Detroit

Javnosti predstavljen Audi Q8

AutoMoto / Testovi | 11. 01. 2017. u 07:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najznačajniji sjevernoamerički auto-salon Audi je iskoristio da predstavi javnosti koncept budućeg produkcijskog SUV modela Q8. Iako zbog specifične linije krova i zadnjeg dijela vozila - zbog koje koncept ima sportsku siluetu - Q8 pruža smještaj za samo četiri osobe, ovaj kupe crossover je duži i širi od Audija Q7.

U poređenju sa Q7, Audi Q8 je vizualno znatno elegantniji i agresivniji, naročito kad se posmatraju bočni i prednji dio automobila sa istaknutom osmokutnom maskom hladnjaka, uskim, zakošenim farovima koji se nadovezuju na nju i velikim otvorima za zrak na braniku.

Bočna stakla nemaju okvire, kao što je to slučaj kod pravih sportskih coupea, a 'mišićavu' pojavu automobila zaokružuju 23 inčne alu felge i proširenja na lukovima iznad točkova. Na zadnjem dijelu vozila izdvajaju se LED stop svjetla koja se prostiru čitavom širinom automobila.

Očekivano, u kabini dominiraju ekrani osjetljivi na dodir, dok su klasične fizičke komande i dugmići gotovo u potpunosti 'protjerani' iz enetrijera, navodi B92.

Za pogon je u skladu sa vladajućim ekološkim trendovima odabran Plug-in hibrdini sustav koji se sastoji od 3.0 V6 turbo benzinca i električnog agregata, dok je za prijenos snage na točkove upotrebljen osmobrzinski automatski mjenjač.

Ukupna kombinirana snaga pogonskog sustava dostiže 449 ks (330 kW), a maksimalni obrtni moment 700 Nm. Audi tvrdi da je Q8 u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 5,4 s, prije nego što dostigne elektronski limitiranih 250 km/h. Na papiru, automobil prosječno troši 2,3 l/100 km.

Elektromotor struju dobiva iz litijum-jonske baterije kapaciteta 17,9 kWh, zahvaljujući kojoj Audi Q8 može da se vozi isključivo pomoću električne energije i da na taj način prijeđe i do 60 km, prije nego što se baterija isprazni. Ukupna autonomija u vožnji, zajedno sa aktiviranim benzinskim motorom, iznosi oko 1.000 km.

Na punjaču od 7,2 kW, bateriju je moguće u potpunosti dopuniti za 2,5 sata. Iako je riječ o konceptu, Audi planira serijsku verziju već za 2018., koja će se pridružiti sestrinskim top SUV modelima iz VW grupe, kao što su Bentley Bentayga, Porsche Cayenne i najavljeni Lamborghini Urus. Tada ćemo saznati i koliko će elemenata produkcijsko vozilo preuzeti od konceptnog Q8.

Kopirati
Drag cursor here to close