Vozili smo

Citroën C4 Cactus: Kralj komfora

Za razliku od redizajna koji se najčešće svode na novu grafiku svjetala i dezene alu naplataka, ovdje su promjene osjetno ozbiljnije. Nije da se model nije estetski izmijenio, ali važno je to da su prave promjene dubinske.
AutoMoto / Testovi | 10. 05. 2018. u 22:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Citroen je u četvrtak u Vitezu predstavio obnovljeni C4 Cactus koji uz stilske novine donosi i brojne tehnološke iskorake, a ekipa portala Bljesak.info imala je priliku među prvima testirati ovog francuskog ljepotana. 

Novi C4 Cactus se ističe novim širokim i izražajnim prednjim krajem, preoblikovanim bokovima te naglašenim i uglađenim stražnjim krajem s novim tankim LED svjetlima s 3D efektom. Međuosovinsko rastojanje od 2,60 m i kratki prevjesi zaslužni su za kompaktne dimenzije C4 Cactusa (dužina 4,17 m, širina 1,71 m, visina 1,48m) koji je, kako je najavljeno iz Citroena, zaista okretan i lako upravljiv automobil, što je posebno značajno u gradskim sredinama. 

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus

Za razliku od redizajna koji se najčešće svode na novu grafiku svjetala i dezene alu naplataka, ovdje su promjene osjetno ozbiljnije. Nije da se model nije estetski izmijenio, ali važno je to da su prave promjene dubinske.

Tu se prije svega misli na ovjes s progresivnim hidrauličnim graničnicima (Progressive Hydraulic Cushions – PHC), što je prva takva primjena u Europi. Debitirao je na C5 Aircross, a nudi savršenu udobnost u vožnji. Više komfora donosi i klasičan ovjes koji ostaje u ponudi. Na ovu priču odlično se nadovezuju prva u svijetu sjedala Advanced Comfort punjena posebnom pjenom.

Novi vanjski izgled i dalje nosi potpis Airbumps ispupčenja, sada na novom mjestu i nešto manjih dimenzija. Novi su i odbojnici, pa i svjetla, sada s 3D efektom i obaveznom LED tehnologijom. Kupci mogu birati između 31 kombinacije vanjštine, uključujući pet dezena naplataka.

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus

Kako poručuju iz Citroena, novi C4 Cactus donosi novu dimenziju udobnosti u svijet automobila. Francuska kompanija je prva u Europi koja je uvela ovjes s progresivnim hidrauličnim graničnicima, tehnološko rješenje koje osigurava odličnu udobnost prigušujući neravnine na cesti dajući osjećaj vožnje na "letećem tepihu". Kako bi kupcima bilo što udobnije, Citroen je C4 Cactus opremio novim Advanced Comfort sjedišima.

Fokus pri dizajniranju bio je pravilan udoban položaj sjedenja. U izradi sjedišta je korištena nova pjena visoke gustoće za još udobnije sjedenje. Radi se o pjeni visoke gustoće koja omogućava i optimalnu udobnost i sprečava ulijeganje nakon višesatne vožnje, ali i starenje sjedišta nakon nekoliko godina upotrebe. Jedno je sigurno, duža putovanja nećete ni osjetiti. 

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus

Šale nema ni kad je riječ o opremi, posebno sigurnosnoj. Autonomno kočenje u hitnim slučajevima i prepoznavanje prometnih znakova postaju standard, s provjerom mrtvoga kuta i sustavom pomoći pri parkiranju. Infotainment dolazi sa 7-inčnim zaslonom.

Unutrašnjost je prilično kvalitetno izrađena, čini je kombinacija mekanih površina i plastike, a pažnju privlači neobična armaturna ploča s malom ali preglednom instrument tablom s osnovnim informacijama, kao i centralnim 7-inčim ekranom osjetljivim na dodir te retro ručke u obliku kaiševa na unutrašnjim panelima vrata. Kad smo već kod 7-inčnog ekrana, recimo da podržava funkciju Mirror Screens za Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink sisteme, kao i navigacijski sistem Citroen Connect Nav.

Panoramski krov doprinosi ugodnoj i relaksirajućoj unutrašnjosti te nudi visoku termičku, svjetlosnu i zvučnu zaštitu.

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus

Kupci mogu birati između devet boja karoserije a to su bijela Banquise, crna Obsidien, siva Platinium i siva Acier, crvena Aden, maslinastosmeđa Olive Brown, plava Emeraude Blue, bijela Perle Nacré i ljubičasta Deep Purple. Za veću personalizaciju tu su četiri Color paketa, Glossy Black, Silver Chrome, Anodised White i Anodised Deep Red, koji su u kontrastu s bojom karoserije te naglašavaju Airbump elemente da donjem dijelu prednjih vrata i prednjem braniku.

Uz poznate izvedbe 1.2 PureTech motora s 82 i 110 KS, sada se nudi i inačica od 130 KS. Kod dizelaša je jedini adut 1.6 HDI sa 100 KS, kasnije dostupan i u izvedbi sa 120 KS. Kupci imaju veliku mogućnost personalizacije, točnije, na raspolaganju im je 31 kombinacija vanjske personalizacije uz devet boja karoserije i četiri Color paketa koji uključuju obojene elemente poput okvira maglenki i detalja na Airbump elementima.

Također, kupci mogu birati i između pet vrsta personalizacije unutrašnjosti. Serijsko uređenje unutrašnjosti je jednostavno i sa sjedištima presvučenim tkaninom Mica Grey, sivom armaturnom pločom i naslonima za ruke te sivim remenima na vratima.

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus


Metropolitan Red uljepšava prostor unutrašnjosti sjedištima presvučenim tkaninom Silica Beige, tamnocrvenom trakom na gornjem dijelu naslona, tamnocrvenom armaturnom pločom te naslonima za ruke i kaiševima u bež boji na vratima i na pretincu za rukavice Top Box.

Wild Grey donosi sjedišta presvučena tkaninom Silica Grey, blijedosivu traku na gornjem dijelu naslona, sivu armaturnu ploču i naslone za ruke te sive kaiševe na vratima i na pretincu za rukavice.

Hype Grey je elegantan i luksuzan izbor, sjedišta su presvučena zrnatom kožom Black, armaturna ploča je siva kao i nasloni za ruke te kaiševi na vratima i pretincu za rukavice.

Hype Red donosi sjedišta presvučena bež kožom Nappa i bež tkaninom, trakom od tamnocrvene Alcantare na gornjem dijelu naslona, tamnocrvenom armaturnom pločom te naslonima za ruke i kaiševima u bež boji na vratima i na pretincu za rukavice.

Citroen nudi i pet modela aluminijskih naplataka, a to su 16-inčni Square sivi i crni naplaci, 17-inčni crni i dvobojni crni Cross naplaci te dvobojni bijeli 17-inčni Cross naplaci. 

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus

Citroen je svoj C4 Cactus opremio modernim pomoćnim i sigurnosnim sustavima, a to su automatsko kočenje u nuždi (Active Safety Brake), sustavom za prepoznavanje znakova ograničenja brzine, sustavom upozorenja na nenamjerno prelaženje linije AFIL, podsjetnikom na pauzu (Coffe break alert), sustavom praćenja pozornosti, sustavom za nadzor mrtvog ugla, Park Assist sustavom za lakše parkiranje, kamerom za pomoć pri vožnji unazad, pomoćnim sustavom za kretanje na uzbrdici, maglenkama s bočnim osvjetljenjem, otključavanjem i pokretanjem vozila bez ključa te Grip Control sustavom za prilagođavanje prijanjanja prednjih kotača ovisno o podlozi.

Novi C4 Cactus je dostupan u svojoj najsnažnijoj verziji s benzinskim motorom PureTech 130 s turbopunjačem, koji je uparen s manuelnim 6-stupanjskim mjenjačem. Motor PureTech 110, također s turbopunjačem nudi se s manuelnim mjenjačem ili s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Tu je i osnovna verzija s motorom PureTech 82 i manualnim mjenjačem.

Što se tiče dizelskih motora, novi C4 Cactus je dostupan je BlueHDi 100 motorom i manuelnim mjenjačem, kao i BlueHDi 100 motorom uparenim s manuelnim mjenjačem. U jesen 2018. godine bit će dostupan na našem tržištu s dizelskim motorom BlueHDi 120 i 6-stepenim automatskim mjenjačem.

Foto: Bljesak.info / Citroën C4 Cactus

Najjeftiniji Citroen C4 Cactus je benzinac s PureTech 82 motorom, manualnim mjenjačem i Feel opremom, a košta 25.697 KM, dok cijena najskupljeg benzinca PureTech 110 s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem i opremom Shine iznosi 34.137 KM.

Kada su u pitanju dizelaši, BlueHDi 100 s manualnim mjenjačem i opremom Feel košta 29.448 KM, dok cijena istog dizelaša, ali s opermom Shine iznosi 32.449 KM, po čemu je i vrh ponude modela C4 Cactus.

Kopirati
Drag cursor here to close