Pripreme u tijeku

Iz Opela stiže elektromobil - Ampera-e

AutoMoto / Testovi | 11. 02. 2016. u 21:08 S.S.
Kopirati

Opel će kupcima u Europi ponuditi novi automobil na električni pogon, čime će ovaj njemački brend nastaviti najveću tržišnu ofanzivu u svojoj povijesti - lansiranje 29 novih modela u periodu između 2016. i 2020. godine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi model sa 5 vrata i 5 sjedišta nosit će ime Ampera-e. U osnovi, riječ je o prepakiranom Chevroletu Bolt, koji je početkom 2016. debitirao na sajmu automobila u Detroitu. Kada se zna da su obje marke pod kapom General Motorsa, vijest da Bolt dobija europskog blizanca i nije veliko iznenađenje.

Opel za sada nije objavio tehničke detalje novog modela, ali u toj kompaniji tvrde da će Ampera-e imati veći radijus kretanja od većine električnih automobila koji su danas dostupni na tržištu, kao i da će se prodavati po pristupačnoj cijeni. S obzirom da je Ampera-e zasnovana na Boltu, može se očekivati da će automobil dobivati pogon od elektromotora snage oko 150 kW/200 ks, dok će maksimalni obrtni moment iznositi 360 Nm.

Litijum-jonske baterije, koje su smještene ispod poda vozila, imat će kapacitet od oko 60 kWh, što bi trebalo biti dovoljno da automobil sa jednim punjenjem pređe i do 320 km. Opelov elektromobil bit će veoma agilan - od 0 do 100 km/h ubrzavat će za oko 7 s, uz maksimalnu brzinu od oko 145 km/h, piše B92.

Prilikom predstavljanja Chevroleta Bolt, čelnici General Motorsa tvrdili su da se za manje od dva sata punjenja na kućnoj utičnici baterije mogu dopuniti toliko da osiguraju oko 80 km vožnje. Kupcima u SAD bit će dostupan i opcioni brzi punjač, koji za samo 30 minuta punjenja garantira autonomiju u vožnji od 145 km.

Kada Opel tijekom 2016. objavi službene tehničke podatke, vidjet ćemo da li će i Ampera-e imati karakteristike slične ovima. Što se tiče cijene, Bolt se u Sjedinjenim Državama prodaje za 37.500 dolara. Međutim, kada se ova suma umanji za 7.500 dolara, koliko iznose federalne državne subvencije, osnovna cijena neće prelaziti 30.000 dolara (oko 27.500 eura). Na osnovu toga može se pretpostaviti da će se cijena u Europi kretati oko 30.000 eura.

Prvi Opelov model sa alternativnim pogonskim sustavom i sličnim imenom, bio je Plug-In hibrid Ampera, iz 2011. Ovaj automobil je također dobivao snagu od elektromotora, ali je pored njega bio opremljen i malim benzincem koji je isključivo služio kao generator električne energije za dopunu baterija, čime se povećavala autonomija u vožnji.

Kopirati