Volvo

Isti automobil na istom mjestu ali 85 godina kasnije

AutoMoto / Testovi | 16. 04. 2012. u 11:36 M.M.
Kopirati

14. travnja 1927. godine, u 10 sati ujutro, menadžer prodaje Hilmer Johansson, izvezao je prvi primjerak Volva ÖV4 kroz vrata tvornice Lundby u Geteborgu. Cijelih 85 godina kasnije, 14. travnja 2012. godine isti je automobil ponovo prošao kroz ista vrata, te na taj način dostojno obilježio 85. rođendan svog postojanja.

Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije i Olof Persson, predsjednik Volvo grupacije bili su za upravljačem.

''To je fantastičan automobil, koji jasno pokazuje koliko su se automobili izmijenili u posljednjih 85 godina'' izjavio je Stefan Jacoby, koji je nedavno, na sajmu automobila u Ženevi, otkrio najnoviji Volvo model - V40.

Volvo grupacija i Volvo Car korporacija su dvije kompanije sa dugom zajedničkom poviješću. Ipak, u to vrijeme automobilska divizija nije obećavala, dijelom i zbog činjenice da osnivači Volva, Assar Gabrielsson i Gustaf Larson nisu imali direktnog iskustva sa automobilima.

Tijekom prve godine proizvodnje, Volvo je prodao skromnih 300 primjeraka. Međutim, u godinama koje su slijedile, posao se razvio, pa je Volvo počeo proizvoditi i kamione i autobuse. Već tada su u Volvu shvatili da je izvoz ključ uspjeha, pa se danas čak 87 posto proizvodnih kapaciteta prodaje izvan matične države.

Tijekom 1999. godine, Volvo grupacija je prodala svoju automobilsku diviziju. Od tog trenutka, dvije kompanije su nastavile rast u različitim pravcima. Danas je Volvo Car korporacija dokazani premium proizvođač sa oko 450.000 proizvedenih vozila u 120 zemalja tijekom 2012. godine, dok su Sjedinjene Američke Države najveće pojedinačno tržište.

Volvo grupacija s druge strane proizvodi kamione pod brendovima Volvo, Renault Trucks, Mack i UD Trucks, kao i autobuse, građevinske strojeve, pogonske sustave za nautičke i industrijske aplikacije, te komponente za avionske motore.

Volvo grupacija je drugi najveći proizvođač teških kamiona na svijetu i najveći proizvođač u rodnoj Švedskoj. Posjeduje proizvodne kapacitete u 20 zemalja i prodajnu mrežu u 190 zemalja.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.