Napredak tehnologije

Budućnost iz Toyote: Auti koji će proizvoditi struju za domaćinstvo

AutoMoto / Testovi | 08. 10. 2016. u 18:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na aktualnom auto-salonu u Parizu, japanski proizvođač izložio je koncept FCV Plus. Ovaj automobil opskrbljuje se električnom energijom pomoću vodikovih gorivnih ćelija, a osim za pokretanje automobila, tako dobivena struja se može koristiti i za potrebe domaćinstva vlasnika vozila.

Do sada su automobilske kompanije razvijale električne modele koji su se punili strujom na kućnim utičnicama. Novi koncept vozila budućnosti preokreće taj proces tako da se električna energija kreće i u suprotnom smjeru - automobil proizvodi struju koja će se koristiti u domaćinstvu ili uredu, prenosi B92.

Proizvođači automobila okrenuti su budućnosti kao nikad prije. Japanske automobilske kompanije, ali i proizvođači iz drugih zemalja prosto se utrkuju tko će predstaviti naprednije tehnološko rješenje i omogućiti nam da zavirimo u novo doba koje dolazi.

Na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu svjedoci smo da primat među pogonskim sustavima polako preuzimaju elektromotori i vodikove gorivne ćelije. Jedan od takvih futurističkih konceptnih automobila je Toyota FCV Plus.

U pitanju je mali gradski automobil koji kao gorivo koristi vodik. Ovaj kemijski element se pomoću gorivnih ćelija pretvara u električnu energiju, koja se zatim skladišti u baterijama vozila i služi za pokretanje elektromotora.

Međutim, Toyota je predvidjela da se tako dobivena električna energija, osim za pokretanje automobila, može koristiti i za potrebe domaćinstva vlasnika vozila, ali i za napajanje ureda i drugih komercijalnih prostora preko parkinga na kome se nalazi veći broj ovakvih automobila.

Ideja je da se vozilo ponaša kao i bilo koja druga stacionarna mini elektrana koja generiranu električnu energiju vraća u elektromrežu. Za manje potoršače bit će dovoljan rezervoar za vodik koji se nalazi u automobilu, dok je za veće u planu postavljanje stacionarnih rezervoara sa vodikom u garažama domaćinstava i na javnim i kompanijskim parkiralištima.

Kopirati
Drag cursor here to close