Iz Kanade

Dolazi nam jednosjed za gradske gužve

AutoMoto / Testovi | 14. 09. 2016. u 14:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanadska firma Electra Meccanica ponudit će tržištu električno vozilo na tri točka, namijenjeno za prijevoz jedne osobe. Projektirana autonomija u vožnji sa punim baterijama iznosi do 160 km.

Kanađani su pošli od premise da se većina onih, koji u velikim sjevernoameričkim gradovima na posao odlaze automobilom, u njima voze sami. S obzirom da su ti ljudi uglavnom vlasnici vozila sa pet ili više sjedišta, koja su u ovom slučaju nedovoljno iskorištena, smislili su alternativu.

Njihov električni trotočkaš Solo, bio bi drugi ili čak treći auto u obiteljima i koristio bi isključivo kao prijevozno sredstvo za jednu osobu. Prednosti su mali gabariti vozila - lakše kretanje ulicama i zauzimanje manje mjesta za parkiranje, smanjenje zagađenja zraka u velikim gradovima, jer se auto kreće na struju, i relativno niska cijena i mali troškovi održavanja, prenosi B92.

Sa odličnim aerodinamičkim karakteristikama (koeficijent otpora zraka je 0,24), Solo iz baterija kapaciteta 16,1 kWh, električnog motora snage 83 ks (61 kW) i maksimalnog obrtnog momenta 190 Nm, izvlači pristojnu autonomiju u vožnji - do 160 km.

Automobil je poput svih električnih vozila veoma startan, pa od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 130 km/h. Prtljažni prostor (ukupno 285 litara) sasvim je dovoljan za jednu ovakvu vrstu vozila, pogotovu kada se zna da će se koristiti uglavnom u urbanim sredinama i u svakodnevnoj vožnji, a ne na dužim međugradskim putovanjima.

Punjenje pogonskih baterija na utičnici od 220 V traje 3 sata, a na 110-voltnom priključku dvostruko duže. Electra Meccanica je na svom siteu već počela primati narudžbe za model Solo. Da bi rezervirali svoj primjerak (za sada je auto dostupan samo u Kanadi, ali u planu je i prodaja u SAD), zainteresirani kupci trebaju uplatiti depozit u visini od 250 kanadskih dolara (oko 200 američkih).

U slučaju da kupac odustane od nabavke, depozit će mu biti vraćen. Službena prodaja počinje 2017., a cijena automobila (bez uračunatih subvencija na električna vozila) je 19.888 kanadskih dolara (oko 15.400 američkih).

Kopirati
Drag cursor here to close