Crteži

Kia pripremila novog Rija sa bogatom opremom

AutoMoto / Testovi | 24. 08. 2016. u 21:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korejski proizvođač objavio je dizajnerske skice nove generacije modela Rio, uoči službene premijere zakazane za predstojeći auto-salon u Parizu.

Iako crteži ne predstavljaju potpuno vjernu sliku novog modela, može se zaključiti da se Kia odlučila za nešto agresivniji dizajn vanjskog dijela automobila, pri čemu su zadržane stilske veze sa prethodnikom.

Na skicama je prikazan hatchback model sa 5 vrata (još uvijek aktualni Rio proizvodi se i u verziji sa 4 vrata), a osim tradicionalnih predimenzioniranih točkova i lukova blatobrana, što je karakteristično za sve dizajnerske crteže, dobili smo prilično realističan uvid u izgled farova, stop svjetala i maske hladnjaka.

Dizajn automobila proizvod je suradnje Kijinih studija u Njemačkoj i Kaliforniji, uz superviziju glavnog dizajnerskog centra iz Južne Koreje. Stilske novine primjetne su i u kabini, koja ima moderniji izgled u odnosu na odlazeću generaciju modela Rio, uz neizbježan dominirajući ekran multimedijalnog uređaja i redukciju broja dugmića na komandnoj ploči.

Rio je veoma značajan model u gami korejskog proizvođača, s obzirom da je sa 473.000 isporučenih jedinica u 2015. ovaj automobil globalno najprodavanija Kija u svijetu.

Za sada nije otkriveno mnogo tehničkih detalja, ali poznato je da je međuosovinsko rastojanje veće u odnosu na prethodnika, što garantira više prostora za putnike na zadnjim sjedištima. Aktualna verzija ima prtljažnik od 288 do 974 l, u zavisnosti od toga da li su zadnja sjedišta uspravljena ili oborena, a nasljednik će, kako kažu u Kiji, nadmašiti ove brojke.

Proizvođač je najavio i najsuvremenije načine integracije mobilnih uređaja u vozilu, poput Android Auto i Apple CarPlay sustava. Motorizacija će se oslanjati na sestrinski Hyundai i20, od koga će novi Rio pozajmiti trocilindarske 1.0 T-GDI turbo motore sa 100 i 120 ks.

Više detalja bit će poznato 29. rujna, kada će Kia Rio za 2017. imati službenu premijeru, objavio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close