigurnosti i „bunkera“, predstavlja malo iznenađenje.

Auto koji još uvijek nije tablet na kotačima

Iznenađenje predstavlja i touchscreen prilično tradicionalnih dimenzija, koji ipak daje i više nego što vam treba u današnje vrijeme, uključujući već standardnu navigaciju sa dosta finih opcija, a svidjet će se veličina ekrana i položaj istog baš onima koji  ne vole što se moderni automobili iznutra pretvaraju u jedan veliki tablet. Takvima će se sigurno dopasti i činjenica da sve važne komande za klimatizaciju imate na prekidačima koji su i veliki i uredno posloženi u dva duga reda na središnjoj konzoli. Na prvi pogled ima ih i previše, ali nakon kraćeg perioda navikavanja, pogotovo ako niste ranije vozili Sportage ili neki drugi Kia model, postane vam drago što ne morate prčkati po ekranu da bi došli do nečega što vam je hitno potrebno. Velike prekidače lako nabodete tokom vožnje i nema frke!

Materijali gornjeg dijela instrument ploče su mekani, nešto grublje teksture, vjerojatno da bi se vizualno lakše uklopili u one s nižih dijelova kokpita, koji su ipak od tvrde plastike. Gornji dio može komotno i u neki Porsche jer su vidljivi prošivi od konca, baš onako, premiumski! Što se tiče donjeg dijela kokpita, odavno govorimo da tvrda plastika uopće nije loša stvar, ona je tu prije svega da traje, da trpi i da drži svu tu dugmad i gadgete, sve što je važno je samo da u autu ništa ne škripi. A u Sportageu škripanju ni trage, u što smo se mogli uvjeriti vozeći ga lošim cestama sa ugašenom glazbom.

Oprema odlična, ali farovi samo halogeni

Dobro, onako vizualno, sve te tamne površine vape za nekim razbijanjem, pa u Sportageu ima i dosta alu – umetaka, ali ljubitelji „fancy“ rješenja primijetit će da u Sportageu nema trendovskih umetaka, kao niti ambijentalnog svjetla na vratima. Što, opet, i nije neka mana, ali ujedno pokazuje koliko brzo se modni detalji na automobilima izmjenjuju. Zato u ovoj EX Fresh opremi imate grijanje i prednjih i stražnjih sjedala, da se ne smrznete niti vi, niti žena, a i da punici bude toplo „pod guzicom“.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Općenito, Sportage u ovoj opremi ima skoro sve što vam treba u današnje vrijeme – mazi vas odličnom dvozonskom klimom, makar će mu neki  svakako prigovoriti što aktivna sigurnosna oprema nije dopunjena adaptivnim tempomatom. A mnogi će se razočarati kada čuju da su, mada atraktivnog izgleda, farovi Sportagea spremni samo za halogene žarulje, diodni, ksenonski farovi ipak stanuju drugdje.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Zato imate sustav koji bi trebao prepoznati umor vozača, čitač znakova, automatsko obaranje dugih svjetala i sustav upozorenja na prelazak crte na cesti, kao i već uobičajene asistente za vožnju i polazak na uzbrdici. Hvalimo taster ručne kočnice kojim se oslobodilo jako puno prostora između vozača i suvozača i općenito smo dojma da je Sportage prvak prostranosti i u kabini će svi biti izuzetno zadovoljni njime. I sprijeda i straga ponuda prostora je raskošna, a zbilja su rijetki automobili u kompaktnoj klasi koji nude ovoliko prostora za glavu i noge čak i onih koji straga sjede sa svojih 190 centimetara visine. Prtljažnik od 480 litara je jedan od ravnijih koje smo vidjeli, odnosno maksimalno upotrebljiv.

Čvrstina i prostranost, ali fun factor ipak nedostaje

Vratimo se na prednje sjedalo, koje se doima zbilja čvrsto, ali vapi za elegantnijim namještanjem. Za ove novce ručice bi više trebale sličiti dobro grupiranim gumbima. Kožni volan dobro leži u rukama, tipke na volanu traže privikavanje, a one za pojačavanje i smanjivanje (recimo muzike u autu) pomalo podsjećaju na one s kućnih kasetofona iz osamdesetih. Tu se moglo bolje, ali nema primjedbe kako sve na kraju funkcionira. Ovdje moramo reći da je Sportage zapravo veoma pametno zamišljen, a kao da je misao vodilja bila napraviti auto veoma uzbudljive vanjštine, ali sa smirenim interijerom. Kao da su glavni dizajneri unutrašnjosti imali na umu da ništa vozača ne smije živcirati. Zbog toga je i takozvani „fun factor“ iznutra gotovo pa neprimjetan, sve je racionalno raspoređeno i čini se da će držati dugo, dugo godina.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Taj isti „fun factor“ pomalo nedostaje i u vožnji. Sportage se čini kao automobil koji će vas iz dana u dan uporno i bez ikakvih spektakularnih zbivanja na cesti prevoziti od točke A do točke B, pritom to činiti maksimalno sigurno i poprilično udobno, ali ćete nakon nekog vremena poželjeti imati i više od ovih 136 „konja“ koliko ih ima pod poklopcem. Razlog je svakako činjenica da je auto teži od tonu i pol, pa za sportski užitak treba više konjskih snaga. Ništa loše, ali čini se da je Kia Sportage sa 1,6 GDi motorom zapravo potpuno pogođena mjera za sve one koji ne žele nikakva uzbuđenja na cesti. Za one koji žele da u auto uđu i iz njega izađu bez bilo kakvih šokova u međuvremenu. Sluga pokorni, tihi batler, onaj koji vam sipa vino, a da i ne primijetite.

Fenomenalan automatski mjenjač

Eto, tako bi bilo najbolje opisati novi Sportage – pogotovo jer 7-stupanjski automatski mjenjač sa duplom spojkom jako pridonosi tom osjećaju. Zbilja moramo čestitati Korejcima na ovom mjenjaču koji u potpunosti ispunjava drevni smisao automatike u automobilu – da vožnja bude ugodna i tiha, bez trzaja i sa ravnomjernim rasporedom snage. Jedino na jako malim brzinama i pri vožnji nizbrdo, motor zna malo „bučiti“ više nego bi trebao, u potrazi za brzinom više, no postoje i puno razvikaniji proizvođači i njihovi mjenjači koji su daleko iza ovog u Sportageu. Dakle, automatski mjenjač je za svaku preporuku.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Vratit ćemo se načas na njemački stil, ukupan dojam robusnosti i općenite čvrstoće novog Sportagea stiže iz ovjesa, koji je neočekivano kratko proračunat, no svejedno, ležanje u krivinama neće biti baš sportsko. Postoji, doduše, opcija Sport, koja malo utegne upravljanje i ležanje, malo jače „našpanuje“ motor, ali ipak nam se više svidio obični mod vožnje, jer razlika i nije velika, odnosno ne dobivate bogzna kakav bonus u vožnji ako ste u sportskom režimu.

Dizajnom uzbuđuje, u vožnji tlak drži u normali

Dakle, da polagano zaključimo – Kia Sportage je izuzetno čvrst, izuzetno prostran, izuzetno upotrebljiv SUV, koji će zadovoljiti sve potrebe četveročlane obitelji, a može odlično poslužiti i kao poslovni automobil. Pritom ne treba očekivati da 136 „konja“ bude u skladu s imenom modela, jer Sportage je ovakav kakav je idealan za smirenu, ali opet dovoljno brzu vožnju. Do „stotke“ nam je ubrzavao za nešto iznad 11 sekundi i maksimalno smo ga natjerali do 180 km/h, što svakako nije spektakularan rezultat, ali je OK. Pri tom je prosjek potrošnje u našem testnom autu bio 6,4 litra na 100 kilometara. Pošto na testu baš ne štedimo automobile, to može u realnom režimu vožnje biti i manje.

Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh
Foto: Bljesak.info / Kia Sportage 1,6 GDi EX Fresh

Proizvođač obećava da može i do 4,8 litara u kombiniranom režimu. Ako prvi put kupujete auto ove klase, a ranije ste vozili neki auto tipa Golf, Megane, C4 ili, da ne nabrajam dalje, Kia Ceed, ovaj Sportage će vam biti odličan prijelaz u svijet višeg položaja za volanom. Ako ste vozili neki stariji primjerak onda još bolje. Ako ste vozili neki SUV starije garde ili pak raniji model, opet ste na konju s novim Sportageom, jer ćete s njim zakoračiti još korak dalje u budućnost.

Kia odavno ne izgleda jeftino, tako da…

Ukoliko želite baš neki premium auto, još i imate novce za takvo što, onda će vam u Sportageu vjerojatno nedostajati „kerefeke“ koje se u današnje vrijeme na sve izbirljivijem i zgusnutijem tržištu traže – razne digitalne poslastice iznutra, ogromni tableti i ambijentalna rasvjeta, te sustavi pomoći u vožnji koji su već standard u mnogim, pa i jeftinijim modelima. Ako možete bez svega toga i ipak ste osjetljivi prema novcu, nema razloga za sumnju da Sportage nije sjajna prilika ako imate dovoljno na računu. Pošto vjerujemo da kupci Sportagea dolaze iz plusa na banci, onda možemo reći da je Sportage za svaku preporuku onima koji žele atraktivan, a vjeran auto. No, prije svega će se takvi morati više puta počešati po glavi, s obzirom da ovakav Sportage sa 19 inčnim naplacima i u atraktivnoj Blue Flame boji karoserije, te opremi EX Fresh na našem tržištu košta 55.000 KM. Ne, Kia odavno nije „džaba“, ali odavno nije ni auto sa jeftinim (pri)zvukom.

Kopirati
Drag cursor here to close