Stanje na cestama

Zaleđeni kolnici

Zbog zimskih uvjeta za vožnju obustavljen je promet za kamione s prikolicom i šlepere na magistralnom putu M-18 Olovo-Stupari.
AutoMoto / Stanje na cestama | 11. 01. 2019. u 07:27 Bljesak.info
Kopirati

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja na cesti zbog postavljanja lanaca ili drugog problema ne zaboraviti postaviti sigurnosni trokut.

Zbog niskih temperatura kolnici su jutros mjestimično zaleđeni i klizavi. Zbog zimskih uvjeta za vožnju obustavljen je promet za kamione s prikolicom i šlepere na magistralnom putu M-18 Olovo-Stupari.

Ugaženog snijega na kolniku i poledice ima i na putevima: Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Kupres-Šujica, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica-Livno-Kamensko, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, kao i na širem području Gacka i Posušja. 

Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Apelira se da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolniku (gdje trotoari nisu očišćeni).

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je prometovanje za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Na GP Bosanski Novi-Dvorobustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati