Vremenski uvjeti

Kako se snalazite u vožnji po magli?

AutoMoto / Testovi | 19. 12. 2015. u 00:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosinac je jedan od najneprijatnijih mjeseci za vožnju automobila. Ako nema mraza i snijega, tu je magla, koja je ponekad opasnija za vozače od snježnih padalina. Iako smo navikli da u ovo doba godine vozimo u otežanim prometnim uvjetima, čini se da je prosinac 2015. rekordan po broju dana sa maglom na cestama.

Svakodnevno slušamo upozorenja nadležnih na lošu vidljivost i savjete da se brzina vozila prilagodi uvjetima na cesti. Šta to konkretno znači kada na cesti naiđemo na maglu?

Prije svega, bez obzira na to je li riječ o vožnji po jakoj kiši, mećavi ili gustoj magli, izuzetno je važno da kao vozači omogućite blagovremeno i sigurno zaustavljanje vozila kako bi izbjegli eventualnu prometnu nesreću i veoma opasne lančane sudare koji se u ovom periodu godine događaju uglavnom zbog prebrze vožnje u uvjetima magle na cesti i klizavog kolnika, piše B92.

Ukoliko vas zadese uvjeti smanjenje vidljivosti morate uključiti najmanje oborena svjetla, a ukoliko imate automobil opremljen farovima za maglu obavezno uključite i njih. Duga svjetla zaboravite, jer previše reagiraju sa česticama magle, stvaraju refleksiju i samo će vam otežati vožnju.

U slučaju ekstremno loše vidljivosti, neki vozači pored svjetala za maglu koriste i sva četiri žmigavca. Ova strategija svakako izaziva veći oprez kod drugih sudionika u prometu jer ne mogu odmah biti potpuno sigurni stojite li pored ceste ili se još uvijek krećete.

Vožnja kroz grad po magli je nešto jednostavnija jer imate dovoljno orjentira oko sebe (uličnu rasvjetu, dobru horizontalnu signalizaciju i druge sudionike u prometu), brzine kretanja su manje, pa je vjerojatnije da ćete ostati u svojoj kolničkoj traci i, u slučaju potrebe, zakočiti na vrijeme.

Međutim, pješaci su veoma ugroženi u uvjetima smanjenje vidljivosti, a kako ih u gradu ima najviše, morate misliti i na njih. Smanjite brzinu kretanja tako da možete efikasno izvesti manevre izbjegavanja i zaustavljanja.

Na otvorenoj cesti, u vožnji po magli, brzina vam je najveći neprijatelj. Potrebno je prilagoditi se brzini kojom se kreću ostali sudionici u prometu. Jasno vam je da je pokušaj preticanja drugog vozila ravan samoubojstvu - ubojstvu bez obzira na stroj koji vozite.

Svjetla za maglu su vam jako korisna u ovim trenucima jer njihov širok snop efikasno uspijeva osvijetliti desnu ivicu ceste koja vam služi kao okvir za kretanje po cesti. Sve više cesta u BiH ima obilježenu i lijevu i desnu ivicu puta što u velikoj mjeri olakšava orjentiranje u okviru trake po magli.

Uključite brisače s vremena na vrijeme, kako biste bili sigurni da se na vjetrobranu nije nahvatala prljavština koju magla nosi sa sobom ili sitne kapljice vode.

Zbog onih koji se nalaze iza vas i radi vlastite sigurnosti, na otvorenoj cesti obavezno uključite i zadnja svjetla za maglu (danas ih ima većina modela automobila). I ne zaboravite da ih isključite kada se vidljivost vrati na normalu, jer će u suprotnom zasljepljivati vozače u automobilima iza vašeg.

Onih 120km/h obećanih na autocesti odmah zaboravite kada je magla na putu. Prilagodite se situaciji. Budite oprezni kada vozite iza kamiona jer se na njihovim stop svjetlima često nalazi prljavština, tako da je teško procijeniti koče li ili ne.

Zaustavljanje na autocesti kao reakcija na gustu maglu nikako nije dobar potez jer postoje velika vjerovatnoća da će netko tko se kreće iza udariti u vas. Strpite se do prvog odmorišta, benzinske crpke i tamo se konsolidirajte jer rijetko tko očekuje zaustavljeno vozilo na autocesti, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close