Vozili smo: Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion

T-Roc, bejbi? Mejbi.

Što, dakle, donosi T-Roc? Ime je novo i originalno. Ni izgled nije loš, iako smo rekli da nam se doima kao da je Polo je skriven ispod wannabe Tiguan karoserije, motori i mjenjači ipak više vuku na Golfovu motorizaciju ...
AutoMoto / Testovi | 07. 02. 2018. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlađi brat Audijevog Q2 dizajnerski je čak i bolje od predloška uspio pomiriti obiteljske brendovske crte s dimenzijama i namjenom. Pritom je jeftiniji od Audija, ali i dalje razmjerno skup automobil, pogotovo ako krenete u borbu s konfiguracijom po željama. Iako je u kompletu to jedan vrlo podatan auto, najveći mu je problem što na tržištu postoje vrlo dobri, a opet jeftiniji takmaci u klasi gradskih SUV/Crossovera.

Novi T-Roc zakašnjelo je priznanje Volkswagena da je klasa gradskih crossovera, koje ćemo eto nazvati i SUV-ima, prava zlatna koka. Tu, naime, caruju automobili koji nisu u svojoj suštini ništa drugo nego vješto dizajnerski upakirani blizanci već postojećih automobila u B ili C segmentu, podignuti na malo veće „noge“. Malo uz pomoć marketinga, malo uz pomoć trendova, koji su opet marketing, kupci su skužili da im više odgovaraju viši automobili, koji izgledaju moćnije i robusnije, a pri tom i za volanom nude povišen osjećaj, ne samo sjedenja i preglednosti, nego i nekakve moći. I za to su spremni platiti više nego za „obične“ automobile.

Pola pije, pola Golfu daje

Kao što znamo, takvi kupci uglavnom su zainteresirani za izgled, pa ih ne zanimaju toliko realne terenske sposobnosti takvih vozila, pa ne čudi da tek deseatk posto kupaca bira 4X4 pogon u ovoj klasi.  Ne čudi zato što ga neki uopće i ne nude kao opciju. Evo, recimo Audi, usprkos proslavljenom Quattro imenu i onome što ono znači, teško da će mnogo kupaca nabaviti sa pogonom na obje osovine. Zbog cijene i zbog činjenice da se on, tko već može, kupuje kao drugi auto u obitelji. Tako kažu istraživanja trendova sa Zapada. Ali, zato je tu Volkswagen, koji s novim modelom donosi istu tu mogućnost unutar iste grupacije – ali računa i na one kojima će T-Roc biti jedini auto u obitelji .

 

Vozili smo: Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion - T-Roc, bejbi? Mejbi.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion

Očekivano, T-Roc je markentinški predstavljen kao mlađi  brat Golfa, s kim skoro da dijeli dimenzije (sa 4 metra i 23 cm malo je kraći i malo širi od Golfa), ali ipak se u njemu više osjeti utjecaj manjeg Pola. Pri tom ne mislimo na vanjski dizajn, jer T-Roc ne vuče ni na na jedan od navedenih modela, koji s atraktivnom crvenom bojom karoserije i crnom bojom krova zbilja privlači poglede, nego prije mislimo na ukupan osjećaj  i mnoge elemente unutrašnjosti koji otkrivaju da ponekad T-Roc nije na razini jednako opremljenog Golfa. Instrumentna ploča, komande, sjedala, obloge vrata, sve to ima Polove gene. Jedino je cijena više iz Golfovog ranga.

Formoušn i emoušn

Što, dakle, donosi T-Roc? Ime je novo i originalno. Ni izgled nije loš, iako smo rekli da nam se doima kao da je Polo je skriven ispod wannabe Tiguan karoserije, motori i mjenjači ipak više vuku na Golfovu motorizaciju, ali u manje atraktivnim kombinacijama boja T-Roc neće vas ostaviti bez daha. No, i dalje nam se sviđa više nego izgled Audijevog Q2, koji je nekako ni tamo ni ovamo. T-Roc je na papiru, ali i u praksi odličan automobil za sve – može se dinamično voziti po gradu, samo malo jači pritisak na gas i već polijećete, s dizelašem od 150 KS i na otvorenoj cesti ste gazda, a štedljivost je na visokom nivou (mješovito na testu 5,7 litara, ali s obzirom da ga nismo mazili mislimo da je vrijedniji podatak kad smo namjerno vozili štedljivije na nekim dionicama, tada je mješovito grad/otvoreno trošio 5,2, litra dizela na 100 kilometara).

Igrač za svaku utakmicu, osim za divljinu

Dovoljno malen da s njim možete lako manevrirati po gradu, dovoljno velik da može povesti čitavu obitelj na solidan put, T-Roc je veoma dobro odmjeren za ciljanu grupu kupaca, a to je ona najveća grupa, koja inzistira na jednom automobilu za sve. Naprijed s sjedi dobro, prostora ima koliko treba, instrumenti, ručni mjenjač sa šest brzina i uopće rukovanje ne zahtjevaju prilagodbu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion

Volan fino leži u rukama, ergonomija je odlična, jedino bi sjedala za novce koji se traže za T-Roc ipak trebala biti još malo izdašnija. Čak i po pitanju materijala. Kad smo već kod materijala, na vidljivim mjestima su fini i izrada je besprijekorna, ali oplate vrata i manje vidljivi dijelovi interijera ipak odišu tvrdom plastikom, što ne bi bio problem da ipak T-Roc nije daleko iznad cijene „budget automobila“. Ovako, blago smo razočarani upotrebljenim materijalima.

Pogon i svjetla kao vrhunac priče

U ovoj opremi instrumenti su klasični, ali nimalo nam nisu nedostajali oni interaktivni TFT koje VW fura u zadnje vrijeme. I središnji 8-inčni zaslon je OK, informativan, lak za rukovanje, radio daje odličan zvuk preko 6 zvučnika, a takav je ako uštekate USB (vrlo lijepo izvedeni priključci). Volkswagen je sve važne komande ostavio na fizičkim prekidačima, što je jedino razumno rješenje, jer je brzina reakcije dok vozite, recimo kod komandi ventilacije, najvažnija, jer čačkanje po touchscreenu može biti pogubno. U opremi Style T-Roc ima i nekoliko korisnih sifurnosnih caka koje će vam pomoći da sigurno vozite, a parkirna kočnica koja je automatska čivi vam jednu obvezu manje. Jedino smo poželjeli stražnju kameru, jer iako kompaktan i ne baš nepregledan, T-Roc nije baš savršen za parkiranje unatrag, pogotovo noću (ili su nas proizvođači koji nude i kamere za ove pare pomalo razmazili?).

Kad smo već kod noći, LED farovi su nas oduševili, apsolutno su noć pretvarali u dan – i ovdje VW-u dajemo čistu peticu! Odlična ocjena ide i za upravljivost, a vijuganje zavojitom cestom nije uopće problem za ipak jedan malo povišen automobil. Pri tom mjenjač i motor zbilja čine besprijekornu kombinaciju.

Rekli smo kako je T-Roc potencijalno idealna kupnja za all-round kupca, koji misli i na sebe i na svoju obitelj. Straga će se djeca moći smjestiti bez problema, čak je i položaj klupe malo povišen, pa će ćildren uživati u pogledu na cestu, a odrasli, ako nisu viši od 180 cm moći će komotno i na duži put. Pritom za one još više nema toliko problema za glavu, ali  borba koljena s limitima T-Roca bit će stalna za dugonoge. Prtljažnik obujmom ide preko veličine Golfovog za šezdesetak litara, ali je problem ako naručite ovakav T-Roc  sa 4Motion pogonom na sve kotače, tada je prtljažnik manji za više od 50 litara (392 l), što nas dovodi na nivo aktualnog Golfa 7.

Čujemo li se, profesore?

Hajde, da ne dramatiziramo previše, obitelj, osim ako ne prevozite dječja kolica, može i s njim na odmor ili duže putovanje. Što se tiče 4motion pogona, on je više izbor za veliku kišu i snijeg, ako vas uhvati na putu, no za ozbiljne terenske izlete u divljinu prvo biste morali promijeniti gume, a tek nakon toga biste vjerojatno uočili da ni klirens, a ni napadni kut dna vozila nije baš za vožnju preko „grbača“.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion

Još jedna stvar bi vas mogla zasmetati na dugu putu, naime T-Roc je neočekivano bučan u unutrašnjosti. Ne znamo je li VW na pogrešnim mjestima štedio na izolaciji (sudeći po onoj tvrdoj plastici sve je moguće), ne znamo je li nešto drugo, ali dizelaš se na momente unutra tijekom vožnje čuo kao u nekim Golfovima otprije petnaestak godina.

Bogat ili rogat?

To nas je također malo razočaralo, s obzirom da ovako opremljen T-Roc stoji čitavih 56.376 KM. Za te novce ipak su bolja plastika u interijeru i vrhunska izolacija motora – pod moranje! Tim prije jer konkurencija raznovrsna, i s ovom cijenom koštanja zapravo nikad šira – od novog Dacia Dustera i aktualne Suzuki Vitare, koji i u najnapucanijim verzijama koštaju manje od osnovnog T-Roca, preko dizajnesrkih ikona klase, poput Toyote CH-R, Nissana Juke ili nove Hyundai Kone, čitave svite gradskih fajtera i šminkera iz Citroena, Peugeota i Renaulta, da ne spominjemo Opel Mokku ili cjenovno povoljnije konkurente iz vlastite kuće (Seat Ateca i Škoda Karoq), pa sve do većih modela SUV-a koje možete kupiti za te iste novce, ili čak jeftinije nego koliko je potrebno izdvojiti za T-Roca, a koji nude više prostora ili se mogu ozbiljnije uhvatiti u koštac s terenskom vožnjom.

Je li odlična i potentna kombinacija dizelskog 150 konja jakog motora i 4motion pogona u solidno odmjerenoj i fancy (ali opet nekako klasično) dizajniranoj karoseriji dovoljna za borbu na tržištu po ovakvoj cijeni (osnovni T-Roc s benzinskim motorom je cca 39.000 KM) ostaje da vidimo. Danas kada svi plijene i dizajnerskim cakama i dvobojnom karoserijom, detalji odlučuju. A T-Roc ima bar dva koja su morala biti puno bolja.

Kopirati
Drag cursor here to close