Vozili smo novi Toyota Yaris

WRC zabava za 30 tisuća maraka!

Mogli smo staviti i naslov – zabava kakva je nekada bila. Razlog je isti – odavno nismo vozili zabavniji mali auto. Uz malo mašte, Yaris može lako postati vaš vikend trkač.
AutoMoto / Testovi | 06. 05. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oblikovan kao da ćete sutra na njega staviti naljepnice i krenuti na utrku, novi Yaris na prvi pogled odaje da nema tu puno kompromisa. Prostor na stražnjim sjedalima, veličinu prtljažnika, kao i smještaj za punicu potražite vi slobodno negdje drugdje. Ovo je auto za vožnju!

Naravno, to ne znači da je Yaris sinonim za skučenost, čak što više! Prostor na prednjim sjedalima je veoma izdašan, na stražnja mogu, uz nešto dobre volje, upasti i oni viši, a ni prtljažnik od 286 litara osnovne zapremine nije neka minijaturna kockica, no sve je to ovdje ipak u drugom planu.

Nova generacija vjernog Yarisa nabrijana je više nego ikad, čak i u ovoj isključivo benzinskoj varijanti (dakle, nije u pitanju već razvikani Yaris Hybrid) odaje vam dojam da vozite nešto što je namijenjeno za puno više zabave nego li današnji propisima pridavljeni automobili obično mogu pružiti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris

Rekli smo, izrazito nabrijana vanjska linija, s istaknutim napadnim kutevima i proširenom siluetom preko blatobrana, daju jasan signal da nije Toyotin WRC angažman ostao bez traga na standardnoj ponudi za takozvane obične kupce. Čvrsto i solidno napravljen iznutra, Yaris čak nudi i dobrodošao odmak od trenutno pomalo zamornog trenda razvlačenja tableta umjesto instrumenata i raznih touchscreen festivala, koji, da se ne lažemo, uglavnom služe da odvuku pažnju od najbitnijeg – a to je vožnja kao takva!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris

U neka ne tako davna vremena, za dobru vožnju trebao vam je samo dobar auto, par instrumenata, direktan upravljač, podatan mjenjač i solidno krojeno sjedalo, pa onda pritisak na papučicu gasa da vam srce u isti moment zaigra! E, taj osjećaj ćete opet dobiti ako budete sjeli u novi Yaris.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris

Brzinomjer i okretomjer su digitalni, ali svaki je smješten u svoju malu duplju, što je ipak odmak od ravnih tableta koji se danas furaju. Brojke i grafika uopće su jednostavni, a središnji ekran još uvijek je poprilično demode u odnosu na neke već etablirane, ali, rekli smo, ovdje je naglasak na vožnji.

Ionako nam se događa da nakon početne fascinacije ekranima u autu u jednom trenutku želimo sve pogasiti ili barem prevrnuti prema dolje da nam ne smetaju. Ne samo da kvare oči, nego i odvlače pažnju. A novi Yaris privlači pozornost više nego mnogi auti danas. Podsjeća na ona vremena kada su male jurilice harale ulicama, kada su se slova poput Turbo, GTI, 16V, 16S, VTEC i slične, nalazile i po manjim gradskim autima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris

Kada date kontakt motor od tri cilindra (jedan manje nego ranije) i 1,5 litara zapremine (znači svojevrsni anti – downsizing pristup Toyote) zabrunda negdje odozdo, kao da vam je ispred stopala. Kada stisnete gas, on se još jače oglasi. Ni traga dosadnim utišanim motorima današnjice, koji oponašaju elektromotore i za koje ne znate jesu li živi niti kad date gas. Naravno, kako auto ide brže, Yarisov motor se utišava i prilagođava udobnosti vožnje, ali taj pomalo zaboravljeni osjećaj kad vas na semaforu pješaci pogledaju kada malo stisnete papučicu, jer im je motor pustio svoj beskompromisan glas, moramo priznati da vraća emocije.

Yarisova šasija je čvrsta, gradnja također. Nema u interijeru, kao i kod svih Toyota, nekih spektakularnih materijala, ali je sve nekako izvedeno solidno, makar dizajnerski vazda pomalo čudnovato. Uglavnom, imate osjećaj da će to sve trajati desetljećima. Nije se štedjelo ni na čemu, ali nema nepotrebnog razbacivanja kerefekama koje brzo dosade. Rekli smo, fokus je na vožnji.

Ono gdje vidimo Yaris je gotovo upražnjena pozicija još uvijek pristupačnog automobila koji nudi i užitak vožnje i brzo probijanje gradskim i prigradskim gužvama. A po potrebi, kao drugi auto, može poslužiti za vikend bježaniju izvan grada, u prirodu, na prazne lokalne ceste, gdje ćete ufurati da ste WRC vozač i vratiti se doma zadovoljni.

Šest stupnjeva mjenjača odlično razumije 125 konjskih snaga pod haubom. Kad se malo naviknete na "ljutinu" motora, vrludat ćete gradom poput balerine. Yaris je tek malo kraći od 4 metra i tek malo teži od jedne tone, što znači da se u tim okvirima s ovom motorizacijom zbilja može puno toga. Maksimalna brzina stane negdje oko 180 km/h, a ubrzanje je otprilike 9 sekundi, okretnog momenta imate dovoljno, kao i snage, da se ludo zabavite na našim magistralama, pa bilo s kamionima i autobusima, bilo s nadobudnim vozačima koji misle da su gazde asfalta. A sve to u automobilu koji nazivno uopće nije sportski, niti toliko košta, nego je vrckasti mladić, sportaš za one koji to žele biti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Toyota Yaris

Karakterom Yaris nije namijenjen biti kralj autoceste, ali niti tamo vam neće "otpasti guzica", što je samo dokaz da se može danas napraviti fokusiran auto, koji neće zapeti ni na jednom polju. A Yaris je ne samo to – nego dokaz da se i u manjem autu nećete osjećati zakinutim za dosta toga. LED svjetla, adaptivni tempomat, gomila senzora, pomagača i sigurnosnih elemenata, brinu stalno – i prilično neprimjetno – da vam igranje ne dođe glave!

Još kad je ovako dvobojan, kao naš testni, Yaris je bombonima koja vas samo može oduševiti! Za tridesetak tisuća maraka idealan je drugi auto, a mnogima će odlično poslužiti i kao prvi, pogotovo ako ste urbani lik koji sve u životu radi po svom gradu.

Pritom ćete mu svakako oprostiti što će teško kada liznuti tvornički deklariranu potrošnju od 5,4 litra goriva na sto kilometara. O, ne, putno računalo prilično brzo će skidati pretpostavljene kilometre koje još možete prijeći, ali to je, je li, znak da se ludo zabavljate!

Više informacija o novom Yarisu na stranicama Auto Nuića.

Kopirati
Drag cursor here to close