Tehnika

Citroen donosi budućnost u novom modelu

AutoMoto / Testovi | 29. 08. 2016. u 13:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski proizvođač izlaže na predstojećem auto-salonu u Parizu raskošnu limuzinu sa hibridnim pogonom, pod nazivom Cxperience.

Citroen je desetljećima bio poznat po luksuznim limuzinama koje je su se razlikovale od konkurencije po nesvakidašnjem dizajnu, ali i inovativnim tehnološkim rješenjima. Sudeći na osnovu koncepta Cxperience, niz koji je prekinut gašenjem modela C6 mogao bi se nastaviti ako Citroen odluči kupcima ponuditi produkcijsku verziju ovog automobila.

Naime, mjesto u vrhu game modela francuske marke upražnjeno je od 2012., kada je prestala proizvodnja Citroena C6. Koncept Cxperience, sa kojim proizvođač stiže na pariški sajam automobila u listopadu, opremljen je Plug-In hibridnim pogonom i 'upakiran' je u futuristički dizajn, navodi B92.

Automobil je postavljen na masivne 22 inčne točkove, a karakteriziraju da linije luksuzne sportske limuzine, sa minimalističkim rješenjima u kabini. Dugačak 4,85 m, Cxperience raspolaže sa komfornim međuosovinskim rastojanjem od oko 3 m. Kao i kod mnogih sličnih konceptnih rješenja, zadnja vrata otvaraju se unazad, što uz odsustvo B stubova garantira lak pristup nisko postavljenim sjedištima.

Plug-In hibridni sustav sastoji se od benzinca, čije specifikacije nisu precizirane (u Citroenu kažu da proizvodi između 150 i 200 ks), i elektromotora od 109 ks (80 kW). Prema riječima ljudi iz kompanije, dva agregata u kombiniranom režimu rada isporučuju oko 300 'konja'.

Za prijenos snage koristi se poprečno postavljeni osmobrzinski automatski mjenjač, smješten između benzinskog i električnog motora. Snaga benzinca šalje se na prednju, a elektromotora na zadnju osovinu.

Ako se vozi isključlivo na struju, Cxperience može da pređe i do 60 km, prije nego što se pogonske baterije isprazne. Proizvođač tvrdi da njihovo punjenje do punog kapaciteta na kućnoj utičnici traje oko 4,5 sati.

Uz pomoć specijalnog, brzog punjača, ovaj postupak skraćuje se na manje od 2,5 sati. Putnička kabina, u koju udobno mogu da se smjeste četiri osobe, ima futuristički izgled. U Citroenu tvrde i da su 'pametnim pozicioniranjem pogonskog i prijenosnog sustava' uspjeli osigurati i veliki prtljažni prostor, kako bi u potpunosti zadovoljili potrebe putnika za smještajem stvari na dužim putovanjima.

Navodi se i da su u unutrašnjosti automobila upotrijebljeni premijum materijali, a počast starijim Citroenima odata je kroz upravljač čiji je stub sa volanom povezan samo pomoći jednog kraka. Poput mnogih futurističkih konceptnih vozila i Cxperience je opremljen velikim ekranom multimedijalnog sustava, koji u ovom automobila zauzima najveći dio komandne ploče, i preko koga se praktično kontroliraju sve funkcije vozila.

Klasični retrovizori zamijenjeni su kamerama, a vozač saznanje o tome šta se događa na cesti iza njega dobiva pomoću malih displeja koji se nalaze u vratima. Više detalja bit će poznato početkom listopada, nakon službene prezentacije koncepta.

Kopirati
Drag cursor here to close