Vozili smo

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive: Inženjer 'iz onog sistema'

U doba kada svi vole SUV automobile, ali malo tko zapravo voli ugaziti s njima u gov…ovaj, blato, tipovi poput Toyotinog Land Cruisera rijedak su primjer automobila za ama baš sve uvjete, uključujući i već navedeno blato. Do kukova.
AutoMoto / Testovi | 17. 05. 2018. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dakle, Land Cruiser je pravi terenac stare škole. Pravljen da traje i da prolazi. Otprilike ona ista ravan koja je počela još tamo sa Willys Jeepom iz Drugog svjetskog rata. Dakle, prvenstveno mu je zadatak biti terenac, a nakon toga sve ostalo. U međuvremenu se to ostalo jako nagomilalo pa je Land Cruiser danas nakrcan opremom i iznutra više sliči omanjem stanu nego radnom stroju, no to nije promijenilo njegovu ćud, pa se Toyotinim ponosom doslovno možete uputiti svuda. U planinu, u polje, u blato, u šumu, pa i u rat.

Evo, taman iz Sirije…

Zapravo, ISIL-ovci su, ne treba šutjeti, dodatno promovirali Land Cruisera u ratni stroj, kolone bijelih terenaca viđali smo na TV snimkama, pitajući se otkud im ganc novi i s kojim parama i od koga su ih nabavili? Nije bio rijedak slučaj da nas poznanici, vidjevši nas u testiranom bijelom Land Cruiseru kroz zajebanciju upitaju – jeste li to taman iz Sirije? Kako ono kažu – svaka reklama, pa i ona loša, je ustvari dobra.

Foto: Bljesak.info / Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive - Inženjer 'iz onog sistema'

Šalu na stranu, sve što ste do sad čuli o Toyotinom klasičaru je istina. Uključujući sve terenske hvalospijeve. A kako i ne bi kada stalni pogon na sva četiri kotača prati i blokada i prednjeg i zadnjeg diferencijala i gomila u međuvremenu isprobane moderne tehnologije koja vam jednostavno ne dozvoljava da s land Cruiserom negdje zglajzate. Odavno ovaj model nije samo za šumare i graničare, pa u njemu već godinama stanuje luksuz za one koji ni u lov ne idu bez mekanih detalja, bogato postavljenih sjedala i klima uređaja. U osnovi, nema čega nema, od senzora do LED svjetala sprijeda i straga, a pogotovo ako vozite model Executive, nemate ničemu prigovoriti. Osim možda činjenici da sve to iznutra ne izgleda premium kao kod razvikanih SUV modela, nego baš nekako rudimentarnije, sirovije, manje ergonomski.

Il' me ženi il' mi Land Cruiser kupi…

Što opet ne znači da ćete se u Land Cruiseru osjećati sirotinjski. Nipošto. Sjedala i upravljač prilagođavaju se na struju, uz to se sjedala i griju i hlade po potrebi, a instrumentna ploča pruža sve što modernom pustolovu treba, uključujući i navigaciju i multimediju. Nešto čudnija grafika i obavezni plavi digitalni brojevi iz osamdesetih pritom su dio Toyotinog šarma. Kao i uređenje i kvalitet plastike na ponekim mjestima, koji su, opet ćemo to pripisati japanskom šarmu, više na tragu muzičkih linija iz devedesetih, nego „touch screen na mekanoj plastici“ trendovima iz 2018.

Foto: Bljesak.info / Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive - Inženjer 'iz onog sistema'

Voziti Land Cruiser znači biti visoko iznad drugih. I osjećati se moćno. Umalo k'o Robocop. Da ne pretjerujemo, osjećaj je kao da vozite kiosk. I to kiosk s kojim se možete zabiti u robnu kuću i da vi na kraju pobjedite! Jedna od prednosti kioska je preglednost. Sve vidite, čak i unatrag, boljim vozačima kamera i senzori mogli bi više smetati nego koristiti u nekim situacijama. Automatski mjenjač ima šest stupnjeva i uglavnom će vas lišiti posezanja za ručicom, makar se morate pripremiti na to da je dosta bučan i uzahvatu s dizelskim 2,8 motorom često razgovara kao muž i žena nakon sedam godina braka. Čini, znači, to u visokim tonovima češće nego tiho i pomirljivo.

Kako je voziti kiosk?

No, teško je bilo kome napraviti mjenjač koji bi bio jednako efikasan u gradskoj, terenskoj i vožnji na autocesti, tako da nekih kompromisa mora biti, ali, srećom, ti kompromisi nisu veliki. Od opreme izdvajamo DAC sustav koji pomaže pri spuštanju vozila niz strminu i A-TRC koji kontrolira da svi kotači u svakoj situaciji čim prije budu na podlozi i na usluzi vozaču. Motor je 2,8 litreni i još uvijek je u njemu zaostalih kamionskih gena. Ne pršti snagom za današnje standarde (130 KW/177 KS), a pogotovo za dimenzije i težinu Land Cruisera, ali ćete s njim lako doći svuda gdje ste naumili.

Foto: Bljesak.info / Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive - Inženjer 'iz onog sistema'

U najnovijoj generaciji Land Cruiser ne ljulja kao prije i općenito se fino drži podloge, mada u zahtjevnijim krivinama morate osjetiti kako se „američki“ ponaša. Ipak je u pitanju mrcina koja kad je se pošteno natovari ima tri tone, uz skoro pet metara dužine – i što je najvažnije – auto je visok kao prosječan kršni Hercegovac, pa se u njega majlakše ulazi uz pomoć praga pod vratima i ručke na A nosaču. Pravi terenac, ako netko još uvijek ima kakve sumnje.

Tenk za po gradu

Jednako kao što je sposoban za terensku vožnju, gdje je zbilja pravi žestoki gorštak, tako je LC iznenađujuće vozljiv po gradu. Nećete imati problema u prometu, ali će dimenzije vozila u gradovima poput Mostara ipak pokazati svoje lice na traženju prostranog parkinga i prostora za manevar. Na otvorenoj cesti je također iznenađujuće upravljiv i vozljiv, a ni pretjecanja mu nisu problem. Sve što ide ispod 150 km/h uglavnom lako smaže za doručak. Naravno, pri tom će vam masa i aerodinamika prilično odmoći, pa s Toyotinim terencem u ovoj konfiguraciji na autocesti ne možete preko 175 km/h, a i ubrzanje od 0-100 iznosi preko 12 sekundi. No, zato je udobnost vožnje na visini zadatka i putovati s Land Cruiserom isto tako nije zamorno. Mjesta unutra ima za čitavu obitelj, a i prtljažnik sa dvostrukim otvaranjem i vrlo visoko postavljenim dnom, što olakšava ubacivanje težih i kabastijih stvari, broji 620 litara.

Ako vas zanima potrošnja, ona je u prosjeku na testu bila oko deset litara nafte, što uključuje dosta vožnje u terenskim uvjetima i samom gradu, ali s pažljivijom vožnjom možete spustiti nivo potrošnje i za litar, dva. Tvornica deklarira 7,4 litre u mješovitoj vožnji, ali mi bi ipak tu zaokružili na 8 do 8,5 litara u realnim okolnostima.

Samo prava raja je znala u čemu je trik

Na kraju, moramo spomenuti i cijenu za ovu top verziju – nešto iznad 133.000 KM, što je čak 50.000 KM više od osnovne verzije u ovoj novoj konfiguraciji modela. Puno? Ako želite pravi terenac i znate da vam treba, a ne želite se odreći luksuza, onda znate da za 133.000 i ne možete naći previše konkurenata ful napunjenom Land Cruiseru. Ako vam treba samo terenac, onda možete proći sa 50.000 KM manje, a opet imati opremu u Land Cruiseru koja daje sve ono što je potrebno da vam ništa ne fali u današnje vrijeme. A ako vam treba samo gradski SUV šminker, onda ovo nije ta liga. Razlika je k'o Primera i Premier liga. Naša ili engleska? Ovisi, zaglavite li u blatu ili ne.

Foto: Bljesak.info / Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive - Inženjer 'iz onog sistema'
Foto: Bljesak.info / Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive - Inženjer 'iz onog sistema'
Kopirati
Drag cursor here to close