Vozili smo: Toyota Camry Hybrid

Nema prevare, nema laži!

Raskošno odmjerena limuzina, još poštenije odmjerene cijene, pogonjena moćnim hibridnim pogonom nema se razloga skrivati ni pred kim. A cestu jede za doručak.
AutoMoto / Testovi | 03. 06. 2020. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je, u velikom raspremanju Toyotine game, zagašen Avensis, japanski je proizvođač na tržište ubacio model Camry. Za nas Europljane pomalo iznenađujuće, s obzirom da je Camry, unatoč povremenom pojavljivanju i na Starom kontinentu, uglavnom sinonim za Toyotin američki program, ali sve je veoma logično – Camry je ipak nešto drugačiji auto nego li je bio Avensis!

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

Naime, Camry je otpočetka beskompromisno građen kao limuzina, auto koji se kupuje da bi vjerno gutao kilometre – i to nimalo ne skriva. Dok se Avensis morao ušukavati u prostor određen europskim mjerilima, Camry je banuo ne mareći za to koliko je duga i široka ovdašnja konkurencija – on živi u svom svijetu i ima svoje mjere i dimenzije – nećemo pogriješitiako kažemo da ga stoga možemo nazvati i Land Cruiserom među limuzinama. Heavy duty limuzina, rekli bi Amerikanci.

Daleko od toga da je u pitanju velik i nezgrapan auto, nekakav američki nedinamični gutač kilometara – naprotiv! Toyota Camry se po gradu, dakle tamo gdje limuzine nisu svoje na svom, vozi nevjerojatno lagano, manevriranje i parkiranje je učas posla, jer Camry izgleda vitko i bez ijedne nepotrebne obline. Nema ovdje „na silu“ proširenih bokova i blatobrana, samo da bi se demonstrirala nekakva moć i lažni sportski gen, a što često nalazimo kod nekih drugih marki.

Camry nekako elegantno skriva svoju dužinu od 4,90 metara i širinu od 1,84 metra, tako da izvana i nemate dojam da je auto tako raskošno dimenzioniran, a ponavljamo – ni u vožnji gradom se uopće ne osjeti da je to auto koji prima pet odraslih putnika i ima gepek u koji stanje još jedan, horizontalno.

Camry je unutra zbilja raskošno napravljen, prostora ima i ako vozite u bundi – široka limuzinska sjedala, koja ne foliraju da su sportski oblikovana, što je čest slučaj današnjice, mnogo prostora za glavu, bokove i ramena, kako za one sprijeda, tako i za putnike straga, gdje čak niti dvometraši neće koljenima uspjeti dobaviti naslon prednjih siceva. Puk'o prostor, rekao bi prosti puk.

Pri tom Camry sasvim pošteno i bez folirancije igra ulogu koja joj je namijenjena – putna limuzina, prostrana, udobna i nenametljiva – nema tu viška ničega što vam ne treba, a imate sve što vam treba. I kad je bolje pogledate – zbilja je moderna – kad je ovako crna i sa upaljenim svjetlima, to je auto iz 2020. i nijedne druge godine!

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

Od opreme, u ovih 76.100 KM, koliko košta testni auto (Camry, inače, možete dobiti u ovoj konfiguraciji motora već od 66.000, što je u današnje vrijeme odlična cijena!) nema čega nema – i nismo se sjetili ničega što bi nam eventualno nedostajalo – multizonska klima, navigacija, bežično punjenje mobitela, aktivna LED svjetla, aktivan tempomat, ogromni pretinci, središnji zaslon – a sve to razmješteno i dizajnirano po Toyotinim standardima trajnosti – sjetite se sad opet Land Cruisera – čak i kad je nešto na njemu napravljeno od naoko obične plastike, nekako se doima kao da je stvoreno da traje barem 50 godina! E, tako je i sa Camryjem.

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

Sve tipke i prekidači su veliki, robusni i nećete imati problema napipati ih u vožnji. Grijanje sjedala uključeno je u cijenu! Kao i automatsko podizanje volana kad ugasite automobil, da bi lakše iz njega izašli!

Na središnjoj konzoli ogroman je pretinac ispod naslona za ruke, u koji bez problema stane torbica, famozna „pederuša“ i još štošta, po autu je razmješteno još mnogo pretinaca i mini – ostava, jedino bismo htjeli da su oni u donjem dijelu vrata još veći, da možemo ubaciti u najveće boce. No, zato na središnjoj konzoli, kojom oko mjenjača dominira nekakva plastika začuđujuće boje, postoje dva mjesta za boce i limenke. Ta plastika, tako tipično za Toyotu – na prvi pogled je nešto najjeftinije moguće što vas može zapasti u bilo kakvoj limuzini današnjice – tamo gdje drugi imaju nekakvu imitaciju lakiranog drva, titanijuma ili čega što već, Toyota je ubacila plastiku presijavajućeg dezena, koja odmah vrišti – plastikaaaaa!!!

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

Ali, to je tako u skladu sa čitavim autom – probali smo je ogrebati – ne ide! Je li neugodna pod rukom – nije! Pa, u čemu je problem? Ni u čemu, zapravo. Sve je u skladu s naravi ovog auta – pošteno i nikako drugačije! Nema prevare, nema laži! A poneka tipično Toyotina igra sa „Oh, so 80's“ osjećajem koji susreće znanstvenu fantastiku našeg doba – to ide pod Toyotin šarm.

Pogotovo nema prevare kada govorimo o pogonu – hibridni pogon se sastoji od benzinskog motora zapremine 2,5 litara – i elektromotora. Spregnuti zajedno daju 218 KS i snagu isporučuju preko CVT mjenjača. To u praksi znači da imate snagu benzinca i potrošnju dizela – na testu smo jedva uspjeli nabiti potrošnju na 6 litara benzina na 100 kilometara i to tako što smo autu izvlačili dušu na cesti! Inače se može spustiti i ispod toga bez problema! Po gradu vas uglavnom vozi električni dio pogona, tako da se Camry živa ne čuje i mora rastjerivati prolaznike zvukom upozorenja – to i dan danas djeluje moćno i podjeća na povratak u budućnost!

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

Zapravo, Toyota Camry je idealna za onu staru izreku – vuk u janjećoj koži – makar ukupan dizajn automobila intrigira – Camry je poput kakve bogomoljke na cesti – mimikrija joj je idealna, a kad plijen shvati tko mu je iza leđa, već je kasno! Brza limuzina snažno odgovara na vaše stiskanje papučice gasa i nema govora da će vaš plijen na cesti biti čak i većina premium automobila – uzeli smo tako mjeru jednom Audiju A6, koji nam se učinio kako smatra da je vladar magistrale! Nakon jačeg pritiska na papučicu, samo smo mu mahnuli.

Pri tom nema prigovora ni na držanje ceste, a niti na udobnost. Kako i Camry nudi komforniji i sportskiji mod vožnje, moramo reći kako razlika postoji, sportski zbilja ukrućuje volan i ovjes, ali je tada auto i ponešto bučniji – dok komforni mod zbilja ljujuška kao u stara vremena. Zbog činjenice da je težina ipak koncentrirana u prednjem dijelu auta, Camry voli malo prenaglasiti kako nije gutač krivina, pa će vam komfor mod biti puno draži, a elegantno brza i krajnje udobna vožnja milija od šarf naganjanja po okukama. Udobno i Eco. To je to što vam treba!

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

CVT mjenjač veoma dobro radi svoj posao, nema trzanja, nema nesporazuma s motorima, jedino je ponekad benzinac malo osjetnije zakucan u više okretaje, što odaje zvukom – no, sve dok je potrošnja tako niska, mislimo da vas neće biti briga. Limuzina teška 1650 kilograma ubrzava od 0 – 100 za jedva malo više od 8 sekundi,  a maskimalna brzina je oko 180 km/h, što je zapravo danak elektrifikaciji, ali teško da ćete igdje poželjeti više od toga.

Ono što vas kod Camryja ima zanimati je njegova stvarna uporabna vrijednost kao limuzine – udobnost, odaziv na gas, prostranost – i „old school“ prtljažnik od 524 litre, u kojeg stane mnogo toga – i još ostane prostora! Neki su to u ona doba zvali – gospodski.

I gospodski jest – a uz to i dovoljno drugačije od većine toga na cesti. Što se uglavnom uvijek plaća više, a kod Toyote Camry zapravo uopće nije skupo! Možda će onma koji žele impresionirati susjede i rodbinu nedostajati neki izravan poriv da se okite jednom ovakvom Toyotom, ali samo malo razuma kaže kako Camry ima i „ono nešto“ što može impresionirati one koji tvrde da je samo „Švabo“ pravi. Dovoljno je to što se ne čuje kad se upali, kad se nečujno šunja oko ostalih auta i što odlazi elegantno, klizeći tiho u noć.

Za ove pare, ovakva limuzina, zapravo pravi fini poslovnjak, s modernim pogonom i starom dobrom udobnošću od koje ne boli guzica ni nakon 800 kilometara, zapravo postavlja pitanje – što se uopće čeka?

Za više informacija o Toyoti Camry obratite se već danas u Auto Nuić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close