Citroën ë-Berlingo furgon
Lako gospodarsko vozilo u električnoj izvedbi

Citroën ë-Berlingo furgon

AutoMoto / Testovi | 16. 01. 2021. u 08:29 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CITROËN predstavlja ë-Berlingo furgon, električnu izvedbu svog lakog gospodarskog vozila koja nudi veću produktivnost za poslovne kupce zahvaljujući novim inovativnim tehnologijama te prilagodljivosti i nosivosti koje su i dalje na visokoj razini, kao i prednostima koje donosi električna vožnja.

''Citroën Berlingo furgon, jedno od najboljih vozila na tržištu furgona, prepoznatljiv je po svojoj praktičnosti te je predvodnik u uvođenju brojnih inovacija. Uvođenjem najboljih aspekata tehnologije električnih vozila poslovni kupci dobivaju dodatnu razinu bezbrižnosti u vožnji. Vozilo ë-Berlingo furgon postat će njihov idealan partner za obavljanje svakodnevnih zadataka nudeći jedinstvenu razinu udobnosti, veliku slobodu kretanja, kontrolu nad troškovima upotrebe, a sve to bez smanjenja nosivosti i obujma. Nakon vozila ë-Jumpy koje je proglašeno najboljim furgonom godine na međunarodnoj razini i vozila ë-Jumper, ë-Berlingo furgon predstavlja važan korak u našem pohodu na tržište električnih vozila i konkretan odgovor na nove izazove mobilnosti s kojima se susreću svi poslovni kupci'', rekao je Vincent Cobée glavni direktor marke CITROËN.

Domet dovoljan za obavljanje svakodnevnih zadataka

Ovisno o načinu vožnje, litij-ionska baterija u vozilu ë-Berlingo furgon omogućuje poslovnim kupcima da prijeđu do 275 km bez potrebe za punjenjem baterije.

Dvije izvedbe ë-Berlingo furgona izrađene su na pogonskom sklopu platforme e-CMP Grupe PSA i imaju jednak kapacitet baterije, što znači da pružaju razinu dometa koja je dovoljna za svakodnevne vožnje velike većine korisnika u ovom segmentu.

Koliki će domet zapravo biti ovisi o načinu vožnje, brzini, potrošnji opreme za veću udobnost/dodatne opreme, vanjskoj temperaturi, broju putnika/količini tereta i terenu po kojem se vozi.

Kako bi se povećao domet, pogonski sklop ë-Berlingo furgona obnavlja energiju tijekom usporavanja ili kočenja. Za snažnije obnavljanje energije treba pritisnuti gumb B koji se nalazi na središnjoj konzoli.

Foto: PR / Novi Citroën ë-Berlingo furgon

Baterija je u vozilu smještena ispod sjedala i podnice. Zbog toga ona ne utječe na iskoristivi obujam vozila.

Za tu se bateriju jamči da njezin nazivni kapacitet neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160 000 prijeđenih kilometara. Potvrda o kapacitetu baterije izdaje se pri pregledu nakon 1 godine ili 20 000 prijeđenih km, a zatim nakon svakog servisa, tj. svake 2 godine ili 40 000 prijeđenih km.

U vozilu ë-Berlingo furgon svaka vožnja postaje trenutak opuštanja za putnike. Vozilo se kreće vrlo fluidno zahvaljujući okretnom momentu koji je trenutno dostupan i linearnom ubrzanju koje se postiže jer nema promjene stupnja prijenosa. Električni pogonski sklop ne stvara buku ni vibracije. Svaka vožnja sinonim je ugodnosti.

Sve navedene osobine dolaze uz udobnost kojoj doprinose povišen položaj sjedala, ovjesi koji omogućuju vrlo precizno upravljanje i amortizaciju, kao i mekoća upravljanja i promjer kruga okretanja od 10,8 m.

Vozilo ë-Berlingo furgon pokreće električni motor koji upravlja pogonom u skladu s odabranim načinom vožnje i uvjetima vožnje.

Snaga od 100 kW (136 KS)/260 Nm omogućuje mu postizanje maksimalne brzine od 130 km/h bez obzira na odabrani način rada. Ti se različiti načini rada mogu odabrati putem posebne komande na konzoli:

- Normal – 80 kW / 180 Nm : nudi najbolji omjer između dometa i dinamičkih voznih svojstava

- Eco – 60 kW / 190 Nm : optimizira potrošnju energije prilagođavajući rad sustava grijanja i klimatizacije bez njihovog isključivanja i ograničavanjem okretnog momenta i snage motora

- Power – 100 kW / 260 Nm : omogućuje vozilu bolje performanse za veći užitak i pod maksimalnim opterećenjem.

Vrijeme punjenja prilagođeno potrebama poslovnih kupaca           

Postoje tri mogućnosti punjenja: od jednostavne standardne utičnice do iznimno brzog punjenja koje omogućuje punjenje 80 % baterije za 30 minuta.

Međutim, dovoljna je jednostavna utičnica tipa Green'up da tijekom noći napunite velik dio baterije kako biste sutradan mogli obavljati posao.

- Za punjenje na kućnoj utičnici potreban je kabel s oznakom 2 (serijska oprema u Francuskoj) kako bi se baterija mogla puniti kod kuće, na radnom mjestu ili na parkiralištu. Taj je način punjenja kompatibilan sa standardnom utičnicom od 8 A ili jačom utičnicom od 16 A (punjač + utičnica tipa Green'up) koja omogućuje dvostruko kraće vrijeme punjenja, odnosno da se baterija napuni na 100 % za manje od 15 sati ili za 5 h 30 min za domet od 100 km.

Video: ë-Berlingo furgon

- Za ubrzano punjenje na javnim ili privatnim stanicama potrebno je ugraditi punjač za ubrzano punjenje Wallbox od 3,7 do 22 kW i nabaviti kabel s oznakom 3 (u opciji). Tada je vrijeme punjenja od 0 do 100 % 7 h 30 min (jednofazni punjač Wall Box od 7,4 kW) ili 5 h(trofazni punjač Wall Box od 11 kW).

- Iznimno brzo punjenje na javnoj stanici za punjenje do 100 kW pomoću kabela s oznakom 4 koji je integriran u punjač. Omogućuje punjenje 80 % baterije od 50 kWh za 30 minuta. Vozilo ë-Berlingo furgon najbolje je u svom segmentu u pogledu vremena potrebnog za ubrzano punjenje.

Vozilo ë-Berlingo furgon nudi mogućnost odgode punjenja kako bi se trošila jeftinija struja te opciju prethodnog programiranja temperature kojim se regulira temperatura u kabini dok je vozilo spojeno na električnu mrežu čime se izbjegava trošenje baterije.

Zahvaljujući aplikaciji My Citroën moguće je na daljinu upravljati punjenjem baterije i pratiti razinu napunjenosti i domet vozila, prethodno programirati temperaturu u kabini te podesiti postavke odgođenog punjenja putem pametnog telefona, tableta ili izravno na dodirnom zaslonu u vozilu putem navigacijskog sustava povezanog s internetom (u izborniku ''Energija'').

Te su radnje dostupne za punjenje na kućnim utičnicama (kabel s oznakom 2) ili ubrzano punjenje (kabel s oznakom 3). Postavke odgođenog punjenja mogu se u svakom trenutku mijenjati.

Osim toga, dostupna je i aplikacija Free2Move koja olakšava punjenje i parkiranje (u Francuskoj) jer omogućuje pristup mreži koja se sastoji od preko 220 000 stanica za punjenje kao i planiranje najbolje rute u skladu s dometom vozila i stanicama za punjenje koje se nalaze na putu (uzimajući u obzir pauze za punjenje, ukupno vrijeme punjenja, vrstu utičnice, način pristupa stanici itd.).

U svrhu pružanja bolje podrške svojim kupcima CITROËN za ë-Berlingo furgon nudi posebnu ponudu usluga za punjenje, uključujući uređaje (standardna utičnica i jača utičnica Green'Up ili Wallbox) i instalaciju kod kuće ili na radnom mjestu.

Marka je odabrala preporučene partnere za svaku europsku zemlju, a za Francusku je to tvrtka ZEBorne. Navedena su rješenja dostupna privatnim i poslovnim korisnicima, kako za samostalne obiteljske kuće tako i za stambene objekte za nekoliko obitelji.

Posebnosti vozila ë-Berlingo furgon

Vozilo ë-Berlingo furgon prepoznatljivo je vozilo game Berlingo na čijoj je vanjskoj strani ispred njegova naziva dodano slovo „ë” koje označava da je riječ o električnom vozilu.

Taj se natpis nalazi na lijevim stražnjim vratima i na otvoru za punjenje koji se nalazi na mjestu otvora spremnika za gorivo.

U unutrašnjosti vozila sve je prilagođeno jednostavnoj upotrebi novog vozila ë-Berlingo furgon marke CITROËN. Na središnjoj konzoli ručica ë-Toggle služi za upravljanje mjenjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Brake, a tu je i komanda za odabir jednog od tri načina vožnje: Eco, Normal i Power.

Foto: PR / Novi Citroën ë-Berlingo furgon

U izborniku 5-inčnog dodirnog zaslona u vozilu ë-Berlingo furgon nalazi se nova rubrika „Energija” putem koje se pristupa funkcijama koje se odnose na električni način rada: protok energije (koji prikazuje kako električni pogonski sklop funkcionira u stvarnom vremenu tijekom vožnje, postavke električnog motora i razinu napunjenosti pogonske baterije), statistika potrošnje, aktivacija odgode punjenja ili prethodnog programiranja temperature.

Podesiva instrumenta ploča s digitalnim zaslonom visoke razlučivosti od 10", kao i head-up zaslon (jedinstvena oprema u ovom segmentu), dostupni su kao opcijska oprema i pružaju optimalnu kvalitetu prikaza te moderan i brz prikaz korisnih informacija koje služe za pomoć u vožnji i navigaciji.

Sve prednosti Berlingo furgona uz dodatak električnog motora

Berlingo furgon već je tri generacije referentni model u segmentu furgona zahvaljujući neprestanom uvođenju inovacija kojima su se ispunjavala očekivanja koja postavlja tržište, a sada je dostupan i u električnoj izvedbi.

Upravo je Berlingo furgon uveo u ponudu produženu kabinu, opciju dizelskog motora, tri prednja sjedala, električnu parkirnu kočnicu, a u najnovijoj generaciji uveden je i indikator preopterećenja. Idealan je partner za poslovne kupce te je od 1996. prodan u više od 1,6 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Karakteristike na najboljoj razini u segmentu

Novi CITROËN ë-Berlingo furgon posjeduje sve prednosti koje donosi dizajn izvedbe s motorom s unutarnjim izgaranjem. Ovo gospodarsko vozilo ima kompaktne dimenzije, a istodobno je prilagodljivo, ergonomično, ima udobnu unutrašnjost, brojne pretince i optimiziran tovarni kapacitet, što ga čini idealnim sredstvom za rad.

U vozilu ë-Berlingo furgon mogu se smjestiti dvije ili tri osobe, a dolazi u dvije veličine: M duljine 4,40 m i XL duljine 4,75 m. Dostupna su i dva oblika tog gospodarskog vozila: furgon dostupan u veličinama M i XL i furgon s produženom kabinom dostupan u veličini XL.  S visinom od 1,84 m ovo vozilo može se parkirati na svakom parkirnom mjestu.

Izuzetno je okretan i lako upravljiv zahvaljujući svojoj kompaktnosti te pruža veliku tovarnu duljinu jer postoji mogućnost sklapanja suvozačkog sjedala u kabini Extenso® čime se dobije duljina od čak 3,09 m u izvedbi M i 3,44 m u izvedbi XL.

Uz iskoristivu širinu između blatobrana od 1,23 m ë-Berlingo furgon može prevoziti dvije europalete postavljene jedna iza druge. Njegov iskoristivi obujam, koji se nije promijenio u odnosu na izvedbu s motorom s unutarnjim izgaranjem, iznosi 3,3 m3 (XS bez kabine Extenso®) i do 4,4 m3 (XL s kabinom Extenso®).

Nosivost do 800 kg i mogućnost vuče do 750 kg na svim izvedbama odgovara svim potrebama poslovnih kupaca u toj kategoriji.

Prilagodljivost i pretinci

U izvedbi s električnim motorom nema kompromisa u pogledu prilagodljivosti i pretinaca. I ta izvedba dolazi s kabinom Extenso®, inovacijom s potpisom marke CITROËN u kojoj su tri prava prednja sjedala (od kojih je središnje sjedalo malo šire), te nudi visoku razinu prilagodljivosti koja omogućuje različite konfiguracije ovisno o potrebama.

Pregrada ima otvor za prijevoz dugih tereta koji je dodatno olakšan zahvaljujući sklopivom suvozačevom sjedalu.

Suvozačevo sjedalo također se može izvući kako bi se oslobodilo više prostora za teret, a naslon središnjeg sjedala može se preklopiti i na taj način pretvoriti u podesivi pisaći stol. Naposljetku, u unutrašnjosti vozila ë-Berlingo furgon pronaći ćete domišljate i ergonomične pretince za odlaganje ukupne zapremnine od 113 litara koji su dobro raspoređeni po cijeloj kabini.

Kopirati
Drag cursor here to close