Škoda Kodiaq Style 2.0 TDI DSG 4x4

Škodilak je mrtav, živio Kodiaq!

Novi Kodiaq je toliko dobar automobil da će i najzagriženijem napuhanku, kojeg do sad nisu uspjeli preodgojiti razni Superbi i Octavije, teško pasti na pamet reći Škodilak, jer bi mogao ispasti papak na kvadrat.
AutoMoto / Testovi | 12. 01. 2018. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posprdni nadimak Škodilak kojeg su napuhani skorojevići davali poštenim i radišnim, ali zastarjelim Škodama iz socijalizma, preživio je i predugo vremena, pa tako i danas poneki delija želi ispasti pametan koristeći taj nadimak ne bi li spočitao izbor automobila vlasniku nekog od modela Škode.

Novi Kodiaq je toliko dobar automobil da će i najzagriženijem napuhanku, kojeg do sad nisu uspjeli preodgojiti razni Superbi i Octavije, teško pasti na pamet reći Škodilak, jer bi mogao ispasti papak na kvadrat.

Foto: Bljesak.info / TEST: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

Čak i kad ništa ne razumije, naš narod još uvijek razumije cijene. Testirani Kodiaq u Style opremi i sa svime što se manje – više danas može zamisliti u automobilu košta 85.000 maraka. Pošto Škode već odavno nisu jeftina kola, onda se barem po tome mijenjalo i mišljenje publike. Ali nije samo cijena taj argument da je nešto dobro – Škode su iz godine u godinu slijedile Volkswagen po pitanju opčeg dojma kvalitete, motora i tehnologije, tako da su danas i na najzahtjevnijim tržištima čak i prvi izbor mnogih vozača koji žele nešto iz VW koncerna, jer se uz Škodu veže i ona priča o pametnom, racionalnom izboru. Pa čak i ako je u pitanju auto od 85.000 maraka.

Razvucimo Tiguana uz veliki osmijeh!

Kako su SUV vozila već nekoliko godina u galopu, bilo je tek pitanje trenutka kada će i Škoda uletjeti u sve popularniju nišu. Kodiaq je 4, 7 metara dug SUV koji ipak nije kao što neki misle tek skromnija verzija VW Tuarega, nego je, baš naprotiv, Kodiaq razvučeni VW Tiguan. Kao takav je trenutno perjanica Škodinog programa jer nudi više mjesta putnicima nego limuzinski Superb, koji je opet sjajna priča sam po sebi, tako da se govoreći o ovom česškom automobilu već može pričati o raskošnoj ponudi, i to ne samo kad govorimo o prostoru.

Foto: Bljesak.info / TEST: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

O samom dizajnu možemo objektivno i subjektivno, ali jasno je da je Škoda pronašla neki svoj međuprostor, dovoljno udaljen od Seata i VW-a, mada je ta udaljenost ipak milimetarska, te blago, ali baš blago u nekim linijama privučen nekim drugim proizvođačima, čak i onima koji su već odavno u premium razredu. Je li lijep ili je samo dojmljiv, je li moćan ili samo prepoznatljiv, to ostavljamo vama, ali je činjenica da ćete novu Škodu Kodiaq teško zamijeniti za neki drugi SUV, što je dosta važno u vremenima kada većina takvih vozila jako sliči jedno drugome.

Od Aljaske do Meksika…ali preko Europe.

Ime Kodiaq je zapravo aljaška varijanta latinskog naziva Ursus arctos middendorffi, što bi značilo vrstu smeđeg medvjeda koji obitava u hladnim krajevima Aljaske, čime su Česi odmah dali do znanja da njihov limeni medo može sve što i onaj pravi – jak je, moćan i gabaritan. A lovi manje automobile na cesti k'o medo losose i probija se kroz sve terene k'o pravi međed!

Foto: Bljesak.info / TEST: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

I zbilja, sa dobro poznatim 2.0 TDI motorom, u najjačoj verziji, te s pogonom na sva četiri kotača i 7-stupnjevanim DSG mjenjačem teško ćete ne biti prezadovoljni. Naravno, ukoliko nemate problem izdvojiti 85.000 za jednu Škodu, ali rekli smo, odavno to nije Škoda Janja, nego auto krojen po mjeri...čak i onih najvećih picajzli.

Direktorski osjećaj nazad

Optimalan motor uz optimalnu tehniku osigurava udobnu, brzu i dinamičnu vožnju. Osjećaj upravljača u rukama, gabarita vozila, preglednosti, ergonomije i kvalitete materijala od prvih minuta druženja s Kodiaqom je „user friendly“, tako da se čak i oni koji nisu nikada vozili neki auto Škode ili ostalih brendova iz istog koncerna brzo naviknu. Doduše, osjećaj upravljača možda je malo više „artificial“ nego li očekujete od germanske škole, ali samo ako ga gledate u kontekstu, recimo, Audijevog osjećaja u vožnji.

Foto: Bljesak.info / TEST: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

Plastika nije svuda mekana, ali je mekana pametno raspoređena, a ona tvrđa je zavučena na manje vidljiva ili ona mjesta koja se češće grebu nogama, rukama ili stvarima. Udobnost je očekivano veoma solidna, s obzirom da se radi o SUV-u, pa ne treba čuditi ako uz visoku dozu prostranosti i veliki prtljažnik (u normalnom stanju 650 litara) Kodiaq bude izbor obiteljskih ljudi s poslovnim sklonostima. Ili poslovnjaka s obiteljskim sklonostima. Posebno jer sjediti nazad nije nikakav napor, a prostor za noge je na maksimumu od skoro pola metra po dužini!

Općenito, na svim našim cestama gotovo da nećete moći iskoristiti sve ono što Kodiaq nudi, po pitanju performansi, ali ćete i na najlošijoj cesti osjetiti kvalitet izrade. Niti što cvili, niti što šuška, a 400 Nm okretnog momenta podsjeća vas da se Kodiaq može izvući iz svake situacije. Čak i prelasci preko rupa i ležećih policajaca ne iritiraju, čak što više.

Pametni medo

Škodin slogan „Simply clever“ i dalje vrijedi, baš kao i pripadajuće fore poput već nadaleko poznatog kišobrana u vratima, strugalice za led na poklopcu goriva ili mobilne svjetiljke u prtljažniku, a ovaj put Škoda je otišla i korak dalje pa je na Kodiaqu predstavljen sustav samoiskakajućih letvica na vratima, koje u situacijama „uskog“ parkiranja aktivno štite lak na vratima od oštećenja. Zanimljiva ideja nije još uvijek savršena, ali čovjeka raduje što netko od proizvođača razmišlja o ovom gorućem problemu za svakog vlasnika automobila u gradskoj vrevi.

Foto: Bljesak.info / TEST: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

Sa 150 dizelskih konja možete se Kodiaqom dovući do skoro 200 km/h najveće brzine, a ubrzanje  je tek nešto iznad 10 sekundi.

Foto: Bljesak.info / TEST: Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

No, kako smo na testu imali najsnažniji dizelaš od 190 KS, granicu od 200 km/h prešišati je lako (ako imate gdje), tako da će se limit ukazati tek na 210 km/h, a ubrzati tonu i 750 kilograma težak automobil do 100 km/h možete u najjačoj verziji za 9 sekundi. Pritom se potrošnja uvijek kreće oko sedam litara na 100 kilometara mješovite vožnje, što za ovako velik i težak auto nije strašno, čak što više.

Neka pate šogor, rođak i susjedi

Cjelokupan nastup Kodiaqa je dojmljiv, malo toga se autu može zamjeriti, a ni ova cijena od 85.000 ne smije vas zaplašiti. Zašto? Zato jer je auto za te pare nakrcan zbilja svim i svačim, doplaćeno je za boju, DCC kontrolu podvozja, sve moguće asistente i senzore, izuzetno efikasna LED svjetla sa zakretnom funkcijom (toplo preporučujemo!), bežični punjač, grijanje, najbolji navigacijski sustav i da ne nabrajamo sve kožne umetke, ukrasne lajsne i sitnice koje nekome znače, a nekome i ne... Dizel Kodiaq se ipak može početi konfigurirati (sa slabijim motorom) već od 55.000 maraka, pa tako uz mudar izbor doplata cijena vašeg Kodiaqa može stati negdje oko 65.000 maraka. Puno? Možda. Ali sigurno znamo da vam čak ni napuhani šogor, prepotentni rođak ili zavidni susjed teško mogu doviknuti – Eh, Škodilak! Jer i oni znaju da to odavno više nije to, nego nešto sasvim drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close