Vozili smo Mercedes A 180 d

Je li ovo Mercedes za radničku klasu?

Njemački proizvođač napravio je pravu gužvu u šesnaestercu, ponudivši kupcima u sličnim gabaritima čak tri automobila, a mi smo vozili A sedan. Koji je u svakom smislu nekakav niski C.
AutoMoto / Testovi | 13. 02. 2020. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedesova A klasa je uspješna priča. Lijepo se prodaje. Voli je i muško i žensko, vjerujem i onaj srednji, neodređeni spol koji je lagaliziran u nekim zemljama EU. Ima većinu onih odlika koje se od Mercedesa očekuju. Makar će vam još uvijek svaki drugi lik prići i reći – E, pa da ti kažem, nije ti to pravi Mercedes! Vi se takvima samo nasmijite, jer odavno nije više devedeset i neka. Već dva desetljeća, pa i više od toga, postoje mnogi Mercedesi koji nisu E Klasa. Ili W 123.

Stariji pamte kako je danas već legendarni model 190, tamo negdje početkom osamdesetih dočekan na nož Mercedesovih megafanova. Bilo da se radilo o 190E ili 190D, dakle o modelima koji su do današnjeg dana preko leđa prevalili najmanje pola milijuna kilometara, a češće puno više, svako malo bi novom vlasniku prišao neki pajdo s pametovanjem – Ej, samo da ti kažem, nije ti ovo pravi Mercedes!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d

Dakle, kad smo to apsolvirali, da pređemo i na obranu takvih pametnjakovića – kada oštrim okom pogledate A Klasu sedan, pa poželite tražiti neke milimetarske nepreciznosti u zazorima karoserije, pa onda počnete njuškati po spojevima limova, zabačenim varovima iza vrata i slično, možda i dobijete dojam da je A klasa ipak za jedan nivo ispod nekih najviših MB standarda. Ali, još uvijek je to prilično iznad standarda nekih drugih marki. U mnogo čemu.

A Klasa Sedan je sudionik gužve u šesnaestercu, gdje Mercedes u jedva desetak centimetara razlike u dužini, na nešto više od 4,5 metra, nudi A sedan, CLA i C sedan. Normalno je da se čovjek, pogotovo onaj koji nije vičan razlikovanju naoko sličnih auta onda upita – a čemu sve to? E, pa to služi onima koji imaju smisla za finese, a takvih je među Mercedesovim kupcima popriličan broj.

Dakle, testirani A sedan je za one koji vole limuzine, vole Mercedes, vole novo, vole četvera vrata, ali ne žele baš davati sve pare što imaju. CLA je za iste takve, ali koji ipak vole malo ekskluzivnije vozati se okolo, pa im godi još spuštenija linija krova i zadnji kraj koji više baca na veće Mercedese. A C klasa? Heh, pa ona je za one koji i dalje vjeruju samo u „prave Mercedese“, a što je C Klasa, kao direktni nasljednik onog nedojmljivog modela 190 od maloprije, u međuvremenu postala.

Drugim riječima, A i CLA imaju prednji pogon, a C ima zadnji pogon. I da, zericu je ozbiljniji igrač. Što se onda zna vidjeti i na računu za krajnjeg kupca. No, hajde da mi sad ostavimo i CLA i C, pa da se lijepo posvetimo ovom modelu A Klasa Sedan. Kojeg smo od milja nazvali „Mercedeseom za proletere“. Naravno, cijenom je Mercedes uvijek iznad dosega proleterijata (ako proleterijat danas uopće i postoji), ali ovo je najbliže definiciji pristupačnosti po pitanju nove Mečke.

Znači, da pobliže pojasnimo – ovaj bijeli A Sedan pogoni osnovni dizelaš od 116 KS, nije prekrcan opremom (recimo kako nema kameru za rikverc i navigaciju), nedostaje mu štošta od „ptičjeg mlijeka“, ali i dalje je to Mercedes, što vidite po izdašnim sjedalima, sjajnom multimedijalnom tabletu iz dva dijela ispred vozača i općenito po završnoj obradi koja, usprkos za Mercedes ponegdje netipičnim materijalima, izdvaja ovaj auto iz gomile.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d

Oni tipovi koji će vam rado kazati kako ovo nije „pravi Mercedes“ jedva će čekati da im kažete da je motor ispod haube „1,5 dizel, zapravo dCi“. A onda će oni sami, ne dočekavši da dovršite, upasti sa – Aha! Renaultov motor...zapravo onaj što pogoni i Dacije! Hahaha! Naravno, to što je u pitanju vjerojatno jedan od dva najbolja motora u svojoj klasi ikada, manje im je bitno. A sigurno im neće biti bitno ni to što je Mercedes motor dotjerao, ako ni zbog čega drugog a onda zbog činjenice da je ovdje spregnu sa Mercedesovim 7 – stupanjskim automatskim mjenjačem (ručica iza volana), koji na neobično efikasan način daje dojam kako je pod haubom barem 30 konja više.

Zapravo, iznenađujuće je kako automatski mjenjač 7G - DCT i naoko ne baš snažan motor fino međudjeluju. I to je najugodnije iznenađenje kod ovog automobila, tih 260 Nm okretnog momenta koji vam mjenjač svako malo daje na papučicu gasa.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes A 180 d

Drugo iznenađenje je kako ova najmanja Mercedesova limuzina ostavlja dojam ostalim sudionicima u prometu. Veoma dinamično dizajniran, nekako ovaj auto izgleda kao puno veći i moćniji nego su mu tehničke karakteristike, tako da su nam se neki, valjda naučeni na lošim primjerima, sami micali s ceste. Eh, da su samo znali da je pod haubom „onaj Dačijin motor“...sam dizajn novih Mercedesa je prilično „momački“, a koeficijent otpora zraka već dodiruje nekadašnje puste snove o aerodinamičnosti.

U vožnji je auto sasvim na nivou očekivanog od klase najmanjih Mercedesa. Nema one paperjaste udobnosti viših klasa, ali je sve nekako solidno, čvrsto i za svoju klasu dovoljno udobno da vam neće biti mrsko otisnuti se s njim na daleke pute. Pritom imate sve što vam treba, sjedala u kombinaciji Artico kože i Fleron štofa, MBUX korisnički interface, onaj gdje možete i razgovarati sa svojim autom, imate odlične zvučnike unutra, razne asistente za kočenje, držanje linije, imate i Parktronic asistenta za uparkiravanje. Imate i već spomenute digitalne instrumente i wireless punjenje mobitela, imate čak i ono *ebačko ambijentalno osvjetljenje koje po noći radi romantiku i na kojem možete ugođavati boje.

Ima svega, ali i dalje bez previše maženja – sjedala namještate ručno, klima uređaj je u jednoj zoni, vjerojatno će vam suputnici ostati u čudu kada vide da se oglašavaju samo senzori kada krenete unatrag i vrlo izvjesno je da će pitati – jao, kako ovakav auto a nema kameru? No, zanimljivo je kako zapravo kamera i ne treba, jer makar je auto limuzinski i još nekako zaobljen, točno da mu ne vidiš krajeve, senzori majstorski rade posao.

U A Klasi Sedan imate na raspolaganju dovoljno mjesta za stražnjice i noge četiri odrasla putnika, gdje linija krova ipak nazad tjera visoke putnike da se smanje koliko mogu. Ali zato imate i 420 litara prtljažnika. I kupnjom ovog auta pretplaćeni ste na cjelogodišnji gym club, jer ulasci i izlasci traže popriličan nivo gimnasticiranja. Naime, A Klasa Sedan je prilično, ali baš prilično niska – ili su nas SUV-i baš, ono, previše razmazili?

Kad već pričamo o razmaženosti, u ovom Mercedesu nas je stalno mazila potrošnja. Pričajte vi o motoru što hoćete, ali ni sa snažnijim pritikanjem gasa i apsolutnom željom da ne štedimo, nismo u prosjeku prelazili 5,4 litra nafte na 100 kilometara. Na otvorenoj cesti ćete krstariti uz manje od 4 litra, a ako vam se poželi juriti – možete od 0-100 ubrzati za tek nešto malo iznad 10 sekundi i prijeći magičnu brojku od 200 km/h.

I na kraju, koliko košta ulazak u Mercedesovu raju? Pripremite nekih 65.000 KM i krenite u pregovore.

Kopirati
Drag cursor here to close