Vozili smo

Citroen C3 Aircross Shine 110: Daj raji što raja traži!

Citroen je siguran da je vrijeme da SUV osjećaj mora biti prisutan kod svakog novog modela koji će većinu vremena provesti u urbanoj vožnji. Moda? Da, ali i sve izraženiji masovni ukus na Zapadu.
AutoMoto / Testovi | 24. 07. 2018. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Citroen C3 Aircross je dokaz novog masovnog ukusa. Svi danas žele povišeni auto, s daškom avanture u svojim linijama, s dosta šminke i mnoštvom korinih sitnica koje olakšavaju život vozača u urbanom prostoru. Upravo taj gradski segment crossovera je galopirajući, svi žele voziti šik automobil, izdignuti se iz prosjeka – tako da povišena braća standardnih gradskih automobila postaju trend.

Ne, nije terenac, nego gradski šminker

Pritom plastični obrubi blatobrana, ono što se donedavno smatralo specifičnošću terenaca, sada obavezno idu na svaki crossover, da bi obranili lim od nasrtaja drugih vozača u gustom prometu ili vozača ne baš vičnih parkiranju.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

Krovni nosači i razigrane linije automobila su obavezni! Kada govorimo o modelu C3 Aircross, on će uz sve to ukomponirati i sve značajke friškijih modela Citroena, specifične farove i masku kakve imaju i neki drugi modeli, a i stražnji kraj dosta je sličan standardnom C3, uz prigodne crossover dodatke. Dvobojna karoserija, s izdvojenom farbom krova u odnosu na ostatak karoserije, postaje obavezna identifikacijska karakteristika ovakvih auta, pa ni C3 Aircross nije iznimka. No, to uglavnom neopravdano poskupljuje auto, direktno ili indirektno.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

Naravno, ljubitelji pravih terenaca i velikih SUV-a odmahivati će rukom i govoriti da je to tek samo šminkerski automobil, ali milijuni ljudi koji žive po gradovima ovakve aute upravo su čekali. C3 Aircross konkretno nudi sve što urbanom gerilcu zapravo treba – prilično kompaktne dimenzije (dužina je 4 metra i 15 cm), visoko sjedenje i preglednost situacije, dobro raspoređen prostor u koji mogu bez problema upasti četiri odrasle osobe, razmjerno prostran prtljažnik, solidnu opremu, koja bi bila još kompletnija da smo u ovoj varijanti opreme imali kameru za vožnju nazad (što da vam kažemo, već smo se navikli na nju!) – i uređenje koje je na pola puta između ozbiljnog automobila i poznate Citroenove razigranosti.

Citroen ostaje dosljedan sebi

Naime, uređenje unjutrašnjosti je potpuno suprotno ostalim proizvođačima – sjedala su mekane fotelje s ravnim linijama, tkanina više odgovara kutu u dnevnom boravku nego automobilu, instrumentna ploča i tepecirunzi vrata puni su rješenja koja ne možete vidjeti nigdje drugdje nego u Citroenima, ali pri tom jednostavnost korištenja i ergonomija nisu ugroženi.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

Ako niste do sada vozili neki Citroen još uvijek je potrebno malo navikavanja, ali brzo auto ulazi pod kožu. Instrumenti su pregledni, zapravo su jednaki onima na običnom C3, raspored im je jednostavan, sve linije u unutrašnjosti izvedene su bez previše kerefeka , ali s očitim pokušajem da sve bude cool– jedino zamjeramo manje prostora za odlaganje sitnica nego smo očekivali od jednog ovako razigranog – i u najavi user friendly modela. 

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

Izrada je veoma dobra, makar plastični materijali, očekivano, nisu premium. Ioanko Citroenu ne bi odgovaralo da se miješa gfdje mu nije mjesto, pa nismo iznenađeni što kad kucate prstima po unutrašnjosti ništa osim sjedala nije mekano. No, zato je C3 Aircross u vožnji  tih, mekan i nema baš osjećaja da je tu išta ispod očekivane kvalitete, iako će bolje oko zapaziti da se nije baš razbacivalo debljinom lima i izolacije.

Ljulja, ali jako malo žulja

Citroen, dakle,  ostaje dosljedan mekoći i racionalnoj udobnosti. Sjedala i kompletan dojam u vožnji podešeni su na „meko pod guzicu“, pa posebno u gradu i na kraćim relacijama to jako godi vozaču. Ipak, kada izvedete C3 Aircross na duže staze, onda se već javlja određeni zamor, jer nedostaje malo više potpore na sjedalima, pa vožnja zavojitijim cestama postane malo i naporna. Prije svega jer se C3 malo, ali dovoljno ljujuška, dinamika vožnje nije mu baš forte, a turbo benzinac od 110 KS, iako radi mirno i uglađeno, ponekad traži više rada na mjenjaču, pogotovo želite li pronaći područje najbolje iskoristivog okretnog momenta i štedljiv režim.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

Mjenjač također nije od onih koji su brzanci, ali za prosječnog vozača bit će i više nego dovoljan, posebno kada se malo navikne na odnose između mjenjača i motora, jer ponekad je potrebno šaltati na niže i prije nego ste mislili, posebno ako je auto opterećen putnicima i prtljagom, čemu pridonisi i težina od tone i 200 kilograma. Zanimljivo, čak i ako se otisnete na kakav makadam ili vozite preko livada, C3 Aircross neće biti baš samo „gradska seka peka“, sa skoro 18 cm udaljenosti od zemlje on će biti sposoban udobno proći i preko nešto zahtjevnijih staza.

Benzinac nije za odbaciti

Vjerujemo da je za C3 bolja opcija dizelaš, zbog kompletnog koncepta automobila, ali ni ovaj trocilindrični turbo benzinac od 1,2 litra zapremine zapravo nije loš. Kada je u automobilu samo vozač, C3 Aircross može biti i razigran, snage je dovoljno za uobičajene potrebe, može vas dogurati do otprilike 175 km/h, a ubrzava za otprilike 10,5 sekundi so 100 km/h.  I u benzinskoj i u dizel verziji je štedljiv, tako da ćete s benzincem potrošiti u prosjeku 6 litara, naravno kada se dobro upoznate s mjenjačem i motorom. Ipak, ako više vozite gradski, onda računajte i za litra, litra i pol veću potrošnju..

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

C3 Aircross, rekli smo, mekan je auto i meko prelazi preko rupa i ležećih policajaca, lagan je za svakodnevno korištenje i općenito bi se trebao svidjeti svima koji traže razmjerno jednostavan i ne preskup gradski auto, koji ima mogućnost potegnuti i na ture do mora ili neki dalji izlet na kopno. Ponovit ćemo da prostora za to ima i u kabinu i u prtljažniku (410 litara), a i sva sigurnosna oprema, uključujući i elektronske asistente na nivou je svog vremena.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C3 Aircross Shine 110

U ovoj opremi Shine ipak će vas C3 Aircross koštati preko 35.000 KM, ali trenutno je na akcijskom popustu, pa ga možete priskrbiti za 33.265 KM. Više informacija na www.citroen.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close