Niži, a širi

Hyundai i30 za 2017. godinu

AutoMoto / Testovi | 09. 09. 2016. u 06:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hyundai je predstavio treću generaciju svog kompaktnog hatchbacka. Novi i30 je duži i širi, ali i nešto niži od prethodnika, a u prodajne salone stiže početkom 2017. godine. Treća generacija Hyundaija i30 donosi značajne promjene u dizajnu, prenosi B92.

Automobil, koji je oblikovan i razvijen u Europi, jer je prije svega i namijenjen kupcima na Starom kontinentu, ima potpuno drugačiji prednji dio u odnosu na prethodnika, sa naglašenom maskom hladnjaka koju karakterizira takozvana 'kaskadna' tekstura i veliki amblem Hyundaija u sredini.

Ispod zakošenih farova nalaze se vertikalno nanizana LED dnevna svjetla. Posmatrajući novi i30 sa boka, uočavaju se veće staklene površine i širi C stub, dok je gornja linija vrata gotovo horizontalna, za razliku od aktualnog modela.

Zadnji dio također je potpuno izmijenjen u poređenju sa prethodnom, drugom generacijom. Stop svjetla su sada pravilnijeg oblika i manje se zavlače u zadnja krila, dok vrata prtljažnika imaju neobičan, 'izlomljen' profil, po čemu će i30 biti prepoznatljiv na cesti.

Tabela sa vanjskim dimenzijama vozila (4.340/1.795/1.455 mm) otkriva da je automobil duži za 40 mm, širi za 15 mm, ali i niži također za 15 mm, u odnosu na prethodnu verziju, dok je međuosovinsko rastojanje ostalo nepromijenjeno (2.650 mm).

Zapremina prtljažnika iznosi 395 l, a obaranjem sjedišta narasta na maksimalnih 1.301 l. Dizajn unutrašnjosti automobila donosi brojne novine. Komandna tabla je skladnija, i više nije vizualno 'presječena' središnjom konzolom.

Redizajnirani su i volan, ventilacijskii otvori, multimedijalni sustav, komande klima uređaja... Generalno, enterijer Hyundaija i30 izgleda znatno ljepše i kvalitetnije nego ranije. Model koji je tvornica predstavila na promotivnim fotografijama ima viši paket opreme, koji između ostalog sadrži i opcioni touchscreen dijagonale 8 inča, navigaciju i mogućnost povezivanja smartphone uređaja putem Apple CarPlay i Android Auto sustava.

Kupcima je dostupna i zadnja kamera, premijum audio sustav, a među doplatnim opcijama je i panoramski stakleni krov. Da bi parirao izuzetno jakoj konkurenciji u klasi kompaktnih hatchback modela, novi i30 opremljen je i brojnim sigurnosnim elektronskim sustavima.

Na listi su sustav automatskog kočenja u slučaju opasnosti od forntalnog sudara, 'pametni' tempomat, sustav detekcije vozila u mrtvom kutu, upozorenje na nailazak drugog vozila prilikom isparkiravanja unazad, sustav za održavanje automobila u voznoj traci, obavještenje o ograničenju brzine na putnoj dionici kojom se vozilo kreće, sustav automatskog uključivanja i isključivanja dugih svjetala...

Novina u ponudi Huyndaija je tehnologija koja prati ponašanje vozača za volanom i detektira pojavu umora kako bi se spriječila moguća nesreća. Sustav analizira informacije kao što je kut zaokretanja volana, pozicija vozila u okviru kolničke trake kojom se auto kreće, vrijeme provedeno u vožnji... Ako otkrije naznake nepažnje za volanom, automobil će upozoriti vozača zvučnim signalom i obavještenjem na displeju instrument table.

Motorizacija novog i30 obuhvata tri benzinska i tri dizel motora. Osnovni benzinac je atmosferski četvorocilindarski 1.4 litarski agregat sa 100 ks i 134 Nm. Slijedi trocilindarski turbo motor od jednog litra, koji proizvodi 120 ks i 170 Nm, a u vrhu ponude benzinaca je 1.4 T-GDI turbo jedinica sa 4 cilindra, 140 ks i 242 Nm.

Dizelaše predstavlja 1.6 DOHC motor sa 16 ventila, dostupan u tri verzije. Najslabiji isporučuje 95 ks i 280 Nm, zatim tu je varijanta sa 110 ks i 280 Nm, i najsnažnija verzija sa 136 ks i 300 Nm.

Dva slabija benzinca i bazni dizel motor upareni su isključivo sa šestobrzinskim manulanim mjenjačem, dok se 1.4 T-GDI i dva jača dizelaša mogu naručiti i sa sedmostupanjskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Hyundai i30 bit će predstavljen publici na sajmu automobila u Parizu, koji se održava u prvoj polovini listopada, prije nego što se početkom 2017. nađe u prodaji.

Kopirati
Drag cursor here to close